ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Патријарх Порфирије:
СВАКИ НАРОД ЈЕ СТВОРЕН ДА БУДЕ НАРОД БОЖЈИ

Патријарх српски Порфирије боравио је у Јасеновцу, где је, заједно с епископом пакрачко-славонским Јованом и чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, обишао капелу посвећену Светим новомученицима јасеновачким и пред окупљеним свештенством и народом, одржао беседу.
„Ово је место великог страдања. Они који су чинили ове злочине нису припадници ниједног народа и на овом месту је најбоље ћутати. Да молитвено ћутимо. Поред свих елемената, доживљаја, кад год бих овде долазио, осећао бих сузне молитве. На овом месту људи су показали колико се могу отуђити од онога што је у њих положио Господ. Сваки пут сам се питао, кад сам долазио, да ли је могуће да је људско зло ово урадило. Сваки народ је створен да буде народ Божји. Они људи који су овде учинили најмонструознија зла су се исписали из сваког народа. Дубински сам сваки пут осећао велику благодат на овом месту, а у исто време и дубински позив на преиспитивање. Осетио сам и глас мученика који позивају и мене на покајање“, рекао је патријарх српски Порфирије.
У манастиру Јасеновац поглавар СПЦ служио је црквену службу – доксологију. Подсетио је да је српска црква са својим архијерејима пролазила свакојаке недаће кроз историју.
„Поставивши мене немоћног, као у овом тренутку последњу карику у ланцу светих архијереја СПЦ, Господ је показао своју промисао. Јер ако је изабрао најслабијег, Он показује да је ту међу нама“, рекао је патријарх.
Поглавар цркве је истакао да ће често долазити овде да се моли са сестринством манастира, и позвао их да се и оне моле за њега како би сигурним кораком корачао напред.

ДРЖАВА ШТАМПА УЏБЕНИКЕ

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава од сада штампати уџбенике за основну и средњу школу за српски језик и књижевност, историју и географију.
„Неће нам више Јасеновац бити само 10 минута једног школског часа“, рекао је, гостујући на једној телевизији, председник Вучић.
На свом инстаграм профилу Вучић је написао да је Србија слободна и независна земља, те да управо због тога ови најзначајнији уџбеници морају да буду део српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса, а уз то и оценио да је ово једна од најважнијих тема за Србију. У међувремену Министарство просвете и Влада кренули су у измену два закона како би се створили услове да држава сачини уџбенике за поменуте предмете.

Боцан-Харченко:
СРБИЈА РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР У ПРОИЗВОДЊИ „СПУТЊИКА ВЕ“

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан–Харченко рекао је да је долазак нових 100.000 вакцина „Спутњик Ве“ показатељ да се сарадња Србије и Русије у области сузбијања вируса корона и последица епидемије одвија према плану.
„Плодно и конструктивно, у складу са уговорима, на највишем нивоу између председника Путина и Вучића“, навео је Харченко и захвалио Вучићу због високих оцена сарадње Србије и Русије, што ће пренети председнику Русије.
Његова екселенција је рекао да се пријатељ познаје у тешким временима и да је ова сарадња потврдила братске односе.
„Што се тиче производње, ово је веома важно и ми ћемо урадити све што је могуће да што брже, можда у јуну, Србија има могућност да сипа, пакује и дистрибуира ’Спутњик Ве’, а касније, надам се, до краја године и производи ’Спутњик Ве’ за регион.“

ПАШИЊАН МОЛИ ЗА ОПРОШТАЈ

Премијер Јерменије Никол Пашињан на митингу у Јеревану, на којем се окупило десетак хиљада његових присталица, објавио је да тражи опроштај од сународника.
„И за грешке моје владе и за своје. Обећавам да ћу из свега извући поуке“, рекао је Пашињан и поново затражио да начелник Генералштаба поднесе оставку. Истовремено, опозиција која је поставила барикаде и шаторе око зграде парламента поручила је да није расположена за преговоре с властима и да захтева оставку премијера.
Политичка криза ушла је у нову фазу када је Пашињан је у интервјуу за један портал рекао да јерменске снаге у току прошлогодишњих сукоба у Нагорно Карабаху нису могле да рачунају на ракете „искандер“ јер је успешно дејствовало тек њих 10 одсто. Због демантија који је стигао из војске, смењен је заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Јерменије, а оставка је понуђена и начелнику Генералштаба. Захтев Оружаних снага Јерменије у којем је затражена оставка самог Пашињана, премијер је назвао покушајем пуча. Накнадно је из кабинета председника РФ саопштено да је Никол Пашињан након разговора с Владимиром Путином дошао до закључка да је погрешно информисан о системима „искандер“.
Лидер уједињене јерменске опозиције Вазген Манукјан објавио је да ће у тој земљи „наредни дани бити одлучујући у обрачуну премијера и његових противника“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *