Делатност осигурања није у кризи већ у успону

Ивана Соковић
Делатност осигурања у Србији брзо се прилагодила новонасталим, знатно измењеним условима пословања, које је у 2020. години наметнула пандемија вируса корона. Да је у томе успела, показује тржишни раст од 2,3 одсто остварен упркос кризи у многим привредним гранама, изјавила је Ивана Соковић, председница Извршног одбора Компаније „Дунав осигурање“ и председница Управног одбора Удружења осигуравача Србије, на панелу о осигурању одржаном 25. маја на Копаоник бизнис форуму. Прецизирала је да је у неживотним осигурањима тржиште постигло раст од 1,7 одсто, а у животним осигурањима 4,4 процента.
„Економска стабилност исказана у последњих неколико година и раст српске привреде упркос ванредној ситуацији широм су отворили врата за бројне инфраструктурне пројекте и стране инвестиције. Међународни монетарни фонд и Светска банка нашу земљу виде као регионалног лидера, предвиђајући раст БДП-а од чак 6 процента у овој години. Осигурање је у томе препознало своју прилику за раст, па су велики инфраструктурни пројекти допринели повећању премије неживотних осигурања, поготово осигурања имовине од пожара, осталих осигурања имовине и осигурања од опште одговорности“, објаснила је Соковићева говорећи о позитивним помацима у осигуравајућој делатности у нашој земљи.

„И у бројним другим врстама осигурања забележено је повећање премије, а нарочито у добровољном здравственом осигурању – чак 18,2 процента, у каско осигурању моторних возила – 6 процената, у осигурању од ауто-одговорности – 1,82 одсто, што све указује на изузетну прилагодљивост сектора осигурања у Србији и његову оријентисаност ка потребама клијената“, рекла је Ивана Соковић.
А да осим о профиту брине и о друштвеној заједници, осигуравајућа бранша је показала веома брзом реакцијом и вредним донацијама које је наменила пренапрегнутом здравственом систему наше земље како би лакше поднео притисак великог броја оболелих од вируса корона.
„У првом тромесечју ове године сектор осигурања већ бележи раст од око 3,2 одсто и у животним и у неживотним осигурањима, што несумњиво указује на то да није у кризи већ у успону. Друштва за осигурање су стабилна и могу да буду ослонац и подршка држави Србији у спровођењу различитих пројеката локалног или националног значаја“, истакла је Ивана Соковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *