БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Од Калемегданског платоа до Трга републике

Манифестација „Тако су говорили наши преци“

У организацији Града Београда и Српског националног савјета Црне Горе, од 21. до 28. јуна, у Београду се одржава манифестација „Тако су говорили наши преци“.
Програм манифестације отпочео је 21. јуна на Тргу републике свечаним отварањем изложбе фотографија „Тако су говорили наши преци“, која је централни догађај манифестације. Отварање изложбе улепшано је и употпуњено пригодним музичко-сценским програмом у оквиру којег су наступали народни гуслар Бошко Вујачић, певач Душан Свилар и глумци Оливера Бацић, Михаило Лаптошевић, Ђорђе Марковић и Александар Дунић.

Изложба „Тако су говорили наши преци“ од 23. јуна постављена је и на Калемегданском платоу у оквиру Калемегданске тврђаве.
На Тргу републике приказан је и истоимени документарни филм у оквиру манифестације „Тако су говорили наши преци“.
Свечаност се завршава концертом духовне музике, у организацији Удружења „Света Србија“, који ће бити одржан у Великој дворани Коларчеве задужбине 28. јуна, са почетком од 19 сати. Бесплатне карте за концерт могу се преузети на благајни Коларца.

Капорова „Магија Београда“

Ова јединствена књига представља одраз Капорове непресушне инспирације Београдом. У овом свом делу, писац и сликар Момо Капор свом својом инвентивношћу покушава, и то му полази за руком, да дочара магију велеграда који је све урбанији и модернији. И не само то: Капор истински осећа ритмове Београда, жиле куцавице: Каленића пијацу, новобеоградски бувљак, ретке, још преостале кафане у којима се „бистри политика, у којима се србује или европеизира“… Књига је састављена од прича и одломака, анегдота и чудних биографија житеља овог града. У најкраћем – ово Капорово дело објашњава шта је то што се назива „духом Београда“. У уско жанровском смислу, пред читаоцима се налази књига прича коју исписује човек који уме и има шта да исприповеда. И који је у себи на најлепши начин спојио традиционално и урбано, српско и светско. Књигу још интересантнијом чине ауторове илустрације које доприносе откривању магије српске престонице.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *