Тројство броја шест

О тајни броја 666

Број 666 јавља се у Откровењу Јовановом, Апокалипси, завршној књизи Светог писма, као број антихриста, последњег лажног месије у злу уједињеног човечанства. Антихрист је краткотрајни победник у сукобу између два царства: Царства Божјег, које је стварно, мада оку невидљиво, и коме неће бити краја; и царства сатаниног, које је илузорно, овосветско и привремено. Сатани је од самог почетка историје главни циљ да оснује царство на земљи. Бог је често спречавао да се ова његова намера у потпуности оствари (у време Потопа и Вавилонске куле итд.), јер се још није било испунило време за њено остварење и крајњи суд.

СОЦИЈАЛНИ ИЗОПШТЕНИЦИ Грех је ушао у овај свет због лажи да човек може сам собом постати бог. Како учи Свето писмо, ова лаж ће свој врхунац и остварење доживети с доласком човека познатог као антихрист, који ће се прогласити отеловљењем Бога.
Ето зашто Свети Јован користи тајанствени број 666 у вези с антихристом: „Овдје је мудрост. Ко има ум нека израчуна број звијери; јер је број човјеков, и број њезин је шест стотина шездесет и шест“ (Отк. 13, 18).
Каже се да је 666 број човеков. Господњи број је седам, 777, што би представљало Божанску Тројицу. Човеков број је 6, и он ће увек бити мањи од 7, ма колико човек настојао да се прогласи Богом. 666 јесте тројство броја 6. Антихрист је инкарнација онога што човек може да постигне на земљи, а што је супротстављено величанственом делу Господњем приказаном у божанственом савршенству броја 777. 666 је број човека а не Бога, кога ми никада нећемо достићи упркос свим нашим плановима, претензијама или тежњама.
Важно је истаћи да је број 666 знамење тријумфа безбожне економије над сваком људскошћу. Велики грчки подвижник Свети Пајсије Светогорац (упокојио се 1994. године) говорио је: „А касније онај ко не буде жигосан бројем 666 неће моћи ни да продаје, ни да купује, ни да узима у зајам, ни да се запосли. Мислим да овим системом антихрист хоће да потчини себи цео свет. Људи – без обзира да ли су црвени, црни или бели – који се буду налазили ван овог система, неће моћи да раде, постаће социјални изопштеници. Тако ће (антихрист) бити наметнут уз помоћ система, који контролише свеопшту економију, и само ће они који буду примили печат – жиг с бројем 666 моћи да ступају у трговинске односе.“

НАСТУПИЋЕ БЕЗАКОЊЕ И БЕЗБОЖНИШТВО Када се јави антихрист, завладаће неограничена мржња према свему што је добро и исправно (као и према онима који добро и исправно чине). Наступиће безакоње, безбожништво, неморал, одступања од закона Божјег и страшан прогон светитеља. Међутим, хришћанско предање каже да ће кратко после јављања антихриста истински Господ Христос поново доћи и донети суд, васкрсење и обнову читавог света.
Иако је број 666 из хришћанске традиције познат као број звери, антихриста, његово значење није у свим религиозним системима исто. Тако је већ поменути старац Пајсије упозоравао да тај број у тумачењу извесних талмудских учењака значи власт злата и новца над човечанством, и земаљско царство оних који верују у злато и новац: „Сада су им потребне шестице, три шестице. А зар Свети јеванђелист Јован не говори да је то број антихриста? Сваки верујући који има савести, схвата шта се догађа. А за њих је број 666 – симбол економије. О томе постоји запис у Старом завету: ’А злата што дохођаше Соломону сваке године бјеше шест стотина и шездесет и шест таланата. Осим онога што доношаху трговци и они који продаваху мирисе; и сви цареви арапски и главари Хобсбом. земаљски доношаху Соломону злато и сребро’ (Друга књига Дневника, 9, 13–14).“
Такође, у окултизму њу ејџа, број 666 је број мистичких моћи (о томе је писала Алиса Бејли, која је основала издавачку кућу „Луцифера као просветитеља човечанства“, Lucis Trust). Магијско име Алистера Кроулија, најутицајнијег светског сатанисте 20. века и шпијуна британске обавештајне службе, било је Велика звер 666.
Данас се број 666 намеће свуда, као знамење скорог тријумфа последњег лажног месије. Нарочито се намеће људима кроз разне државне методе идентификације личности, чему се савремени православни свети оштро противе.
Прихватање бројчаног кода уместо имена по свом деловању на човекову душу непосредно је супротно тајни светог крштења и с духовног гледишта је антикрштење.

ЧОВЕК СЕ У КРШТЕЊУ „РАЂА ОДОЗГО“ Кроз Тајну крштења човек улази у Цркву, а кроз антикрштење у антицркву. Црква је Тело Христово, сабор верних који су се обукли крштењем у Христа, где се сваки хришћанин сједињује с Христом и другим члановима Цркве кроз Свето причешће. А антицрква је „Мрежа“, заједница чланова-чворова, која има своје законе, своју иницијацију (антикрштење) и богохулну пародију црквеног јединства – „везу свега са свима“ кроз бројчано антииме („број имена звери“) и, рецимо, чип (жиг звери на руци и на челу). Глава Цркве, Господ Исус Христос, као пастир добри, зове своје (словесне), овце по имену (Јн. 10, 3), односно обраћа се личности сваког човека; а глава антицркве, сатана, обраћа се својим обезличеним робовима по броју.
Крштењем се човек одриче сатане и дела његових (то јест озверености) и спаја се (љубављу) с Христом. Другим речима, човек се у крштењу „рађа одозго“ (Јн. 3, 7), оживљава као духовна личност. Као потврду тога он добија свето име које се уписује у Књигу живота, осим ако он сам касније не избрише то име из ње својим животом. У антикрштењу човек се обезличава и постаје антихристов роб. Ово деловање антикрштења потврђује атонски старац Пајсије. У свом познатом чланку „Знаци времена: 666“ он пише: „… ови се пак одричу светог печата Христовог који им је био дат на светом крштењу: Печат дара Духа Светога, с тим да приме печат антихриста и говоре да имају у себи Христа!“
Што се недељника „Печат“ тиче (пред читаоцима је управо његов 666. број, а излази у 14. години постојања ових новина!), он је, од свог оснивања, на страни оних који са бројем 666 немају никакве везе. Осим кад је нумерација редовних издања у питању. Нека остане тако док „Печат“ траје, а желимо му многаја љета.

Један коментар

  1. Veoma interesantan tekst. Napominjem da su proroci i evangelisti reč „broj“ upotrebljavali u značenju „količina“, ali ne u značenju nekakvog simbola. U jeziku Biblije „broj čovekov“ je količina ljudi. U prvom veku, kada je autor napisao „Apokalipsu“ (otkrovenje otkriće, proročanstvo, vizija) nisu još postojale desetice sistema brojanja. Savremene arapske cifre pojavile su se posle petog veka. Ljudi u antičko vreme su zapisivali sve slovima. Apostol je, takođe, zapisao tri slova „šesto šezdeset šest“, na grčkom jeziku. Prozaično sude oni koji arapsku cifru (broj) 666 nazivaju „simbolom anarhista“. To je zato što nisu dovoljno izučili istoriju i jezik Biblije. Namerno ili ne, drugo je pitanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *