ХРИСТОС СЕ РОДИ! СРЕЋАН БОЖИЋ!

Христос се роди! У узвику, којим ће се ових дана поздрављати верници Српске православне цркве, садржана је сва радост, празнична топлина, али и дубина хришћанске теологије.

Празничну атмосферу готово савршено описао је песник и владика Петар Други Петровић Његош у “Горском вијенцу”, спонтано испевавши оду вери, топлини и радости. Међу његовим стиховима, међутим, лебди и блага опомена да празнично весеље не сме никада да потисне дух молитве и литургије, као темеља заједнице на којима почива Православна црква.

“Нема дана без очнога вида, нити праве славе без Божића!”, народски једноставно и ненаметљиво дефинисао је значај и дубину празника владика и Ловћенски Тајновидац.

Божићна мисао, код свих хришћанских народа, одише топлином, миром и блискошћу са најближима. Српски народ овом низу додаје и дух молитве, сећања на претке и – богатство старих обичаја. Све ово заједно, Божићу даје чар празника који се воли и у коме се ужива и радује.

Божић је дан када се хришћани присећају чудесне ноћи када се у јаслама витлејемске пећине, далеко од сваког сјаја и пролазне раскоши, родио Богочовек. Његов долазак на свет, како нас учи хришћанска вера, први је знак ка путу спасења и вечног живота целог човечанства. Српска православна црква и остале сестринске православне цркве уче своје вернике да присећајући се доласка Богочовека, призову у своја срца стрпљење, мир и љубав према свим људима на свету.

У рођењу Сина Божјег верници виде почетак аутентичног и јединственог живота Исуса Христа, који ће се завршити васкрсењем – вечном победом живота над смрћу.

Божић и Васкрс зато и јесу алфа и омега наше вере, две стране јединственог космичког феномена, који се догодио пре више од два миленијума и који се и данас непрекидно одиграва пред очима верујућих.

Један коментар

  1. Према научној дефиницији, живот је јединствено организован и функционалан систем промета материје и енергије – живот је непрекидни метаболизам. Међутим, сама наука признаје да недвосмислена дефиниција живота не постоји.
    С друге стране, Богочовек Исус Христос недвосмислено поручује – Ја сам Пут, Истина и Живот!

    Свако има слободу да се определи у шта ће веровати. Слобода је Божји дар људима и мора се поштовати. Нажалост, многи људи, сматрајући да су они богови, покушавају силом или лажима да наментну своје истине и визије живота.

    Ових благих дана, важно је подсетити се, да се Бог родио као човек зато што нас неизмерно воли. Славимо га и узвратимо Му љубав, тако што ћемо волети једни друге.
    На тај начин, прослављање Божића неће бити само сећање на догађај, већ актвино учешће у процесу спасења, наше ново, мистично рођење за вечност.
    Када кажемо некоме „волим те“, ми заправо говоримо „Ти за мене нећеш никада умрети“.

    Данас, 8. јануара, славимо Мајку Божију, и тако јој указујемо посебно поштовање, имајући у виду Њену огромну улогу у спасењу људског рода. Самим тим, одајемо поштовање женама уопште, које су позване да буду Божији сарадници у тајни стварања и одржавања живота.

    Срећан празник Христовог рођења, Сабор Пресвете Богородице и мистичан рођендан свих оних који верују да је живот много више од пуког промета материје и енергије.

    Христос се роди!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *