Кавказ под руском заштитом

Илхам Алијев јача руску компоненту своје политике, чувајући статус самосталног играча уз дубоко признање од Владимира Путина, који жели Кавказ по формули: више Русије, мање Турске и Запада

У ноћи између понедељка и уторка, 9. и 10. новембра, председник Русије Владимир Путин, премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев потписали су споразум о потпуном прекиду ватре и свих борбених дејстава на територији Нагорно Карабаха. Тако ће Арцах, како Јермени називају спорну област на територији Азербејџана, после месец и по дана огорчених борби дочекати спасоносни мир. Хиљаде жртава на обе стране, нажалост, нису биле те среће. После неуспешних иницијатива за окончање ратних дејстава, коначно је пронађена формула за мир – а њен главни састојак су руски мировњаци који ће први пут од распада Совјетског Савеза физички раздвајати завађене стране на овом подручју.
Тако се Москва после три деценије вратила на јужни Кавказ и њена застава ће се (најмање) наредних пет година вијорити на овој територији коју и Јереван и Баку сматрају својом. Упркос томе што је Арцах насељен Јерменима, формално то је део Азербејџана и утолико је значајнији руски геополитички продор, имајући у виду да се деценијама сматрало да Руси у овај део света могу доћи само као туристи. Испоставило се да није све тако просто како је изгледало у тренутку када је, почетком 1990-их, Русија била одбачена далеко уназад. Москва ће, осим што „демонстрира заставу“, први пут по распаду СССР-а бити једини гарант безбедности читавог Кавказа.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *