Љубљанско Косово

Како је у Крању, варошици надомак Љубљане, избио (не)очекивани прoблем с придошлицама

За „Печат“ из Љубљане  Светлана Васовић Мекина

После дугогодишње словеначке подршке косовским Албанцима, што је уродило проглашењем независности Косова на почетку словеначке транше председавања Европској унији 2008. године, Словенија се ових дана суочила с несвакидашњим проблемом – огромним бројем албанских досељеника, који су махом концентрисани у неколико словеначких општина надомак Љубљане. Највише Албанаца који су у Словенији нашли посао или отворили приватан бизнис, а потом с Косова у живописне варошице испод Алпа довели и чланове својих породица, свило је гнездо у Крању, градићу од 38.000 душа које национално освешћени Словенци сматрају колевком своје државности, напајане из средњовековног „Војводства Крањске“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању     займы на карту срочно займ на карту срочно без проверокмобильный займмой займ личный кабинет

Један коментар

 1. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

  Komentar: Ljubljansko Kosovo

  Nakon višedecenijske podrške kosovskim Albancima, medijskim političkim dezinformacijama i antisrpskom politikom do političkog cilja – odcepljenja Slovenije od Jugoslvije, Slovenija, konkretno Ljubljana ima ozbiljan problem sa ogromnim brojem albanskih doseljenika?! Ne znaju Slovenci s kim imaju posla, nisu naučili lekciju iz kosovskog primera, niti ih je zanimala prava istina i oportunistička politika. Ja sam ih tada razumeo u odnosu na zvaničnu politiku: Oni (Slovenci) vole svoj dinar, decenijma su prigovarali jugodlovenskoj-srpskoj politici zašto izdvajaju ogromna finansijska sredstva za nerazvijeno (kasnije izrazito nerazvijeno) i zaostalo Kosovo i Metohiju. Zbog toga su stalno potcenjivali Srbiju, KiM, Makedoniju… nazivajući nas zaostalim balkancima. Kako se Zapad, Nemačka, Austrija, Italija… snažno ekonomski razvijale sve više se potencirala ideja da se Slovenija otcepi, da se druži sa Zapadom. Očigledno im je bilo krivo, i kaju se, što su se priključili jugoslovenskoj zajednici. Da se tada Srbija pobunila, da je na sednici CK SKJ odbila zaključak da je “enormni” demografski natalitet Albanaca-Šiptara – UZROK nerazvijenosti i zaostalosti (a ne POSLEDICA visokog nataliteta) – verovatno bi Slovenci bili na našoj strani. Zbog toga ih razumem tada i sada.

  PRIMER medijske političke dezinformacije Slovenaca
  Bio sam na Miloševićevom mitingu na Ušću Save sa transparentom na kome sam ispisao više parola. Narod se okupljao. Prilaze mi na trotoaru tri gospodina sa torbama i kamerom, i slikaju mene i moje parole. Sa poštovanjem pitali me ko je pisao parole, iznenadili se da sam ih ja pisao, posebno kada sam rekao odakle sam. Pitao sam i ja njih, rekli su, sa slovenskim akcentom da su NOVINARI iz Slovenije!¸Posebno su mi postavili pitanje, citiram: “Jer se MI … (?) ne bojimo da će Velika Srbija da nas okupira”, da okupira Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru…? Ja sam se začudio i rekao sam im da imaju totalne dezinformacije. Popričali smo malo, ja sam žurio prema bini, oni su se zahvalili za informacije. Napisao sam članak u tadašnjim vrlo popularnim zvaničnim novinama. Neverovatno je inteesantan i objektivan članak koji se uklapa u današnjim aktuelnostima. Namerno sam izostavio naziv novina i moje mesto-grad iz specifičnih razloga, neću da ispada da se hvalim, kad je trebalo nisu objavljivali-cenzurisali. Hoću da koristim bez opterećenja moje pravo na govor iz patriotskih razloga!!! Hvala na prostoru!

  3
  1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *