ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

ПРЕТЊЕ СПЦ УОЧИ ИЗБОРА У НИКШИЋУ

Морамо веома јасно да упозоримо оне који позицију власти, колико год је обнашали, сматрају као шансу да уништавају црногорски идентитет – да им то не може поћи за руком, и да све што раде остаје веома прецизно забиљежено, веома дубоко урезано, и да ће за то сви који раде на томе одговарати“, изјавио је Мило Ђукановић, у интервјуу за РТНК.
Коментаришући недавну изјаве протојереја Митрополије црногорско-приморске Велибора Џомића да је у Црној Гори више свештеника Српске православне цркве него војника, Ђукановић је рекао да би тај несклад требало да се поравна.
„Вјероватно ћемо природно равнати, тако да у Црној Гори неће бити мјеста за оне који у њој нелегално бораве.“
Овакве претеће поруке оправдавају сумње Милана Кнежевића, једног од лидера ДФ, да би ДПС на дан избора у Никшићу могао да исценира сукобе.
„Мени се чини да причу Ђукановића о некаквој српској хегемонији у Никшићу можемо једино протумачити као хегемонију његове породице у Београду и у Србији, и уколико је Ђукановић забринут за независност Црне Горе и њен територијални интегритет и суверенитет, онда би требало да позове сестру да се пресели из Београда у Подгорицу, да позове свог сестрића Едина Kоларевића да се пресели из Београда у Никшић и да бизнис који покушава да развије у Србији и Београду пренесе у Црну Гору.“

ИЗЛАЗАК ИЗ НЕДЕЈТОНСКОГ ЗАЧАРАНОГ КРУГА

Српски члан и председавајући Председништвом БиХ Милорад Додик рекао је да се БиХ налази пред избором – или ће доследно поштовати одредбе Дејтонског мировног споразума или се мирно разићи, јер треће више није могуће. Због најава да би БиХ могла добити новог високог представника неопходно је, сматра Додик, да се о томе изјасне они којих се та одлука директно тиче, а то су Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска и БиХ – једино оне, према одредбама Дејтонског споразума, могу да затраже постављање високог представника, који би био именован у складу с релевантним резолуцијама Савета безбедности.
„Пошто Република Српска не тражи да у БиХ дође нови високи представник, већ сада могу рећи да би он, уколико дође, дошао незаконито, супротно одредбама Анекса 10 којим је добио политички живот у БиХ. Стога сматрам да о овом питању своје мишљење треба да да највише законодавно тело Републике Српске, њена Народна скупштина, која је једино релевантно место на којем Република Српска може мјеродавно разматрати најважнија питања за своју будућност“, истакао је Додик а поводом његове иницијативе за одржавање посебне седнице Народне скупштине РС.
Додик је указао на чињеницу да су сви високи представници који су до сада били у БиХ позивали на законитост у раду легално изабране представнике у БиХ а да су сами на незаконит начин бирани, и сами незаконито и супротно Дејтонском споразуму поступали, лажно се представљајући као високи представници међународне заједнице, а они су према Дејтонском споразуму високи представници страна потписница.
„Зачарани круг незаконитости једном мора да престане и сматрамо да је ово тренутак када морамо да се супротставимо правним аргументима, а они су на страни онога што ми годинама тврдимо.“

ПОСТОЈИ ЛИ ПАПИР О ЕГИПАТСКОМ ПРИЗНАЊУ КОСОВА?

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма на састанку са гувернером Црвеног мора генералом Амр Ханафијем у Хургади рекао је да Србија има информацију да у Египту не постоји никакав папир на коме стоји да Египат признаје независност наше јужне покрајине, али да привремене приштинске институције броје Египат у земље које су их признале, и то само на основу једне изјаве бившег председника Морсија, три недеље пре његовог одласка са власти.
„Србији би јако значило ако би пријатељски Египат званично дао саопштење да такав документ о признању Kосова не постоји“, рекао је Марковић и додао да су највећи ратни злочинци на Kосову и Метохији данас у затвору у Хагу где им се суди за почињена злодела почињена у нашој јужној покрајини.
Гувернер Црвеног мора генерал Амр Ханафи је рекао да ће о том питању разговарати са својим колегама из Владе.

ОФАНЗИВА НА ДОНБАС?

Народна милиција ДНР упозорила је да се Kијев ужурбано припрема за офанзиву на Донбас. Информацију да се оружане снаге Украјине спремају за офанзиву потврдио је, преносе РИА Фан, један од украјинског дезертера. Према информацијама из врха ДНР, украјинска команда планира да зада главни ударац у правцу града Докучајевска. Претпоставља се да ће напад оружаних снага Украјине започети на пролеће или лето ове године. О припремама за офанзиву сведоче учестали транспорти ратног оружја и све чешћи оружани инциденти и гранатирања између украјинске војске и милиције ДНР.

КОДЕКС ОНИХ „КОЈИ СЕ НИЧЕГА НЕ СТИДЕ“

Захтев Хрватског националног већа да њихов матерњи језик буде уведен у службену употребу у Сомбору, Апатину и Бачу, као и на подручју целе Војводине, председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ др Срето Танасић оценио је као неозбиљан.
У разговору за „Новости“ он је рекао да је у држави која је решила језичка питања националних мањина у складу с највишим стандардима, у понечему и изнад тих стандарда, заиста неозбиљно испостављање тако неутемељених захтева.
Повод за овај захтев била је одлука да буњевачки постане један од службених језика у Суботици.
„Кад некоме пружите прст, он посеже за целом шаком, те у том контексту треба гледати и на овај захтев“, коментарише за „Новости“ проф. др Слободан Реметић. „Поучена досадашњим искуством, добијањем свега траженог и више од тога, страна која се иначе влада по кодексу оних ’који се ничега не стиде’, учинила је и овај корак. Пре два-три дана на сарајевском аеродрому извршена је примопредаја вакцине против ове планетарне пошасти, када су представници трију конститутивних народа БиХ, без преводиоца, комуницирали на три званична језика. Недостајао је и представник Српске Спарте, па да слика буде комплетирана.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *