УСТОЛИЧЕН ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Поглавар СПЦ одржао беседу – “Да будем скромни наследник великих и светих претходника”

Извор Новости, фото З.Јовановић

Патријарх Порфирије свечано је устоличен данас у Саборној цркви у Београду. Планирано је да патријарх одржи приступну беседу. Следећи Сабор требало би да буде одржан у мају, када ће бити попуњена упражњена места у епархијама.

Доскорашњи митрополит загребачко-љубљански наследник је светосавског трона вољом Светог архијерејског сабора који је у четвртак заседао у крипти Храма Светог Саве у Београду. Новоизабрани првојерарх, чије је световно презиме Перић, један је од најмлађих које је СПЦ имала у новијој историји, а сматра се човеком мира и дијалога, по мери изазова са којим је суочена Српска црква.

 БЕСЕДА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

– Молим се Богу и молим све вас да ме подржите, да велики одговорни задатак који је овим свештеним чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно, да као 46. по реду патријарх, а 57. поглавар наше цркве будем скромни наследник мојих светих претходника – истакао је патријарх Порфирије у својој првој беседи.

Поручио је да жели да наша света СПЦ свугде где јесте живи пуним плућима, да сваки православни хришћанин живи истинску слбооду и да јеванђељске вредности буду свакодневица свих православних људи.

Истакао је да није првенствени задатак цркве да ствара боље услове за живот, да се труди да решава било коју врсту социјалних, политичких, психолошких и сваких других проблема.

Напоменуо је да се током служења неће руководити парцијалним интересима, странчарењем, парцијалним бављењем политиком.

Патријарх Порфирије истакао је да је Косово за нас завет, који је везан за Нови завет.

– Отуда је Косово за нас нит, пупчана врпца која нас повезује са нашом духовном историјском колевком, суштином нашег идентитета, Косова је у нама, у нашима светињама, у ћирилици – рекао је патријарх Порфирије.

Када је реч о пандемији коронавируса, позвао је грађане да буду снажени и трезвени, да не дозволимо да овлада страх и да “сваки здрав човек може бити много гори вирус”.

– Нека Господ благослови и нека нас удостоји да ову земљу учинимо делом царства Божијег које и јесте једини циљ и можемо доћи до њега ако први корак сада и овде направимо. Живели и нека вас све Господ благослови – речи су којима је патријарх Порфирије завршио своју прву беседу.

Патријарх српски Порфирије је након одржане беседе благословио председника Вучића, након чега су се три пута пољубили. Након тога је благословио и Милорада Додика и Жељку Цвијановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *