У виру медијско- -политичког лудила

Да ли је оно што је у Србији забележено као одговор и расположење после објављивања текста британског аналитичара Тимотија Леса ирационална југоносталгија или банална политичка манипулација?

Многи српски медији пренели су речи Тимотија Леса да је изгледно да ће нова (Бајденова) америчка администрација радити у прилог стварања „мултиeтничког eнтитeта који укључује шест држава“ на тзв. Западном Балкану. Он би био ускo пoвeзaн сa EУ а налазио би се „под вођством Београда“. Нека средства масовног информисања су наведене ставове британског (гео)политичког аналитичара пренела релативно неутрално, али и тада без сагледавања истинског контекста коме оне припадају. Друга су отишла много даље па су нас еуфорично бомбардовала порукама следећег типа: „Бајден ствара нову Југославију“ или „Србија ће доминирати Западним Балканом“. Свега тога у тексту британског аутора нема. Ради се о накарадним измишљотинама, али и оно о чему је Лес стварно писао, а што је код нас углавном маргинализовано, и те како је разлог за незадовољство. Додуше не онолико колико основано проузрокују наше медијско лудило и геополитички дефетизам.

ПОХВАЛЕ И ЗАМКЕ Тимоти Лес у свом аналитичком чланку „Under Biden, the US will push for a ‘EU-goslavia’“ (https://www.opendemocracy.net/en/can-europe-make-it/under-biden-the-us-will-push-for-a-eu-goslavia/) – објављеном на британском порталу са глобалним претензијама „openDemocracy“ – говори искључиво о потенцијалним економским интеграцијама балканских државних и квазидржавних ентитета који нису примљени у Европску унију. Нема ни помена било какве федералне или конфедералне заједнице већ се једино разрађује идеја тзв. „малог Шенгена“, као зоне привредног повезивања која би се као екстерни додатак надовезала на ЕУ.
Аутор очито полази од тога да та унија и убудуће неће бити спремна да у своје редове прими овдашње државе, те да то отвара додатни простор за јачање утицаја Русије и Кине, односно генерисање низа „криза“ од БиХ, преко Косова до Македоније, а које прете да угрозе регионалну геополитичку конструкцију коју је у прошлости створио Запад. Да се то не би догодило, Вашингтон ће проценити да му се исплати да се на нашим просторима поново ангажује у већој мери. Но без обзира на повезаност Бајденовог тима с Албанцима и тзв. Бошњацима и њихова очекивања да ће предстојећа америчка администрација поново кренути на Србе „ђоном“ – по исказаном мишљењу британског аналитичара – то се неће десити. Мада, одмах да то напоменем, ту се крије опасна замка а препознаје и скривени „ђон“, али о томе ћемо касније.
Србија је, наглашава Лес, економски и политички ојачала. Консолидовала се на начин који подразумева превазилажење општег хаоса који је (уз страну „помоћ“) настао после петог октобра а имао је за циљ да нас паралише. Београд има снажну власт коју је тешко угрозити. Без обзира на све проблеме Србија се брже развија од свог окружења. Успешно се геополитички поставила тако да избегавајући конфронтацију са Западом развија стратешко партнерство с Русијом и Кином. Да скратим, наша земља је по његовом мишљењу поново најснажнија у окружењу. У таквим околностима већи притисак на њу био би контрапродуктиван за Запад. Само би нас гурнуо још више у наручје његових конкурената и самим тиме појачао њихов утицај на Балкану.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *