Ружење Србије

Какву нам подлост припремају наши пријатељи са Запада?

Када су почињали да нас потчињавају својој вољи и интересима, а да ми не бисмо препознали да нам се управо то дешава, овај се процес одвијао под привлачном паролом нашег повратка у међународну заједницу, уверавали су нас да пут ка том повратку, дакле, потчињавању, лежи у нашем суочавању с истином и одговорношћу из којих ће онда проистећи помирење. Зато што ће – како, оно, беше? – кривица за злочине бити индивидуализована па стога неће бити колективног испаштања.
Тако некако. Да нису опасне лажи, биле би то пуке бесмислице.

НЕРАВНОТЕЖА ЗЛОЧИНА Које су почеле да постају поприлично јасне, свакоме ко хоће да види, чим су на хашким потерницама и клупама за оптужене почели да се ређају баш сви ратни и политички лидери Срба, од Републике Српске Крајине скроз до Косова и Метохије; од Милана Бабића и Милана Мартића, преко Радована Караџића, Момчила Крајишника, Биљане Плавшић, Ратка Младића, Слободана Милошевића, Николе Шаиновића, Драгољуба Ојданића, Сретена Лукића… све до Небојше Павковића и Владимира Лазаревића.
Док истовремено није ни покушан да се направи привид равнотеже у облику сличног односа према ратним и политичким вођама наших ратних непријатеља, Хрвата, Бошњака и Албанаца; злочина над Србима у свим тим ратовима или није било, или то само нико за њих није одговарао. Можда баш зато што су их починили они који су против нас ратовали на страни оних који су нас осудили.
А сада су на ред дошли и Јовица Станишић, некадашњи начелник Ресора државне безбедности Србије, и његов заменик из службе Франко Симатовић Френки. Можда ће њихова осуда означити коначни крај рада Хашког трибунала, који је као зомби и после свог гашења наставио да живи кроз Међународни резидуални механизам за кривичне трибунале, али постоје озбиљне основе за бојазан да је све ово, што је дошло на крају, само део почетка извесне подлости која нам се тек спрема…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *