Први дигитални Фестивал науке

„Кликни на науку“ и откриј научни универзум

Фестивал науке, који се ове године одржава под слоганом „Кликни на науку“, почео је данас на онлајн платформи www.festivalnauke.rs и трајаће до 20. децембра. Четрнаести по реду Фестивал науке, условљен ситуацијом изазваном пандемијом COVID-19, сви заинтересовани посетиоци сада имају прилику да доживе у виртуелном окружењу. Компанија НИС је осму годину заредом генерални покровитељ манифестације.

Фестивал науке је највећи догађај у Југоисточној Европи који се бави промоцијом науке и образовања. Љубитељи науке ће у неограниченом виртуелном простору моћи једноставно да „кликну на науку“ и уживају у научном универзуму, као и да кроз низ различитих програмских формата свој дом претворе у праву научну лабораторију.

Целокупан програм овогодишњег Фестивала науке биће у потпуности бесплатно доступан током четири дана трајања. Након тога, део програма љубитељи науке ће моћи да истражују и наредних годину дана.

Генерални покровитељ фестивала, компанија НИС, љубитељима науке се представља у оквиру програма „Видео авантура“ и то огледима под називом „Мерење висине нафтног торња“, у којима је на три различита начина измерена висина нафтног постројења, а да притом ни на један од њих висина није мерена директно. У огледима је на занимљив и узбудљив начин коришћена тригонометрија, односи притисака и закони кретања, а уз помоћ „енергије“ и знања, експерименти су извршени у Рафинерији нафте Панчево, и то на најновијем и најмодернијем постројењу „Дубока прерада“, са кога се пружа фантастичан поглед на Панчево и околину. Видео материјали из Рафинерије нафте Панчево доступни су на платформи фестивала на следећем директном линку: https://festivalnauke.org/start/videoavantura/naftnitoranj, и то наредних годину дана.

Као компанија која се у свом пословању свакодневно ослања на савремене технологије, НИС је свестан важности подршке научно-образовним пројектима, те стога, заједно са Фестивалом науке, подржава младе таленте и помаже у превазилажењу изазова пред којима смо се нашли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *