ПЕЧАТ ПОКЛАЊА ЧИТАОЦИМА – Чудотворна икона Мајке Божје

 

Светиња пред којом се молио Свети Јован Шангајски

Икона „Курскаја Богородица“, чију копију „Печат“ поклања читаоцима у наредном броју (663 – двоброј који ће бити на киосцима од 30. априла до 13. маја), знаменита је светиња манастира Тумане, прослављена многим чудесима и небројеним исцељењима. Ову икону Руси су даровали српском народу пре 85 година. По речима игумана манастира Тумане, писаног трага о овој светој икони нема. Све што је познато ослања се на два до данас присутна предања у манастиру Тумане која су генерацијама усменим путем преношена.
Познатије од њих говори да чудотворна икона Мајке Божије потиче из једног манастира из околине града Курска у Русији. Када је почетком 20. века, у немирима током Октобарске револуције, манастир спаљен, на згаришту цркве, у гомили шута, монаси су пронашли неоштећену икону Бо­городице. Само штићена невидљивом руком Божјом, икона је спасена и брижљиво чувана. Побожне руке монаха донеле су је у Србију. По месту налажења названа је „Курскаја“. Као велика светиња чувана је у цркви Миљковог манастира, где су се руски монаси настанили. Пред њом се Богу молио и велики светитељ наших дана, прослављени чудотворац Свети Јован Шангајски. С руским монасима и ова света икона 1936. године долази у манастир Тумане. Друго пак предање, ништа мање значајно од претходног, о овој икони говори да је она једна од древних, оригиналних руских чудотворних икона Богородице, ко­ја је тајно, да не би била уништена, пренета у Србију.
Света икона „Курскаја Богородица“ чувана је у Покровској капели манастира Тумане све до 2010. године, када је по благослову епископа браничевског Игнатија пренета у манастирску цркву и смештена у богато украшен трон. Пред њом гори кандило које се не гаси и народ јој с великим усрђем притиче, молећи благослов Богомајке и по вери добијајући исцељења.
Ова икона је урађена у руско-византијском стилу, припада ти­пу владимирске иконе и претпоставља се да потиче с краја 17. или с почетка 18. века. Лик Богородице и Богомладенца изузетно вешто су осликани, и као и оков необичне су лепоте. На икони су до данас видна оштећења, настала током векова и услед многих прогона и ратних догађања.
Једно је несумњиво, тврди игуман, онај ко се у молитви нашао пред овом светом иконом осведочио се у благодатна дејства Духа Божјега и тај бесцен дар са собом је у срцу понео, на трајно и спасоносно памћење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *