Дубоком прерадом до најсавременије рафинерије

Дубока прерада с технологијом одложеног коксовања кључни је пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву. Какве резултате нуди ова савремена технологија?

Bероватно сте чули вест да је однедавно у панчевачкој рафинерији почела с радом Дубока прерада. А да ли знате шта је Дубока прерада и које нам све користи доноси?

Дубока прерада с технологијом одложеног коксовања кључни је пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву. То значи да се овим пројектом повећава дубина прераде на 99,2 одсто, а самим тим престаје се с производњом високосумпорног мазута и повећава се производња најквалитетнијих горива – дизела, бензина и течног нафтног гаса. Почетак рада постројења Дубока прерада уједно означава и почетак производње кокса у панчевачкој рафинерији, који је до сада увожен у нашу земљу.

ТЕХНОЛОШКИ ПОСТУПАК Када је реч о самом технолошком поступку рада Дубоке прераде, основу читавог процеса чине два реактора у којима остатак након загревања пролази процес коксовања, при чему долази до додатног издвајања белих деривата. Након овог процеса спроводи се поступак хидрауличког бушења, сечења и истовара кокса у систем транспорта и утовара. У овом процесу, осим стандардних апарата који се користе у преради нафте попут пећи, колона, измењивача топлоте и пумпи, изграђена је и монтирана опрема за бушење и сечење кокса, затим транспортне траке, као и посебни системи за складиштење кокса. Изграђена су и два силоса запремине по 1.750 метара кубних, те се са сигурношћу може рећи да је реализацијом овог пројекта Прерада НИС-а добила низ нових и модерних технолошких процеса који ће свакако представљати изазов за специјалисте и запослене у Рафинерији. Током читавог процеса изградње Дубоке прераде поштовани су сви закони и прописи наше земље, а све активности спровођене су у складу с највишим еколошким и стандардима безбедности на раду. Важно је поменути и то да је током извођења радова предност дата домаћим компанијама, те је било укупно око 80 одсто наших извођача, а реализовано је више од 7 милиона радних сати за време процеса изградње.

ТРЕНД СТАЛНОГ ИНОВИРАЊА С еколошког аспекта са сигурношћу се може рећи да се Дубоком прерадом уједно и унапређује заштита животне средине и очување природе, што представља један од приоритетних циљева пословања компаније НИС. Наиме, једна од главних предности је та што се престаје с производњом мазута с високим садржајем сумпора. На тај начин ће се побољшати еколошка ситуација у целом региону. Поред тога, изградњом Дубоке прераде унапређена је енергетска стабилност Србије, а када је реч о производњи кокса – користе се најсавременија технолошка решења и технологије којима се обезбеђује брижљив однос према животној средини и минимална употреба енергетских ресурса.

„Изградњом постројења Дубока прерада и његовим пуштањем у рад компанија НИС наставља тренд сталног иновирања и побољшања својих постројења и процеса у циљу обезбеђења константне понуде висококвалитетних горива, као и увођења нових чистих технологија. Овим постројењем постигли смо оптимално искоришћење капацитета рафинерије у Панчеву и повећање ефективности прераде нафте, са 86 одсто колико је било у 2017. години на 99,2 одсто, а капацитет новог постројења сада је 2.000 тона на дан. Реализацијом пројекта Дубока прерада Рафинерија нафте у Панчеву једна је од најсавременијих рафинерија у овом делу Европе“, рекли су у компанији НИС за „Печат“.

Са сигурношћу се може рећи да је ово најзначајнији пројекат компаније НИС у последње време у који је уложено више од 300 милиона евра. На њему су ангажована 63 нова запослена.

Поштовањем принципа одрживости и константним улагањем у процесе модернизације, али и у своје запослене, компанија НИС корача сигурним путем успеха и с правом носи титулу једног од лидера на нашем тржишту.              

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *