ПРЕМИНУО ПРОФ. ДР РАДОСЛАВ ГАЋИНОВИЋ: Велики српски научник и потомак идеолога Младе Босне изгубио битку са короном

У Београду је у 66. години од последица вируса корона преминуо проф. др Радослав Гаћиновић. Вест о његовој смрти саопштио је Институт за политичке студије на коме је Гаћиновић радио као научни саветник и био председник Научног већа Института.

Гаћиновић је за ову организацију био и породично везан, јер је његов предак Владимир Гаћиновић био главни идеолог Младе Босне и организатор Сарајевског атентата.

Значај овог ослободилачког покрета Гаћиновић је описао у књигама “Млада Босна” и “Осветник”. Осим књига о Младој Босни, Гаћиновић је написао и двотомну монографију о страдањима српскг народа у 20. веку.

Аутор је и великог броја студија о безбедности и тероризму, од чега се нарочито издвајају монографије “Тероризам у политичкој и правној теорији” и “Угрожавање капацитета безбедности државе, Антитероризам”.

За књигу “Насиље над Србима” добио је 2017. године награду “Печат времена” коју додељује недељник “Печат”.

Рођен је 1955. године у месту Мека Груда код Билеће, Војну академију завршио је у Београду, магистрирао на Факултету политичких наука у Загребу, а докторску дисертацију одбранио на Правном факултету у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *