ПЕКИНГ ОЗВАНИЧИО ВЛАСТИТУ КРИПТОВАЛУТУ

Кинеска криптовалута осмишљена је да повећа конкуренцију „Алипеју“ и „Вичету“, националним лидерима у дигиталном плаћању и дигиталној трговини, али не и да их потпуно замени, наводе експерти. Нова криптовалута за сада је усредсређена на домаће поље, али се разматра и њена улога на међународним финансијским тржиштима

Медији су прошле недеље брзином светлости светом пронели вест да је Кина озваничила покретање сопствене криптовалуте, Е-јуана, иза које стоји влада, односно централна банка те земље. Промет Е-јуаном почео је 17. јула, односно 18. јула по кинеском времену.
Новинари „Форбса“ пожурили су и демонстрирајући једноставност система разменили по повлашћеним условима 1.921 јуан за 21.375 Е-јуана.
„Јуанпеј“ група, која једина, под надзором кинеске Народне банке, пушта у промет дигитални јуан, саопштила је на својој званичној интернет-страници да је Кина последњих деценија светски лидер у производњи и да је време да поново предњачи у технологији.
Према наводима ове групације, развој кинеске криптовалуте започео је још 2014. године. Од тада до данас су талентовани појединци тесно радили с кинеском владом, да би 18. јула по кинеском времену започела дистрибуција нове криптовалуте.

КОРАК КА ЕЛИМИНАЦИЈИ ГОТОВИНЕ Финансијски експерти, попут Јена Сјаоа, кажу да је посреди ефикасан начин да централна банка дигитализује новчанице и кованице у оптицају. Кинеско тржиште је већ сада веома напредно у безготовинском плаћању, а дигитални јуан је један од начина да се тај процес убрза. Нова криптовалута биће законито средство плаћања у Кини и на њу се неће плаћати камата.
„Употреба готовине се смањује. На крају ће готовина бити замењена нечим у дигиталном формату. То је један од главних покретача овога“, рекао је за Сјао за Си-Ен-Би-Си.
Фан Јифеј, вицегувернер кинеске централне банке, лане је изјавио да постоји хитна потреба за дигитализацијом готовине и кованог новца, јер су њихова „производња“ и „складиштење“ тренутно скупи. У свом чланку објављеном у финансијском магазину „Јицај глобал“, Фан је саопштио да готовину и кованице није лако користити, лако их је фалсификовати и да би због своје, како је навео, анонимности могли да се употребљавају у незаконите сврхе.
За разлику од биткоина и осталих децентрализованих криптовалута, заснованих на „блокчејну“, Е-јуан је покренут под контролом централне банке. То значи да ће се дистрибуција спроводити двостепеним системом. Народна банка Кине ће дистрибуирати Е-јуан комерцијалним банкама, а банке ће, потом, бити одговорне за дистрибуцију нове валуте до потрошача. То обухвата услугу размене јуана и других валута за Е-јуане.
Кинеска криптовалута осмишљена је да повећа конкуренцију „Алипеју“ и „Вичету“, националним лидерима у дигиталном плаћању и дигиталној трговини, али не и да их потпуно замени, наводе експерти.
Према наводима листа „Чајна дејли“, Кина је лане убрзала пројекат увођења националне криптовалуте. Увођење нове криптовалуте испробано је, по кинеском обичају, постепено, у појединим регионима. У овом случају то су били Шенџен, Суџоу, Сионган – нова област, Ченгду, Шангај, Хајнан, Чангсха, Сијан, Ћингдао и Далијан, као и локације на којима ће бити одржаване зимске олимпијске игре 2022. године.
Путници су могли да плаћају услуге подземне железнице посредством дигиталног јуана у Пекингу, Шангају, Шенџену, Ченгдуу, Чангши, Ћингдау и Суџоу.
Број пробних корисника Е-јуана од 11. децембра до 18. јуна премашио је 450 хиљада. Они су потрошили више од сто милиона јуана. Број корисника нове криптовалуте до ове недеље премашио је десет милиона, а према речима Фана Јифеја, њен главни тест биће предстојећа зимска олимпијада. Према истом извору, употреба Е-јуана тренутно је усредсређена на потрошачку страну коју карактерише мала количина с високофреквентном употребом.
Иако према извештају куће „Тривијум Чајна бао“ Кина подстиче интернационализацију јуана, а неки експерти виде Е-јуан као начин за поспешивање и убрзање тог процеса, његова међународна употреба тренутно није приоритет већ је у фокусу домаће тржиште.
Али, према наводима Си-Ен-Би-Сија, Народна банка Кине је унапред започела рад на дигиталној валути која ће се употребљавати у прекограничним трансакцијама. Према наводима ове познате телевизијске куће, кинеска централна банка је са централним банкама Тајланда, Уједињених Арапских Емирата и Хонгконга покренула пројекат истраживања могућности прекограничног плаћања дигиталном валутом.
Према процени Дојче банке, успешна промоција Е-јуана може да убрза темпо глобалне дигитализације валута. Уколико дигитални јуан буде широко коришћен у Кини, друге централне банке ће га такође сматрати успешним случајем изводљивости дигиталне валуте и уложиће више ресурса у развој сопствене дигиталне валуте, наводи Дојче банка.

ПРВИ ИЗВЕШТАЈ О НАПРЕТКУ Према наводима листа „Чајна дејли“, Кина је у прошли петак објавила први извештај о напретку постигнутом у истраживању и развоју властите дигиталне валуте, указујући на то да ће пилот-програми бити проширени и усаглашени на основу досадашњих искустава. Према истом извору, кинеска централна банка је саопштила да не постоји унапред одређени распоред за коначно покретање криптовалуте, већ ће више сценарија бити укључено у програм тестирања.
Апликације које ће бити повезиване с употребом Е-јуана омогућиће плаћање у супермаркетима без радника, а развијени су и мобилни уређаји, попут рукавица, значки и олимпијских униформи, с уграђеним системима за плаћање. У извештају под насловом „Напредак истраживања и развоја Е-јуана у Кини“ наведено је да централна банка неће у пуном обиму покретати Е-јуан, али да ће се пилот-програми и остале повезане информације стално ажурирати. „Биће утврђене теме за даље истраживачке пројекте. Потенцијални утицај Е-јуана на монетарну политику, финансијски систем и финансијску стабилност вероватно ће добити пажњу“, рекао је том приликом Фан Јифеј.
У извештају је даље наведено да ће централна банка стално унапређивати систем Е-јуана и наставити да истражује нове моделе његове примене, као и оптимизовати дизајн читавог система. „У међувремену, Народна банка Кине спремна је да активно учествује у међународној размени мишљења о дигиталној валути и разговара о постављању стандарда на отворен и укључив начин, како бисмо заједнички унапредили развој међународног монетарног система.“
Поред тога, Народна банка Кине ће у континуитету промовисати прекограничну употребу Е-јуана. Такође ће одговорити на иницијативе Г20 и других међународних организација за истраживање пилот-програма прекограничног плаћања. Осим тога, кинеска централна банка ће, како је наведено, сарађивати с монетарним властима у другим земљама на успостављању аранжмана за размену и механизама регулаторне сарадње на дигиталним валутама.
Странци који немају банковни рачун у Кини могу да користе основне финансијске услуге посредством Е-јуан дигиталног новчаника. Странци који привремено путују у Кину такође могу да отворе дигитални новчаник за Е-јуан.
У овом извештају наведено је да се Народна банка Кине налази у средишту оперативног система Е-јуана, да издаје дозволе овлашћеним оператерима, попут комерцијалних банака и да управља Е-јуаном. „Овлашћени оператери и друге комерцијалне установе размењиваће и дистрибуирати Е-јуан јавности“, наводи се у извештају Народне банке Кине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *