ИЗЛОГ КЊИГЕ

Џон Каг
ПЛАНИНАРЕЊЕ С НИЧЕОМ
Дерета, Београд

Прича о два филозофска путовања истом маршрутом: једно на које је кренуо Џон Каг, повучени и тихи младић, и седамнаест година касније, сасвим другачији Џон Каг, зрели породични човек, који у драстично измењеним околностима осваја врхове швајцарских Алпа изнад Силс Марије, тамо где је Фридрих Ниче, у медитативним шетњама, својевремено нашао инспирацију за своје најзначајније дело „Тако је говорио Заратустра“. Оба та путовања подузета су у потрази за суштином Ничеове филозофије, али су закључци до којих је дошао дијаметрално различити, посебно они који се тичу истинске људске природе. Штавише, Каг не тумачи само Ничеову филозофију већ и колико су нам данас, у XXI веку, блиска Ничеова животна искуства и где би било његово место у савременом друштву да је којим случајем наш савременик. Да ли би његова психичка нестабилност данас можда била појачана или би се мање примећивала? Било да је Каг планинарио сам или са својом породицом, Ниче је на том путу увек био с њим, учећи га да чак и погрешни кораци на најопаснијим путевима могу бити корисни. У питању је стални процес духовног успињања у коме свако од нас може да научи како да постане оно што јесте. Књигу је превео с енглеског Борис Тодоровић.

Матија Бећковић
ЉУДМИЛИНЕ ПЕСМЕ
Српска књижевна задруга, Београд

Нова песничка књига Матије Бећковића наслања се на његове претходне песничке рукописе „Кад се поново родим“ и „Кад будем млађи“, којима се на духовит начин поетизују разне ситуације из песниковог искуства и сећања.
Разноврсне савремене теме разигравају неочекиваним могућностима духа и сатире. Матијин јединствен хумор остаје на лицима појединаца и народа – грч осмеха свакоме према свом доживљају.

Дарко Танасковић
ИСЛАМ – ДОГМА И ЖИВОТ
Српска књижевна задруга, Београд

Књига о исламу нашег водећег исламолога, дипломате, проф. др Дарка Танасковића објављена је први пут пре десет година у Задругином јубиларном 100. плавом Колу. Сада је изашло њено треће издање, допуњено изузетно значајним и занимљивим поглављима: „Ислам и нација“, „Од жене у Курану до муслиманке у исламу“, „Ка феноменологији џихадизма“. Књига која већ десет година представља незаобилазан ослонац у познавању ислама, исламског живота и мишљења.

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ
Службени гласник, Београд

Монографија настала поводом обележавања историјског часа завршетка радова на изградњи Храма Светог Саве, духовног симбола православља и хришћанства, осветљава један део неизмерне духовне, културне и историјске вредности Храма и значаја светитеља коме је посвећен. Аутентични споменик у част најпоштованијег српског светитеља, стуба српске државности и културе, вековима грађен, сада стоји у свој својој величини док се прославља осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Монографија, коју су приредили Владимир Рогановић и Милеса Стефановић Бановић, сведочи о подвигу српског народа узнесеног приликом изградње Храма Светог Саве и отвара још шире хоризонте за увиде у историју и архитектуру Храма, богатство мозаичког уређења, вредност Крипте, данашњицу и будућност Храма, као и животопис и дело првог архиепископа српских земаља.

ГОРИЧКИ ЗБОРНИК (фототипија)
Службени гласник и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Одјељење за српски језик и књижевност у Подгорици

Књижевник и писар Никон иде у ред оних учених српских монаха који су се у Jерусалиму духовно усавршавали и литерарно образовали. На питање-посланице Јелене, кћери српског кнеза Лазара, Никон је узвратио трима одговор-посланицама занимљивих духовних садржаја. Од свих посланица склопио је 1442. зборник на дар смерној Јелени и њеном храму Благовештења пресвете Богородице на Горици. Зборник лежи у Архиву Српске академије наука и уметности (број 446), где чека време неопходне и сложене конзервације.
Састављајући Зборник према широком распону интересовања благоразумне Јелене, монах Никон се посведочио као свестрани познавалац писаних извора духовне, али и световне садржине. У њeговом монашком образовању јаке трагове је оставила и богослужбена поезија и химнографија.
Награда фестивала ФесК хуманистика, култура, уметност „Пази шта читаш“ 2020. године, у категорији за „вредно репринт издање старе књиге која има обележја непролазне вредности“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *