Кад братко грли, кости пуцају

Македонија и Бугарска

За власт у Скопљу достојанство, очигледно, није много битна категорија. Видело се то још с пристанком, под уценом, на промену имена државе, а повијањем кичме пред бугарским суседом само се додатно потврдило

Не зову Северну Македонију тек тако државом „провизоријумом“, а неки чак и непостојећом земљом, јер још од Османске империје новонастале балканске државе су се отимале око ове територије. Надаље, више од једног века те аспирације нису престале, а „кројачи“ света су на то чак благонаклоно гледали. И у новије време тек што се на инсистирање Грчке Македонија преименовала у Северну Македонију, иступила је Бугарска с оспоравањем македонске нације и македонског језика, а у томе јој, изгледа, помажу и македонски челници.
Бугарска је више пута најављивала да ће ставити вето на почетак преговора Северне Македоније о чланству у Европској унији ако Скопље не уважи њене захтеве у вези с македонским језиком и историјом, што је и учинила 17. новембра када, позивајући се на „историјске идентитетске разлоге“, на састанку ЕУ није подржала нацрт преговарачког оквира за Северну Македонију.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *