Подвиг српских стручњака у циљу сузбијања сиве економије

Компанија Наноинспект представила ADD 1000, уређај за маркирање горива

Oд пре седам година, од када је држава Србија покренула Национални програм маркирања нафтних деривата а у чијој реализацији учествује компанија Наноинспект, уведен је ред на тржишту, о чему сведоче подаци тржишне инспекције, која је само током 2020. обавила око 1.650 контрола, када је узето близу 7.000 узорака, што је неупоредиво више у односу на претходне године. Уз чињеницу да само 0,6 посто узорака није имало задовољавајућу концентрацију маркера, резултат Националног програма маркирања нафтних деривата је свођење сиве економије на минимум (мање од један одсто промета), што се коначно одразило на знатно повећање прихода државног буџета, као и на обезбеђивање продаје горива које на српске пумпе долази искључиво легалним путем.
Напорима стручњака Наноинспекта поступак маркирања нафтних деривата значајно ће бити унапређен, тако што ће читав процес бити аутоматизован на највишем нивоу. Пројекат иза којег први пут стоје како домаћи стручњаци, тако и домаћи произвођачи представљен је недавно у „Crown plazi“ у присуству државних званичника, представника министарстава, стручњака из области енергетике, представника нафтних компанија и бројних новинара. Овом приликом демонстриран је рад уређаја за аутоматско маркирање горива ADD 1000. Сврха маркирања деривата нафте је заштита интегритета горива и брзо и тачно утврђивање да ли је гориво које се продаје на тржишту легално. Како би се тај процес реализовао на ефективан начин, сваки корак процеса мора бити извршен с највећом могућом прецизношћу и сигурношћу. Тренутно се у Србији примењује систем ручног маркирања. Током тог процеса, маркирање горива врше маркиранти сипањем раствора маркера из одговарајуће посуде директно у отвор на врху камионске цистерне, железничке цистерне, коморе пловног објекта или резервоара. Компанија Наноинспект је током година уложила напоре да унапреди постојећи систем маркирања горива и развила јединствено решење у облику мобилног, ручно преносивог, аутоматизованог уређаја за масено дозирање маркера – ADD 1000 (automatic dosing device). ADD 1000 је ручно преносив уређај који врши масено дозирање маркера на потпуно аутоматизован начин. Из тог разлога је једноставан за коришћење и безбедан за оператере. Поседује систем праћења и бележења података о свим активностима, а који омогућава апсолутну следљивост процеса маркирања.
Аутоматским маркирањем применом уређаја ADD 1000 смањује се, поред осталог, грешка читавог процеса услед смањења броја претакања маркера, могућност људске грешке услед аутоматизације, могућност малверзација, контакт оператера с маркером, чиме се унапређују услови рада.

ПАТЕНТИРАН ПРОИЗВОД СРПСКИХ СТРУЧЊАКА Посебно смо поносни на чињеницу да је уређај ADD 1000 комплетно развијен од стране домаћих стручњака и да су сви елементи наменски креирани за ADD произведени у Србији. Потврда да је ADD 1000 јединствен уређај за дозирање маркера на свету добијена је признањем патента компаније Наноинспект. Завод за интелектуалну својину издао је Исправу о патенту број 60326 дана 3. 8. 2020. године, којом се признаје патент под називом „Уређај за масено одмеравање и дозирање наномаркера“. Уређај ADD 1000 представља потпуно мобилан уређај за масено дозирање наномаркера, чије су компоненте интегрисане у ручно преносиво кућиште. Сам уређај је једноставан за коришћење и направљен је ергономски (у оквиру могућности и захтева за рад у ЕX заштитном окружењу). Уређај је дизајниран тако да се може носити једном руком. Опремљен је чврстим склопивим ножицама од нерђајућег челика, које се једноставно могу расклопити.
Коришћење уређаја је једноставно, све информације потребне маркиранту се приказују на уграђеном ОЛЕД екрану, а комплетно маркирање се врши кроз један мени и уз помоћ три клика на тастатури уређаја. Такође, уређај поседује ЛЕД сигнализацију и звучник за давање аудио-сигнала кориснику. Управљање уређајем је интуитивно, што смањује могућност грешке оператера.
Унос података врши се путем система комуникације преко мобилне интернет мреже (ГПРС) и централног информационог система уз помоћ ког ће се управљати ADD-ом с било које локације повезане с интернетом. Такође постоји и опција комуникације преко блутут везе која се користи у ванредним ситуацијама, односно у случају прекида интернет везе на локацији коришћења уређаја. На тај начин ће се осигурати несметано извршење процеса маркирања у свим околностима.
ADD 1000 се напаја струјом из пакета пуњивих батерија, довољног капацитета да једним пуњењем дозира маркер из 7 пуних канистера. Аутономија уређаја за рад на терену је 72 пута у режиму мировања. Прецизност уређаја је темељно тестирана у хладним и топлим радним условима, као и приликом излагања вибрацијама. Прецизност уређаја потврдила је Дирекција за мере и драгоцене метале издавањем Уверења о еталонирању број ПУ-04-А-02-издање 02 од 25. 6. 2018. године.
Како би био примењив за маркирање нафтних деривата и како би могао да се користи у потенцијално запаљивим окружењима у којима се могу пронаћи испарења нафтних деривата, ADD 1000 је морао бити пројектован и конструисан тако да испуни стандарде ЕX заштите. Као доказ томе, стручњаци Института за нуклеарне науке „Винча“ из Београда су, након темељних провера и тестирања, за уређај ADD 1000 издали ATEX сертификат. С обзиром на велику вредност самог маркера, велика пажња посвећена је пројектовању сигурносних канистера из којих се дозира маркер у нафтне деривате. Канистери су посебно пројектовани и наменски произведени за коришћење искључиво с уређајем ADD 1000 и опремљени су РФИД идентификаторима. Канистери се једноставно повезују с уређајем и мењају на терену без гашења уређаја. Уређајем се управља путем централног управљачког софтвера за Windows, са централном базом података на удаљеном серверу. ADD 1000 са сервером комуницира преко интернета и на тај начин добија радне налоге које је унео овлашћени корисник са било које локације повезане на интернет, путем веб-апликације. Сви подаци се чувају на серверу, у log file-у рада уређаја, чиме је обезбеђена потпуна следљивост осетљивог процеса додавања наномаркера у нафтне деривате. На тај начин се могућност људске грешке, случајне или намерне, своди на минимум, као и могућност вршења било каквих малверзација. Маркер је безбедан, гориво увек тачно маркирано, а купци сигурни да купују легално гориво задовољавајућег квалитета. Уређај је тестиран у реалним условима током два Пројекта аутоматског маркирања нафтних деривата 2018. и 2020. године, као и у лабораторијским условима. Показано је да је уређај тачан, прецизан и поуздан и да је просечна грешка свих одмеравања маркера 0,1%, као и да се уређај може употребљавати за маркирање ауто-цистерни, пловних објеката, вагон-цистерни и резервоара.

О ПРОГРАМУ МАРКИРАЊА Програм маркирања темељи се на томе да се у гориво које на пумпе долази легалним путем додаје посебна супстанца, тј. маркер, који се потом детектује специјалним уређајима, пројектованим управо у ту сврху. Укупна количина горива се обележава при самом увозу или при производњи, тако да на пумпе стигне као – маркирано. Након обављене контроле коју врши надлежна инспекција уколико се констатује да контролисано гориво не садржи ниво маркера који је прописан, то значи да гориво није набављено на легалан, већ на илегалан начин, те да је у њега нешто додато. Како процедура налаже, овакво гориво се одмах повлачи с тржишта, а након што се утврде починиоци ове нелегалне радње, следе веома строге казне.
Поред тржишне инспекције која стоји иза оваквог система битну улогу има и савремена опрема, као и људи који пружају техничку подршку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *