ЗАШТО БАШ ПЕКИЋ?

Пекић је поново у моди. Разлог за то није само ковид-беснило, ни покушај апропријације овог писца од стране актуелног председника Србије, већ и недавна реклама једне амбасаде, коју су заиста сви приметили, али је нико није заволео, будући да је ниво скандалозности у њој ипак превазишао хоризонт очекивања

Мени је у том споту било жао једино оне несрећне деце. Поред чињенице да је једном заиста постојао писац под именом Борислав Пекић, у том споту је истинит само факт да се у Србији деца од најранијих дана индоктринирају, односно уче лажима, да би, када одрасту, били добри робови, а не личности. Једна од лажи је и та да се Пекићу припишу речи његовог јунака Конрада Рутковског, поручника Гестапоа, кога писац сасвим сигурно није замислио као модел за опонашање, па се укидање прошлости рекламира као Пекићева (хуманистичка) идеја, а не као заповест нациста, односно антихуманиста.
Углавном, ова злоупотреба Пекића је позната, а једна његова читатељка, која је прва у свом посту на фејсбуку разјаснила овај фалсификат, постала је одмах вирална звезда. И то с пуним правом. Разлог за настанак овог текста, дакле, није сам тај спот, јер је о томе најважније речено, већ друго питања: зашто је баш Пекић постао сада толико популаран?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. B.Pekić: “Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo.” Bez namere da vređam, ali moj uvaženi profesor filozifije u Gimnaziji bi rekao: Ovako bi kazivao onaj kome se je.. misli u glavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *