Неистините и тенденциозне тврдње

У тексту под насловом „Певање и мишљење о Косову и смрти” аутора Миливоја Павловића, који је у листу „Печат” објављен 1. октобра 2021. године, изнета је неистинита, сасвим неутемељена и крајње тенденциозна тврдња да „САНУ није поводом смрти академика Пипера дала уобичајену читуљу у ’Политици’, какву смо навикли да видимо, у истој величини и стандардизованој форми, поводом пресељења у сећање других великана који су чланови наше највише научне институције у Србији”.
Академик Предраг Пипер, на жалост његових колега академика и запослених у САНУ, преминуо је 10. септембра. Читуља поводом његове смрти објављена је у листу „Политика” 14. септембра 2021 (читуља и рачун налазе се у прилогу), а при томе се водило рачуна о жељи породице пок. академика Пипера да то буде учињено након његове сахране. Будући да се вест о смрти појавила у једном дневном листу у недељу, 12. септембра, истог дана, у послеподневним сатима, о том тужном догађају обавештена је јавност (медији, научне и културне институције, универзитети…), и информација о смрти академика, заједно са његовом биографијом, објављена је и на сајту САНУ (https://www.sanu.ac.rs/preminuo-akademik-predrag-piper/) .
На дан сахране, 13. септембра, на Палати САНУ је, у складу са процедуром, развијен црни барјак.  Читуља, на којој се чак и наводи да је узрок „закашњења” заправо поштовање жеље породице академика Пипера, објављена је у истој величини и стандардној форми као све читуље посвећене преминулим члановима Српске академије наука и уметности, што се сасвим лако да проверити.
Дакле, све је урађено у складу са процедуром и с једнаком пажњом као што то Академија чини приликом сваког таквог жалосног и немилог догађаја.
Када се све наведено има у виду, сматрамо да је, како је то у тексту захтевао господин Павловић, овим реаговањем САНУ одговорила јавности.
САНУ, с друге стране, очекује објашњење господина Миодрага Павловића због чега је цео свој текст базирао на лажној тврдњи, при томе износећи крајње увредљиву, бесмислену и тенденциозну тезу да академик Пипер није задобио посмртне почасти од САНУ због ставова који су се разликовали од ставова председника САНУ.  
Верујемо да читаоци „Печата” подразумевају више истинитости, објективности и  професионалности него што је то исказано у наведеном тексту. 

У Београду, 4. октобра 2021. године
С поштовањем,
Служба за односе с јавношћу САНУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *