САХРАЊЕН ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј (Гавриловић), који је преминуо у петак, 20. новембра, сахрањен је у недељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве на Врачару, где је предвиђено да убудуће буде загробно место за првојереје СПЦ. Са одра, ковчег су у крипту испод централног дела Храма пренели гардисти Војске Србије.
Литургију и опело – у присуству највиших државних званичника из земље и региона – служио је митрополит дабробосански Хризостом (најстарији по рангу члан Синода), и заједно с њим више епископа СПЦ, као и други човек Руске православне цркве митрополит Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе.
Пред одром српског патријарха говорили су и епископ бачки Иринеј, старешина Саборне цркве у Београду, протојереј-ставрофор Петар Лукић а писмо – поруке патријарха московског и целе Русије Кирила прочитао је митрополит Иларион. Од Његове светости Иринеја опростили су се и многобројни грађани, а председник Србије Александар Вучић и члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, који су се прикључили другом делу заупокојене литургије, такође су одржали говоре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *