Важни људи

Урбана легенда према којој у срећним друштвима остварених демократских принципа грађани не знају имена својих политичара на челним местима у држави у Србији не би могла смислено да заживи ни у поменутом облику – као мит или фикција. Овде, наиме, јавни живот бива обележен снажном медијском и другом присутношћу политичара и њима придружених фаца зависних од домашаја њихове моћи. Поред спортиста, као условно аполитичне и популарне класе, пажњу плене домаће естрадне и ријалити звезде које, премда привидно нису у додиру с политиком, бивају својеврсно маглено сазвежђе – јато звезда падалица које кружи око магнета властодржачке моћи. У први план медијске „покривености“ често искачу и актери ван поменутих категорија, они чији је статус нешто између – нису политичари, или ријалити јунаци, од спорта су далеко, али ипак јесу ликови којима јавну промоцију обезбеђују одговарајући идеолошки дискурс и воља политичког миљеа, док им ријалити – естетика и естрадна култура диктирају естетско форматирање и одговарајући стил. Ови „између ликови“ не само да заокупљају друштвену пажњу већ постављају нормативе, диктирају оријентире, задају друштвене теме и битна питања!
У хаотичној недељи за нама запажено је било иступање актера управо из поменуте „између“ категорије. У медијској жижи, у поменутом смислу, нашла се гувернерка Народне банке Србије. Набрајајући притиске и непријатности свог захтевног посла, а хвалећи се подршком коју јој пружа председник државе, гувернерка Јоргованка Табаковић изговорила је реченицу којом се моментално винула у висине вредне друштвеног незаборава: „Ја му често кажем ’Александре, да ли те је достојан овај народ?’“
Како се председник сналази у деликатној ситуацији у коју га „сурвава“ једно заправо брутално питање није овом приликом откривено, али усред нагађања и недоумица, у коментарима које је на поменуту загонетку за председника убрзо дало „пола Србије“, спонтано је обликован, такорећи зацементиран, паралелни одговор: Срби, а вероватно ни сам председник Вучић, нису достојни овакве гувернерке! То уверење је сада коначно, а подржано је и представама које се плету око лика госпође Табаковић, умећем такозваних мајстора за „гланцање имиџа“ представљаног као осавремењена женска верзија Лазе Пачуа, српског финансијског генија с почетка 20. века.
Док је гувернерка успостављала нове стандарде овдашњег јавног говора у присуству моћи, на другој страни пажњу је пленио неко ко је, такође милошћу судбине, а пре свега околности глобалне пандемије, постао персона од јавне важности. Реч је о пензионисаном професору епидемиологије др Зорану Радовановићу, који не одустаје од „свакодневног позива кризном штабу и врху државе да уведу ковид пропуснице, ограниче кретање и основна људска права већем делу грађана Србије“. И овај утицајни и (не)одговорни између лик пише писмо председнику Вучићу, тумачећи српски устав у складу с идејом да би држава требало да грађанима уведе сурова ограничења и укине слободе. Каза Радовановић: „У Влади Србије безразложно стрепе од реакције ЕУ, јер се Европски суд за људска права овог априла изјаснио да обавезна вакцинација не повређује право на поштовање приватног живота по чл. 8 Европске конвенције о људским правима (случај Вавричка и други против Чешке Републике) (…) Док тражимо непостојећу трунку у свом оку, правимо се да не видимо огромни балван. Нико нам, наиме, не би замерио ако, попут многих западних земаља, уведемо потребне мере, али стоји оптужба да нисмо демократски, већ хибридни режим.“
Тако размишља „важан лик“ с јавне сцене, не устежући се да објави како жели да његове идеје постану закон. Руку му пружају виђене галамџије у медијском свету, па тако, већ колико сутрадан, разметљиво, у ТВ програму, неки оглашавају своју „тоталну нетолеранцију према невакцинисанима“, уз поруке да „држава треба да узме ствар у своје руке, да уведе обавезну вакцинацију и ковид пропуснице“.
Угледно критичко перо, иначе и Политикин колумниста, поводом чињенице да је у Србији све јачи притисак за трећом дозом вакцине, поставља иронично питање: Да ли је реч о дирљивој бризи за здравље људи или, далеко било, постоје и неки мрачни комерцијални интереси? У истом подругљивом тону, овај аутор уочава да „игром случаја, баш у тренутку када фармацеутске куће крећу у своју нову кампању, и неки од домаћих стручњака инсистирају да се после друге дозе мора примити трећа, спасоносна“.
Како разумети побуде не само поменутих већ и свеприсутног мноштва других људи од важности који својим порукама јавности настоје да баш они обликују јавни дискурс у Србији? За разлику од великог и безазленијег јата „познатих зато што су познати“ и задовољних са чувених ворхоловских пет минута славе у јавном огледалу, ови други, дакле „важни људи“, не желе само да буду виђени већ и да утичу и обликују јавну свест.
Професионално шаролико друштво „еминентних“ својим чињењем често, поред тога што овде обликује од разних центара моћи жељено становиште, успева да нанесе озбиљне штете друштвеној заједници. Како то бива када „утицајни“ делују у задатом смеру и према дефинисаном циљу, показано је недавно у удруженом, медијском и експертском, подухвату умањивања броја жртава у Јасеновцу. Све то беше „научно“ и „одговорно“, а управо је ова стручна и етичка квалификација испровоцирала равно стотину српских историчара, академика, универзитетских професора и интелектуалаца да се јавности обрате Протестним писмом (објављујемо га у овом броју) и речима: „Протеклих дана на најутицајнијим медијима у Србији, у јавним наступима директора Музеја жртава геноцида Дејана Ристића и хрватског историчара Иве Голдштајна, настављена је кампања умањивања броја српских жртава у логору смрти Јасеновац. Први пут Радио-телевизија Србије, Политика и Танјуг, јавно и без зазора, без дијалога са непристрасним стручњацима, учествују у бесрамној ’лицитацији’ бројем зверски убијених Срба и последичном релативизовању хрватског геноцида над српским народом у Другом светском рату.“
Размишљања о побудама „важних“ појединаца и група, посебно медијских актера, умешаних у речено деловање, посредно призивају увид у једно скорашње значајно откриће: новинари запослени у западним медијским гигантима, ступајући на посао, потписују „изјаву о мисији“, што их обавезује да ће у свом професионалном деловању бити лојални и јавно се залагати за пуно остварење западних вредности, афирмацију и надмоћ трансатлантског савеза!
Коме су обећали своју оданост домаћи протагонисти друштвеног живота из класе којој овде посвећујемо пажњу? Када, „циглицу по циглицу“, конструишу и граде доминантне наративе, односно „истине“ о питањима судбински важним за друштво, чине ли они то по налозима свог ума и срца, или је реч о голој пробитачности, каријеризму и вољи за моћ? Или (не)потписаној изјави о некаквој идеолошкој мисији? У овом набрајању као најважније искрсава питање: зашто нам се никако не чини да тражени одговор открива да су, с племенитим наумом о служењу националном интересу, сви ови „важни“ ступили у могући тајни пакт с народом којем припадају и чију енергију, снагу, харизматично име и славу, подразумевајуће и немилосрдно, (зло)употребљавају?

4 коментара

  1. Tоплица

    Времена опасна по ментално здравље обичних грађана ; са једне стране препознавање националних инереса слабашно, закржљало, а са друге сјајно препознавање личних, групе безпризорних, који, не обазирући се на елементарни морал, помажу белосветском олошу да нас утера у тор и затоми. Тема как раз, и обрађена на нивоу !

  2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    Članak Jl. Bogdanović je vrlo poučan, objektivan, odličan. I komentar g. Toplice u dve rečenice odličan.

    Ja san za objektivnu-konkretnu “konstruktivnu”politiku. Sam naslov VAŽNI LJUDI upućuje da se danas mnogo toga iz društveno-političkog, nacionalnog, kulturnog života, čak i nacionalnih interesa “sprovodi” preko “važnih ljudi”, onih na funkcijama, na vlasti, povezanih sa koalicionim partnerima, aktuelnim sportistima, rijaliti zvezdama, uticajnim biznismenima. Izgubila se institucionalna distiplina rukovodjenja po zakonima, propisima, ustavu, moralnoj i političkoj odgovornosti (iz suverenističkog i Titovog vremena).
    Na primer, dve rijaliti voditeljke postale su televizijske voditeljke na dva najpopularnija TV kanala sa nacionalnom frekvencijom. One prvo ne ispunjavaju nikakvu “moralno-političku podobnost”, sa neadekvatnim obrazovanjem, da vode ozbiljnje jutarnje programe iz društveno-političkog života (da ne navodim njihov, jedan višegodinji negativan pristup u rijalitiima, koji je užasno smetao, provocirao i ponižavao… da ne govorim dalje? – a ogromna mlada omladinska klasa društveno-politički-strukovno školovana, sa fakultetima i doktoratima NISU ZAPOSLENA?
    – Primer guvernerke Jorgovanke Tabaković je takodje neverovatan od kada je postala guvernerka. Svaka čast na njenoj ekonomskoj struci i znanju, ali kako je mogla da prihvati, da ćuti, da bude sklonjena od teme rešavanja statusa KiM, da iskaže samoinicijativno svoj stav: Ona je sa KiM, dugo je živela tamo: da brani teritoriju, svoja ognjišta, narod, a ne jedan političar(AV) da diktira po svom vidjenju, koji i nije sa KiM? Izgleda kao zaključak – da guvernerka Tabaković nije smela, verovatno po nečijem nalogu, da iskaže svoj stav u odbrani svojih sugradjana Srba na Kosovu i zaštitu srpskog teritorijalnog integriteta KiM – da bi sačuvala svoju visoku bankarsku funkciju.
    – Sličan primer je i sa Milenom Ivanović, supruge Olivera Ivanovića. Ona se zaklela, nakon atenteta nad Oliverom, da će do kraja istražiti ko je ubio njenog muža Ivanoviće (pošto državne strukture-policija nisu pronašle izvršioce). Odjednom vlast SRB, Milenu sa sinom, sklanja i zapošljava u Vladu kod ministarke Brnabić, a ubijenog Olivera sklanjaju sa KiM – sahranjuju u Beograd(!), kao da nije Srbin sa KiM, a borio se celog života za svoje Srbe Na KiM?! – To je vrlo loša poruka za preostale Srbe na KiM. Nije čudo što je od preostalih 150.000 Srba na KiM nakon bombardovanja, danas ostalo, kažu zvanično političari, oko 90-100.000 hiljada Srba?
    – Na naslovljenu temu VAŽNI LJUDI, priključio bi i naslov članka iz današnje Novosti. rs, koji glasi: Albanci spremaju desant na sever Kosova; Pod izgovorom da na severu Kosova nisu otklonjene “srpske paralelne strukture”(!)? Potenciraju samo paralelne strukture, a 2013 godine kada su hteli demarkaciju granice sa SRB (Hašim Tači) – zahtevali su da se sa severa eliminišu sve kriminalne, švercerske i paralelne strukture koje deluju preko Jarinje i Brnjak prema Srbiji – što je Srbija automataki prihvatila zahev (možda u dogovoru) – i sa Albancima 2013 godine o trošku Srbije postavili carinske kontejnere – granicu – da zaustave srpske kriminalne-švercerske strukture (!) – dobra taktika da se Srbija ne doseti – postavili granicu – zaokružili teritorijalni integritet tzv. Kosova države. Sve što danas Albanske vlasti rade prvenstveno po Briselskom sporazumu: pritiske, zulume nad Srbima, takse 1oo%, vojska Kosova, albanska vojna baza iznad srpskog severa Kosova… – demonstriraju “državu Kosova”? Zašto su neki “VAŽNI LJUDI” – Srbi u Srbiji, zajedno sa Albancima – instalirari granicu?
    Da ne dužim mnogo, hvala na objavu komentara!

  3. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    VISOKE FUNKCIJE: važni faktori, neadekvatna i nametnuta rešenja, sporazumi?

    Od odličnog članka, sa adekvatnim obrazloženjima, da navedem dva od brojnih primera: PRVI, po pitanje demografske politike, formiran je Demografski Savet 2018 (predsednik Saveta AV): doneto je rešenje na 10 god. za finaansijski podsticaj ranjanja protiv bele Kuge (koja vlada u srpskom narodu): … za treće dete 12.000. dinara, za četvrto 18.000. dinara, i za peto dete 18.000. dinara dečjeg dodatka (zamislite, raspisali konkurs za “slogan” koji će podsticati radjanje – a nisu raspisali konkurs za predlog-REEŠENJE da se javno, i narod uključi sa adekvatnim predlozima). Demografsko rešenje Saveta još više će podsticati natalitet kod nacionalnih manjina sa nadprosečnim i visokom natalitetom – a kod Srba vlada bela kuga? Tako je od prvenstveno srpskih komunista podstican natalitet koji je išao na ruku šiptarima-albancima da albaniziraju-islamizuju KiM i sprovedu etničko čišćenje Srba.
    – Pisao sam i predlagao: Rešenje, za sve buduće sklopljene brakove-bračne parove, bez obzira na nacionalnu primadnost: 1). Finansijsku stimulaciju – sistemsko-državno rešenje “Po bračnom paru” – a ne po broju dece: svaki bračni par da dobije isti iznos d.d. za jedno ili dvoje dece – to je ramnopravnost za sve.
    2). Srpski narod-Srbi, sa SP Crkvom i Dijasporom, da formiraju INTERNI SRPSKI FOND za podsticaj radjanja protiv opasne bele kuge: kao dodatni dečji dodatak za svako srpsko rodjeno dete. Nscionalne manjine neka sami finansiraju svoj visoki-enormni natalitet, zašto Srbi da ih finansiraju, kao što se dugo radilo na Kosovu preko kriterijuma: prosek plate po članu domaćinstva: šiptari sa velikim brojem dece, prosek plate podeljen sa brojem dece – uvek su ispunjavali kriterijum i dobijali najveće stimulacije. A Srbi, Makedonci, sa 1-2 dece nisu ispunjavali kriterijum i nisu dobijali dečji dodatak.
    Na radjanje najviše utiču verski i ideološki tradicionalizmi, patriotizam za nacionalni identitet – koji kod hrišćana i pravoslavaca nisu izraženi – nazaduju po zapadnim EU standardima, što je vrlo loše ako se ne okenu sami sebi da grade svoju budućnost. Vidimo oko sebe, oko,ine, u celoj Srbiji, ima zaista mnogo srpskih momaka i devojaka preko 35-40 godina koji se ne žene, ne udaju, ne zanima ih država i očuvanje nacionalnog identiteta i budućnost, idu u destrukcije. Nemaju osećaja, zainteresovanja da srpska država misli na njih. Zato ćće nam se i u budićnosti dešavati razna Kosova zbog neadekvatne i autošovinističke politike (da ne navodim primere)?
    Mislio sam da dam osvrt na Rijaliti programe koji promovišu neke vrlo neprihvatljive i destruktivne sadržaje za biudućnost, i kvare našu decu i omladinu, možda u sledećim brojevima, ako se otvori tema. Hvala na razumevanju. …

    • Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

      PRILOG u sklopu komentara: Osvrt na demografsku politiku Srbije

      DANAS je u Madžarskoj održan četvrti DEMOGRAFSKI SAMIT predsednika Aleksandra Vučića i predswdnika Madžarske Orbana (objavljeno u TV vestima). I Vučić i Orban su govorili o veoma ozbiljnom pitanju demografske politike danas, koja je veoma bitna po pitanju bezbednosti i očuvanja nacionalnih interesa (izmedju redova: integriteta, suvereniteta Srbije, Madžarske, kompaktnog Balkana). Vučić je veoma pohvalno govorio o demografskoj politici Madžarske koja se izvesno preslikava u Srbiji, koja daje rezultate.

      Ne bi se reklo da su u Srbiji prilično izraženi rezultati nataliteta-radjanja za tako kratko vreme, bez objektivnih statističkih pokazatelja, pokotovo za KiM, ako imamo situaciju da je nakon bombardovanje prognano 250.000. Srba sa Kosova, ostalo 150.000. hiljada Srba, a zadnji izveštaji, i od političkih analitičara u emisiji tv Hepi Posle ručka, i od samog Vučića – koji obaveštavaju da danas na Kosovu ima oko 90.000. hiljada? to je jedno.
      A drugo: Demografsko rešenje za Srbiju, preko Demografskog Saveta za podsticaj radjanja protiv bele kuge koja vlada u srpskom narodu (vidi osvrt u prethodnom komentaru, i predlog rešenje:): … 12.000. za treće dete, 18.000. za četvrto, i 18.000. za peto dečjeg dodatka, – a kod Srba vlada bela kuga? Po toj logici se nagradjivaju nacionalne manjine koje imaju veliki natalitet, a Srbi kao pravoslavci-hrišćani koji odavno prihvataju evropsku kulturu 1-2 dece (francuski model gde se postepeno gubi identitet francuske nacije od migranata) – nisu spreemni, nisu nacionalno i verski indoktriniraani da se takmiće sa albanskim-šiptarskim, romskim, bošnjačkim nacionalnim zajednicaama.
      – Po sadašnjem demografskom rešenju pod vodjstvom Vučića – šta vredi ako Srbi za 30-50 god povećaju natalitet za 5-10% kada će druge zajednice povećati natalitet za 200-300%, koje se prilagodjavaju potencijalu za odvajanje-samostalnu autonomiju, rasparčavanju Srbije (po kosovskom modelu)? Po tom modelu za 150-200 godina romi imaju najveće šanse da vladaju Vojvodinom, Srbi će biti manjina.
      Bilo bi dobro da uvažena redakcija PEČATA u narednim nedeljama otvori temu, kao povod, – Demografski samit u Madžarskoj: GEMOGRAFSKA POLITIKA U SRBIJI? Hvala na objavi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *