У СЕНЦИ НОВЕ НАКБЕ

СУКОБ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

Мај има посебно место у колективном сећању Израелаца, али и Палестинаца. Председник Светске ционистичке организације Давид Бен Гурион свечано је 14. маја 1948. године прогласио Декларацију о оснивању Израела. Његова одлука била је окидач за први званични рат Јевреја и Арапа у 20. веку и увод у „накбу“ – „катастрофу“, како су Арапи назвали стварање јеврејске државе. Данас, 73 године касније, Палестинци се налазе на прагу нове катастрофе

Иако се очекивало да ће најављено доношење одлуке Врховног суда Израела, о исељењу 13 палестинских породица из округа Шеик Џара, једног од квартова у Источном Јерусалиму, изазвати нов талас уличних протеста и сукоба Палестинаца и израелских снага безбедности, мало ко је могао претпоставити да ће се поново ући у масовну оружану конфронтацију. Како познаваоци прилика у Израелу описују, проблематика округа Шеик Џара, представља парадигму и микрокосмос, јеврејско-арапског сукоба око територија. Конкретно, спорна имања у овом округу јеврејска заједница је купила од арапских власника још 1876. године, о чему постоје и одређени сачувани подаци у османским земљишним књигама, међутим данас на њима живе арапске породице. Оне се суочавају са могућим исељењем из својих домова, јер израелски закони дозвољавају Јеврејима да захтевају повраћај парцела и објеката у Западној обали и Источном Јерусалиму које су поседовали или могли да поседују пре 1948. године.
Овакав законодавни приступ, који омогућује Јеврејима да судским путем исељавају палестинско становништво Источног Јерусалима, део је шире легислативне и политичке стратегије под називом „Свети басен“, односно плана израелских власти да створе „јеврејски појас“ у и око епицентра историје човечанства – Храмовне горе и да тако валоризују своје ратне успехе из „Шестодневног рата“ 1967. године када је израелска војска први пут крочила на тле Источног Јерусалима, након пропасти Великог устанка из 1. века н.е.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *