Детонирање

Трилатерални разговори у Бриселу

Нова рунда дијалога, на којој је требало да буду отворена питања несталих, формирање Заједнице српских општина, али и проблеми Срба са КиМ и Цркве, претворила се у састанак који, према речима председника Србије Александра Вучића, нема везе с реалношћу и одговорношћу

Људи, ја оваквом састанку нисам присуствовао. Више сам ја њима рекао него они нама. Они су имали замерке на рачун Европске уније. Курти није хтео да разговара апсолутно ни о чему. Дошао је да се не би договорио ни о чему. Kаже ми: ’Дошао сам да те питам када ћеш признати независно Kосово?’ Мој одговор је никад. Он се тада детонирао“, изјавио је председник Србије Александар Вучић након трилатералних разговора у Бриселу, којима су присуствовали премијер тзв. приштинских институција Аљбин Курти, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Нова рунда дијалога на којој је требало да буду отворена питања несталих, формирање Заједнице српских општина, али и проблеми Срба са КиМ и цркве претворила се у састанак који, речима председника, нема везе с реалношћу и одговорношћу.

„Ово што су радили је био покушај да се оконча дијалог. Они су веровали да ћемо се после њихових речи наљутити и напустити собу. Наравно да нисмо то радили. Ово није личило на дијалог већ на изношење личних политичких ставова“, изјавио је Вучић,уплашен јер је, како каже, видео с колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности.

На састанку једна од тема било је питање несталих особа. Србија је, према Вучићевим речима, потврдила спремност да одмах врши ексхумацију на сваком месту за које се сумња да су на њему покопани Албанци.

„И то је наишло на разумевање Борела и Лајчака. Kада имају сумњу да се негде налази гробница, ми ћемо одмах кренути у ексхумацију. Ја сам тражио да се крене у ископавање на девет локација на Косову, где мислимо да су покопани убијени Срби. А Албанци кажу не може зато што је на челу комисије Вељко Одаловић. Он је за њих Геринг и Гебелс.“

Србија је упутила 10 захтева приштинској страни, а до сада је само у Ђаковици ископана гробница и ту је пронађено седам тела. Реч је о породици Шутаковић, отац, мајка и троје деце и двоје чланова породице Петровић. Такође, како је Вучић изјавио пре састанка, у мртвачници у Приштини има 350 различитих остатака, што значи више десетина тела у мртвачници у Приштини.

„Никада нисмо добили одговор на то питање и верујем да ћемо у складу са нормама јавног права моћи да решавамо ово питање.“

Кроз заједнички рад Радних група за нестале особе претходно установљено да је око 3.272 несталих у рату на Kосову, да је у међувремену пронађено 1.633, те да је остало 1.639 особа које се и даље воде као нестали.

Када је реч о формирању ЗСО, приштинска страна је тражила да Србија уведе Национални савет онако како Србија има за Албанце. Такозвани косовски премијер Аљбин Курти у више наврата је пре одласка у Брисел поновио свој став да Заједница српских општина неће бити формирана.

Пред почетак састанка председник Вучић је рекао да за оне који очекују да ће Србија потписати независност тзв. Косова може да каже да се то неће никада десити. Онима пак који у Србији очекују да одговор буде „не“ о сваком питању и да чекамо да се у будућности нешто деси што ће све променити, а то се неће десити, поручио је да није присталица замрзнутог конфликта.     

Један коментар

  1. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    Nova runda dijaloga: otvorena pitanja nestalih, formiranje Zajednice srpskih opština (opština sa srpskom većinom kako piše u BS, ima poseban razlog), problemi Srba sa KiM i crkve?
    Zašto pregovarački tim Srbije na agendi dijaloga nije postavio zahtev-pitanje povratka 250.000 prognanih Srba na KiM, kada su Lajčak i Palmer u Vašingtonskom sporazumu i prethodnim dijalozima govorili da su “sva otvorena pitanja na agendi, i ona koja nisu bila do sada – mogu da se stave na dnevni red dijaloga u sklopu normalizacije odnosa Srbije i Kosova”? Nakon Nato bombardovanja Srbije SB UN su dali zahtev da se vrate sve izbeglice (srpske i albanske) na Kosovu. Svi Albanci-Šiptari su se vratili na Kosovo, samo je Srbima do danas onemogućeno da se vrate na KiM (vratilo se možda 1%, a u medjuvremenu se iselilo mnogo više: od preostalih 150.000 na KiM – danas zvanično u političkim emisijama kažu da ih je ostalo 100.000 hiljada)(!).
    Ja san u startu u komentarima govorio da je onemogućen povratak prognanih Srba – da bi Albanci napravili albansku državu Kosovo (što se danas ostvaruje). Da su se vratili proterani Srbi – Albanci ne bi napravili državu, oteli srpsku teritoriju? Mogao bi AV da da odgovor na ovo pitanje?

    Pitanje povratka 250.000 proteranih Srba, takse na srpsku robu od 100 odsto, formiranje vojske Kosova itd. su bile NAJVEĆA ŠANSA Srbije da se odbaci veleizdajnički Briselski sporazum kojim se otima-predaje srpska teritorija albnakim-šiptarskim muslimanima!

    FORMIRANJE Zajednice srpskih opština – ZSO (opština sa srpskom većinom): Zašto se govori samo u naslovu o ZSO? Nikada se ne govori, ne obrazlaže sadržina Odredbi sporazuma, u kojoj državi će se nalaziti ta ZSO, piše u sporazumu da će upravljati po zakonima i Ustavu Kosova, nema zakonodavno-izvršna ovlašćenja, sa statutom istim za sve kosovske opštine? Zašto se ne sprovede debata-rasprava u Skupštini Srbije po svim tačkama Briselskog sporazuma, da se upozna srpski narod? Zašto je to tajna? Ako se tako radi po dogovornom principu Brisela-Srbije-Kosova još u startu pregovora da “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori” (ništa nije gotovo dok sve ne bude gotovo), ondak je to nekorektno, zamka za srpski narod da se otimanje-predaja KiM dovede pred svršen čin(!)?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *