УМОМ ПРОТИВ РАКЕТОМАНИЈЕ

фото: емил ваш / бета

Агресија НАТО-а 22 године после

Западни војни савез на располагању је имао оружје треће, четврте, па и пете технолошке генерације, док је наша војска била наоружана борбеним системима друге генерације. НАТО је могао да користи неограничено обновљиве ресурсе за ратовање, а Војска Југославије могла је да рачуна само на скромне и необновљиве изворе

Више од две деценије сасвим је довољно времена да се с дистанце утврде све важне чињенице везане за бруталну агресију у то доба најјаче светске војне алијансе на малу и неутралну земљу. Изговор за војну интервенцију био је толико нереалан, а преговори невешто фингирани како би се завршили неуспехом а тиме шанса за мир претворена у прљави рат. У „игру“ САД су вешто укључиле своје европске савезнике и нама суседне земље. Изазвана је криза на Косову и Метохији која је резултирала сепаратистичком побуном Албанаца, при чему је она вођена тако да се по сваку цену спречи Србија да употреби легалне снаге државне одбране и успостави ред на делу своје територије. Све то пратила је сатанизација српског народа и његовог државног и војног руководства.
Непосредни циљеви агресије НАТО-а на Србију (СР Југославију) били су обарање легитимне власти у Србији (СРЈ), посебно председника Слободана Милошевића и одузимање Косова и Метохије од Србије. Бивши министар иностраних послова СРЈ Живадин Јовановић сматра да је тај рат највеће војне машинерије коју свет познаје, иако је вођен на малом географском простору, имао глобалне циљеве. САД су у рату виделе шансу да успоставе америчко војно присуство на Балкану, као део стратегије војне експанзије на Исток; да из дефанзивног савеза НАТО претворе у офанзивни савез, и из регионалног пакта у глобални савез. Јовановић још наводи планирано стварање преседана за употребу војне силе без сагласности Савета безбедности УН, да светски моћници ауторитет НАТО-а надреде ауторитету УН и ОЕБС-а, потом да остваре ревизију система међународног права после Другог светског рата, да очувају америчку доминацију у Европи и војно заокруже Русију, да легализују наметање јединственог модела унутрашњег уређења по рецепту САД.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *