ИЗЛОГ КЊИГЕ

Мишел Турније
Златна капљица
Агора

Књигу великог француског писца Мишела Турнијеа Златна капљица одликује класична архитектура „романа о сазревању“. Језиком језгровитим и једноставним, писац прати путешествије младића који трага за самим собом и на том путу сусреће личности чији је значај изразито симболички. Наративни стил Турнијеов представља својеврсну синтезу традиција усмене књижевности Магреба и француског индиректног дискурса. Радећи на овом делу, аутор је брижљиво прикупљао грађу, остављајући нам врло корисне фусноте и библиографију. Како бележи,,Уно Монде Модерне, ова књига нас приморава да размишљамо о друштву у којем смо са свих страна, непрестано, засипаним разним сликама, које нам се намећу као смернице и меродавни показатељи. Овде је, при том, реч о ’актуелним’ сликама, пошто је реч или о фотографијама или о рекламама, речју, о елементима који чине саставни део наше свакодневице. Кроз лик младог чобанина, писац сучељава изворни, аутентични свет са модерним светом у којем царују нумерички уређаји. Тако нам се пружа прилика да увидимо какав утицај нове сликовне технологије могу имати на једно чисто, неоскврнуто биће какав је главни јунак ове књиге.

Жељко Поповић
Крф: острво васкрсења Србије
Прометеј

Крф је, од јануара до априла 1916, био једино упориште српске слободе. Цела српска држава – регент, влада, војска, Врховна команда, Народна скупштина, чиновништво – тада се нашла на овом грчком острву. Српских прогнаника било је више него самих Крфљана. Књига ,,Крф: острво васкрсења Србије“, представља, за сада, најпотпунији приказ боравка Срба на Крфу у Првом светском рату. Она се састоји од низа сведочења учесника, очевидаца и савременика. Приређивач је, према речима Милоша Ковића, сведоке пустио да сами говоре, задржавши се на најнужнијим објашњењима. Намењена је најширем кругу читалаца, али ће у њој и стручњаци моћи да нађу много корисних података. Ходочасници на Крф и Видо добили су књигу коју ће, пошто се састоји од много посебних целина, моћи да започињу, остављају и да јој се, без тешкоћа, изнова враћају. У њој ће пронаћи мапе Крфа и преглед свих места која би требало да се посете. Ту је и око 4.000 имена српских војника сахрањених на Виду и широм Крфа, међу којима ће многи пронаћи своје претке.

Сем Гвин
Царство летњег месеца
Чаробна књига

Чувени Команчи и њихове легендарне борбене способности диктирале су темпо којим се отворио запад Америке. Ратници Команча важили су за најбоље коњанике у историји. Њихово умеће са луком и стрелом и копљем зауставило је поход шпанског Мексика на север и француску експанзију западно од Луизијане. Били су толико ефикасни у одбијању белих колониста да су директно одговорни за формирање чувених тексаских ренџера и за појаву оружја специјално дизајнираног за борбу против њих – револвера. Након врсног описа успона Команча, Гвин нам представља узбудљиву драму о Синтији Ен Паркер, деветогодишњој девојчици коју су Команчи отели и која је постала озлоглашена Бела Скво. Синтија је одбијала да се врати међу белце све док је тексаски ренџери нису заробили и насилно вратили кући. Још познатији је био њен син Квана, последњи и највећи поглавица Команча, ратник који никада није изгубио битку. У ,,Царству летњег месеца“, Гвин нам доноси једну од најфасцинантнијих прича о Дивљем западу икада испричану. Овај живописни и прецизни историјски запис четрдесетогодишње борбе између Команча и белих досељеника идеалан је за све љубитеље историје и културе северноамеричких Индијанаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *