Потписан Протокол о сарадњи Удружења осигуравача Србије и Републике Српске

Порука из Бањалуке: заједно до унапређења тржишта за добробит грађана

Удружење осигуравача Србије и Удружење друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске потписали су Протокол о сарадњи који предвиђа организовање едукативних скупова у циљу усавршавања и развијања послова осигурања. Протокол су потписали генерални секретар УОС Душко Јовановић и председник Скупштине Удружења друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске Миломир Дурмић. Скуп је одржан у Привредној комори Републике Српске, а присуствовао му је и помоћник министра финансија Владе Републике Србије Огњен Поповић.
Поповић је нагласио да је циљ скупа и потписаног Протокола да се оснажи веза тржишта осигурања Србије и Републике Српске, што ће допринети јачању целокупне привреде. Он је изјавио и да се између Републике Србије и Републике Српске одвија интензивна сарадња на разним пољима и да Република Србија придаје посебну пажњу развоју међусобних економских односа. Потписивањем овог протокола јачамо и везу тржишта осигурања Србије и Републике Српске, рекао је Поповић, јер се, како је истакао, не може занемарити улога осигурања у националној економији. За државу је битна социјална и финансијска функција осигурања, јер се обезбеђује потребна сигурност привреде и становништва, али раст осигуравајућих фондова утиче и на стабилност и раст финансијског тржишта, додао је помоћник министра финансија Републике Србије. Како каже, развијеност делатности осигурања потпомаже и извозу земље и њеном бољем конкурентском положају.

И у Републици Србији и у Републици Српској постоји велики потенцијал за раст и развој осигурања, изјавио је Поповић и нагласио улогу професионалних удружења друштава за осигурање за развој тог дела финансијског тржишта. Потписивање овог протокола о сарадњи значајно је за даље унапређење сектора осигурања и, иако је потенцијал огроман, предстоји нам доста посла, пре свега на подизању свести грађана о важности осигурања, нагласио је помоћник министра финансија Републике Србије.
И генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић нагласио је важност едукације, уз напомену да је то један од најважнијих задатака Удружења, али и највећи изазов. Наши људи углавном живе у заблуди да је осигурање скупо или да није потребно и на нама из индустрије је да покажемо да то није тачно. Управо са тим циљем Удружење води кампању „Осигурај будућност“ – подсетио је Јовановић. Он је нагласио и да је пандемија повећала интересовање људи за различитим производима осигурања, посебно у делу животног и здравственог осигурања. Све су актуелније и полисе за додатном финансијском сигурношћу појединаца или полисе које нас штите од сајбер напада. С друге стране, постојеће полисе морају да буду прилагођене новим условима рада и новим приоритетима, нагласио је генерални секретар УОС.
Представљајући положај који Удружење осигуравача Србије има у институционалном оквиру Републике Србије, Душко Јовановић је нагласио да осигурање у Србији последних десетак година бележи константан раст. Јовановић је представио законодавне прописе наше државе, али и напоре Удружења да они буду измењени и прилагођени европском законодавном оквиру. Потенцирао је и одличне односе које Удружење осигуравача Србије има са Народном банком Србије и другим државним органима, као и међусобне добре односе осигуравача у оквиру УОС. То је, како је истакао, услов за раст и развој осигурања.
Председник Скупштине Удружења друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске Миломир Дурмић подвукао је идеју да се Удружењу друштава за осигурање Републике Српске, које је сада организовано у склопу Привредне коморе, пренесу одређена јавна овлашћења, по угледу на Удружење осигуравача Србије.

За делегацију Удружења осигуравача Србије, приређен је и пријем код премијера Републике Српске на којем се такође разговарало о могућностима унапређења сарадње представника два тржишта осигурања. Пријем је организовао премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *