Култури повећан буџет за 2021

Слово о стратешким приоритетима и актуелним приликама у култури

Обележено 100 дана рада Министарства културе и информисања у новом сазиву Владе

На онлајн-конференцији одржаној протекле недеље представљени су резултати 100 дана рада Министарства културе и информисања у новом сазиву Владе. Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић овом приликом говорила је о битним догађајима и одлукама, као и о актуелном стању у области културе и информисања.

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРЕ – ПРИОРИТЕТ Министарка културе се најпре осврнула на постојећу ситуацију узроковану пандемијом, подсетивши на увођење „релаксираних мера рада у установама културе“, за које је успела да се избори, и најавила предлог Кризном штабу да се позориштима и биоскопима дозволи присуство већег броја гледалаца. Уз то, она је издејствовала посебан приоритетни статус за вакцинисање сценских уметника и оних који раде у затвореним просторима. Брига о запосленима у култури осведочена је кроз измену и допуну Колективног уговора у првим недељама рада, договор и потписивање споразума са релевантним синдикатима којим се обезбеђује 100-постотна зарада запосленима у установама културе који због ковида одсуствују с посла. Према мишљењу министарке, велики значај за културу означило је повећање буџета за 2021. годину. Подсетила је и на управо завршену јавну расправу о Нацрту закона о музејској делатности, и додала да ће Министарство културе и информисања, након сагледавања примедби и сугестија, у марту изаћи с предлогом пред Народну скупштину.
„Урадили смо и Нацрт закона о инспекцијском надзору у култури, као и измене и допуне Закона о култури и организоваћемо 10 округлих столова и трибина широм Србије“, истакла је министарка културе и додала да ће један од њених приоритета током мандата бити – децентрализација културе. Ово је и поткрепила чињеницом да је за конкурс „Градови у фокусу“ издвојено три пута више средстава него прошле године у циљу унапређивања инфраструктуре у култури у градовима и општинама широм Србије, истичући важност новог пројекта „Престоница културе Србије“. Говорећи о значају децентрализације културе, Гојковићка је скренула пажњу и на велике инфраструктурне пројекте у области културе који су у плану до краја године.
„То су свакако премештање Историјског музеја Србије у зграду бивше Железничке станице на Савском тргу, али и велики пројекат премештања Музеја Николе Тесле у зграду Термоелектране ’Снага и светлост’“, рекла је министарка.

БОЉА ВИДЉИВОСТ У СВЕТУ Министарка културе подсетила је на значајно деловање Министарства које се огледа и у додељивању средства за развој филма, али и серија будући да доприносе бољој видљивости наше земље у свету и њеном позиционирању у сфери културе и уметности.
На крају свог обраћања Маја Гојковић је истакла важност документа о стратешким приоритетима развоја културе од 2021. до 2025. године у 20 тачака, међу којима су и достизање буџета за културу од 1 посто, очување историјско-културног наслеђа, децентрализација културе, бављење културном дипломатијом, као и отварање нових културних центара у региону, пре свега Скопљу, Подгорици, Загребу, Љубљани, али и у Москви.
„Последња и једна од најбитнијих тачака је да разговарамо отворено у нашем друштву да ли и колико треба јачати и вратити ону снагу и улогу Министарства културе и информисања и самог министра јер свуда у свету, па тако и у Србији, полако је престало да центар одлучивања буде Министарство културе и информисања, а опет једино подложно критици без обзира да ли повлачи неке потезе у области културе или се то ради на неким другим местима. Сматрам да је заиста у 100 дана Владе РС једно од најактивнијих министарстава било управо Министарство културе и информисања“, закључила је министарка Маја Гојковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *