ИЗЛОГ КЊИГЕ

Грејсон Пери
ИГРА ЗА ГАЛЕРИЈУ
Службени гласник, Београд

Ову књигу одликују изузетна комуникативност и живост духа. Оштроумна и забавна, она приказује Перија не само као ликовног уметника већ и као врсног писца… Она је дело човека који каже: „Мој посао је да уочавам ствари које други не уочавају.“ Пуна је дубоких увида и проницљивих судова. Мислим да је то разлог због којег људи воле Перија. Заиста је виспрен. Говори ствари за које бисмо пожелели да смо их се сами сетили и поставља питања која бисмо и сами поставили: Шта је уметност? Како можемо проценити да ли оно што посматрамо ичему вреди? Да ли је оправдано уважавати неке уметнике? Како је забележено у „Сандеј тајмсу“, „ова књига врви од успелих досетки, карикатура, незаборавних епиграма, али је, надасве, препуна инспиративних идеја, које вас терају да на свакој страници застанете и уђете у расправу с аутором. До сада нисам прочитала толико подстицајан кратки водич кроз уметност. Требало би га штампати као приручник за наставу у свим школама“.

Михаило С. Петровић
БОРБЕ СТАРОГ БЕОГРАДА
Порталибрис, Београд

Аутор приказује најстарију прошлост Београда. Будући да се налазио на раскршћу трговачких и освајачких путева, његова историја је бурна. Упознаћете Београд од појаве Келта на његовим просторима, владавине Римљана, Хуна, Турака до ослобођења 1862. године. Кроз векове град је знатно мењао архитектуру, рељеф, структуру становништва. Открићете и како је изгледао некада, због чега се звао Сингидунум, шта се налазило на месту данашњег Студентског парка, како су Дорћол и Авала добили име, ко је први београдски штампар и како је Београд добио прве школе и универзитет.

Стево Ћосовић
ЈУНАЦИ ИЗ УСТАНИЧКЕ ЕПОПЕЈЕ ФИЛИПА ВИШЊИЋА
Свет књиге, Београд

У устаничкој епопеји Филипа Вишњића, која садржи дванаест песама о људима и догађајима из Првог српског устанка, опевани су истакнути јунаци, кнезови, ратници и мегданџије, а поменут је и низ других познатих или мање познатих личности. Све личности које је Вишњић поменуо или опевао представљене су у овој књизи појединачно, засебним текстом. Њихови песнички портрети умрежени су биографским подацима и историјским чињеницама којима се документују људске особине, јунаштво и витешки морал српских ратника. Неки од њих су чувени и знаменити јунаци чији подвизи трајно подсећају на блиставе тренутке српске историје.

Драган Р. Млађеновић
ОГЛЕДИ О СРПСКОЈ МУЗИЦИ
РТС издаваштво, Београд

Од првих интересовања за рану музику, од оснивања ансамбла Ренесанс (1969), жеља Драгана Млађеновића је била да резултате истраживања представи савременој публици, при чему професионална озбиљност и познавање историје музике никада нису долазили у питање. Историјски инструменти и историјско, што ће рећи аутентично извођење ране музике, историјски костими – све је то изнето пред савремену публику која их је разумела и прихватила. Годинама су концерти овог ансамбла били посећени и прихватани једнако као и концерти поп и рок музике, која је била део масовне културе.
Како у предговору истиче Емилија Церовић Млађа, „са једнаком озбиљношћу проучаване су и интерпретиране музичка баштина других европских народа и музичка традиција српског народа. Кредо је увек био: музику у професионалној интерпретацији представити савременој публици. Са истим начелом настали су и Млађеновићеви ’Огледи о српској музици’, који су сада предати читаоцима. Мада израсли из многогодишњих истраживања, а писани уз коришћење чињеница и научног апарата, огледи су писани језиком и стилом пријемчивим и занимљивим за широку читалачку публику“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *