БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Фото: Беоинфо

Друштво конзерватора Србије

Признање архитектама Завода за заштиту споменика културе Града Београда

Годишње награде републичког Друштва конзерватора додељене Татјани Виденовић и Марини Павловић

На свечаности поводом Дана Друштва конзерватора Србије у Новом Саду архитекте Завода за заштиту споменика културе Града Београда Татјана Виденовић и Марина Павловић добиле су годишње награде Друштва конзерватора Србије за пројекте реализоване 2020. године, саопштено је из ове установе.
Татјана Виденовић, архитекта, виши конзерватор Завода за заштиту споменика културе Града Београда, добила је годишњу награду за свеобухватан и успешно изведен пројектантски поступак и конзерваторско-рестаураторски метод примењен у решавању рестаурације и санације фасада зграде Железничке станице у Београду. Пројектним задатком била је обухваћена рестаурација свих фасадних површина, укључујући кров као пету фасаду и санацију перонске надстрешнице, у габариту дворишног тракта објекта.

Фото: Беоинфо

Интердисциплинарни тим, у саставу др Марина Павловић, архитекта-конзерватор, Предраг Јошић, архитекта-конзерватор, проф. др Милан Глишић, архитекта, др Весна Бикић, археолог, и Слободан Радовановић, архитекта-конзерватор добио је годишњу награду Друштва конзерватора Србије за свеобухватан и успешно изведен пројектантски поступак и примену савремених конзерваторско-рестаураторских технологија и метода и реализацију пројекта заштите, презентације и ревитализације сектора и Југоисточног бедема Горњег града Београдске тврђаве са уређењем ентеријера у циљу формирања визиторског центра – комплекс Сахат капије и Барокне капије, наводи се у саопштењу Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Фото: Беоинфо

Нови живот престонице

Шта значе слогани Белефа – „Београд живи“ и „Нови почетак“?

Значајна градска културна манифестација ове године променила концепцију

Овогодишњи Белеф, чији ће главни програм трајати две недеље, од 27. јуна до 10. јула, има два слогана, један је „Београд живи“ а други „Нови почетак“ и тиме желимо да означимо да славимо нови живот и нови почетак нашег града – изјавио је заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за новинаре одржаној у Старом двору поводом почетка ове значајне манифестације.  
Весић је истакао да је ово нови почетак и за Белеф јер ће сада имати другачију концепцију: „Белеф ће следеће године прославити 30 година. Основан је 1992. године за време тешке ситуације у којој се налазио наш град, када су због санкција сви традиционални фестивали или престали да постоје или су опстали, али у смањеном броју. Тада се јавила потреба да се организује оваква врста летњег фестивала и тако је настао Белеф.“
Како велики број Београђана због короне и других разлога неће путовати на одмор, то је још један повод да се током лета понуди културни садржај грађанима.
Белеф ће сваке године бити разноврстан и неће бити фестивал на који смо навикли претходних година. Желимо да после затварања, које је трајало скоро 16 месеци, Београд поново почне да живи и да на сваком кораку имамо различите културне садржаје. Очекује се да ће се 21. јуна укинути све мере када је реч о организацији јавних догађаја.
Биће приказане 32 позоришне представе и пет представа за децу, и то на просторима који нису уобичајена места за организовање културних манифестација.
После главног програма биће организован програм који ће трајати дуже од месец и по дана под називом „Београдске летње ноћи“, које почињу 17. јула и трајаће до 28. августа. У оквиру тог програма биће организовано више од 40 концерата широм града на најразличитијим јавним локацијама. Ово ће бити прилика за младе и неафирмисане уметнике. Добиће и хонораре од Града јер на тај начин желимо да их подржимо зато што су дуже од годину дана живели без прихода. Ово нису концерти за велике звезде, биће ту различите врсте музике, од џеза до класике, и свако ће моћи изабрати нешто за себе – казао је Весић. Верујемо да ће ово бити увод у добру сезону која нас чека на јесен, а то су наши традиционални фестивали Бемус и Битеф.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *