Зелена енергија ЕПС-а у корак са светом

фото: ЕПС

Енергија са пореклом из ОИЕ за купце на слободном тржишту

Зелена енергија је одмах доступна и поступак уговарања ЗелЕПС веома је  једноставан

Из дана у дан свет око нас све више окреће се мерама за повећање енергетске ефикасности и што већем доприносу очувања животне средине. Често се чини да цео тај процес иде споро, али сваки помак и утицај појединца или компаније је немерљив. Поред инвестиционих пројеката заштите животне средине и повећања коришћења обновљивих извора енергије, и „Електропривреда Србије“ се заједнички са својим комерцијалним купцима „укрцала на зелени брод“.

Пионирски, пре две године ЕПС је почео продају зелене енергије купцима на слободном тржишту. То је енергија произведена у хидроелектранама ЕПС-а, а сваки киловат-сат из пакета ЗелЕПС има гаранцију порекла. Систем гаранције порекла  уређен је на европском нивоу, тако да гаранција издата у Србији важи у другим државама, и у складу је са правима Европске асоцијације.

Данас је у систему гаранција порекла седам хидроелектрана ЕПС-а снаге 1.560 мегавата. Интензивно се ради и на укључивању осталих хидро електрана у овај систем, а идеја је да ускоро купцима буду понуђени и киловат-сати из енергије сунца и ветра.

–  Акценат стављамо на то што је наша зелена енергија одмах доступна и што је поступак уговарања ЗелЕПС веома једноставан. Купци могу закључити нове уговоре о снабдевању зеленом енергијом, уколико им постојећи истиче или „озеленети“ тренутно снабдевање, једноставним анексом постојећег уговора. Наши менаџери су ту да купцима пруже све неопходне информације и помогну им да поступак куповине „зелене“ енергије буде  једноставан и лак – кажу у „ЕПС Снабдевању“, Огранку ЕПС-а. – Први наш купац пакета ЗелЕПС била је Прокредит банка. Поред банака, зелену енергију ЕПС-а до сада су куповале компаније које се баве индустријском производњом. Наша процена је да купце занима да повећају свој углед кроз куповину еколошких производа, али и смањење емисије угљен-диоксида мањом употребом фосилних горива.

Број заинтересованих купаца за ЗелЕПС је у сталном порасту. Зелена енергија која је продата са гаранцијом порекла у 2020. години је била десет пута већа него у 2019. Количина уговорена за ову годину је у овом тренутку 50 одсто већа него 2020. године. Са овом „зеленом“ понудом купци остају верни највећој енергетској компанији у Србији, а један број њих препознаје настојање ЕПС-а да држи корак са Европском унијом и светом.

– Занимљиво је да један број купаца, а тај број се повећава из године у годину, као императив свог снабдевања ставља куповину зелене енергије. ЕПС је, поред цене, конкурентан у сваком сегменту, јер нашим купцима нудимо све погодности и информације о овој врсти снабдевања електричном енергијом – кажу у ЕПС. – И у наредном периоду радићемо на томе да уговоримо што више наше зелене енергије са купцима у Србији. Приоритет је да купцима електричне енергије у Србији омогућимо да послују еколошки и остваре све бенефите овог избора. Пласирање гаранција порекла на страна тржишта је секундарни циљ, тек након задовољавања потреба купаца у Србији.

Вековна традиција

Производња зелене енергије је део вековне традиције ЕПС-а, а данас се зелена енергија производи у 15 хидроелектрана снаге 3.015 мегавата, што је 38 одсто ЕПС-овог енергетског потенцијала. ЕПС трећину укупне производње реализује у хидроелектранама, а у току је пројекат изградње првог ветропарка у Костолцу, тако да ће ускоро снага воде бити појачана снагом ветра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *