Фармацеутски хладни рат

Када Владимир Путин каже да вакцина треба да буде доступна свима, он зна да је реч о стотинама милијарди долара и да ће се додатно увећати јаз између великих и малих, суверених и оних који то нису

Десетине земаља у свету желе да успоставе сарадњу у испорукама и производњи руске вакцине од вируса корона, изјавио је средином новембра председник РФ Владимир Путин, наступајући на 15. Источноазијском самиту. Како је нагласио, грађани свих држава морају да имају слободан приступ вакцинацији. На овај начин, руски лидер је отворио најважнија питања актуелног тренутка – да ли ће, када и по којој цени човечанство бити у могућности да се ослободи окова ковида 19. Још од фебруара 2020, када је започела пандемија незапамћена у последњих сто година, живот на планети више није ни изблиза онакав какав је био. Укидају се људска права, руше се чак и највеће и најразвијеније економије, а сваки човек стрепи да не буде следећи на списку више од 53 милиона потврђено заражених људи широм света, или оних преко 1,3 милиона који нису преживели судар с вирусом. И све док се зараза у потпуности не искорени, или се не стави под контролу, опоравка неће бити. Људи ће живети све сиромашније, тешко ће дисати испод маски, биће им ограничено време и место за слободно кретање, док ће здравствени системи радити у ковид режиму, без много простора за оне који болују од тешких, али „обичних“ болести.

ПОТРЕС И ГЕОПОЛИТИЧКА ПОДЕЛА Једини излаз из зачараног круга јесте вакцина. Доступна и пре свега безбедна. Неки су упозоравали да ће се, нудећи своје цепиво, од пандемије окористити светски глобалистички кругови, с милијардером и филантропом Билом Гејтсом на челу. Али само су ретки могли да претпоставе да ће прва, са својом регистрованом и тестираном вакцином, изаћи Русија. То је био потрес, јер они који су, на крилима антиамериканизма, нападали Гејтса и „дубоку државу“, имали су потешкоће да ту исту критичку аргументацију усмере против Владимира Путина и института „Гамалеи“, који је развио вакцину „Спутњик V“. Па се чак створила и геополитичка подела присталица и противника вакцина. Једни су се клели само у западну, која још увек није до краја озваничена, док су други чекали једино испоруке са Истока – из Русије, евентуално из Кине. Подразумева се да, овако подељени, ни једни ни други нису желели да чују за могућност да буду пелцовани „идеолошки неприхватљивим“ препаратом.
Тако смо дошли у ситуацију да вакцине ипак буду политичке. Државе западног блока куповаће западне, они са истока источне, а земље које су „по средини“ биће притискане да се и на овај начин опредељују коме ће се царству приволети. Да, ипак, није реч „само о идеологији“ већ и о нечему много опипљивијем, односно о новцу, види се по начину како се води ова конкурентска борба између фармацеутских геополитичких империја. И када Путин каже да вакцинација треба да буде доступна сваком човеку на планети, он свакако зна да је реч о процесу „тешком“ стотине милијарди, можда и о билионима долара. И да ће од тога зарадити они малобројни, технолошки најнапреднији, док ће већина држава платити да би стале на пут оздрављења својих људи и економија. И тек делимично свесни да ће се тако додатно увећати јаз између великих и малих, суверених и оних који то нису.

„ДИВЕРЗИФИКАЦИЈА“ НАБАВКИ Неке битне разлике ипак постоје. О томе сведоче и ривалске објаве на твитеру, између званичног налога „Спутњик V“ и западних, тачније америчких конкурената, „Фајзера“ и „Модерне“. Како саопштава „Спутњик V“, њихова вакцина биће много јефтинија од „Фајзерове“, чија ће једна доза коштати 19,5, и „Модернине“, која ће стајати између 25 и 37 долара. Како подсећају руски фармацеути, за сваког човека биће неопходне две дозе ових препарата. „Превод са фармацеутског језика: најављена цена ’Фајзера’ од 19,5 долара и Модерне од 50 до 74 долара за дозу, заправо значи цену од 39 и 50–74 долара за једног човека. Две дозе су потребне за ’Фајзер’, ’Спутњик’ и ’Модерна’ вакцине. Цена за ’Спутњик V’ биће много нижа“, указују Руси. Фармацеутски хладни рат је, дакле, почео – посебно имајући у виду да своје препарате против короне развијају и Кинези и Европљани.
Како преносе руске агенције, цена за „Спутњик V“ биће објављена у најскорије време, а раније се спекулисало да би једна доза препарата могла да буде око 10 долара. То би аутоматски значило повећану атрактивност руског препарата за земље које желе мање да плате, али које онда морају да сносе политичке последице својих одлука. Јасно је да то неће бити лак избор и да ће неке од њих покушати да изврше „диверзификацију набавки“, како би задовољиле и економске и политичке интересе. Права битка се повела и када је реч о квалитету, поузданости и ефикасности вакцине, да би се оправдала разлика у цени. Тако је бивша америчка амбасадорка при УН Ники Хејли објавила да су „Фајзерове“ и „Модернине“ вакцине „без озбиљних споредних ефеката“, преносећи и објаве ових компанија да „Фејзерова“ има ефикасност од 95 одсто, а „Модернина“ 94,5 процената. Обе ће, тврди Хејлијева, бити доступне до краја године – и то „бесплатно“.
Но неко ће ипак морати да плати за „бесплатне вакцине“. То ће бити државе, односно грађани сами преко пореза, имајући у виду да се фармацеутски гиганти неће одрећи своје зараде од производа у чије истраживање су много уложили и који је тренутно најтраженији на тржишту. Зато је умесна примедба руских стручњака да ће њихово цепиво бити много јефтиније, јер би за вакцинисање целокупног становништва једне земље од 10 милиона становника америчким препаратом било потребно између 390 и 740 милиона долара. С друге стране, амерички производи, осим што су скупљи, нешто су и ефикаснији: Руси су објавили да је „Спутњик V“ ефикасан „само“ 92 одсто. Тек глобална масовна вакцинација, међутим, моћи ће да потврди или оповргне ове наводе. Ко успе да искорени вирус, тај је и ефикасан.
„То је праведна цена, између 25 и 37 долара по комаду, имајући у виду колико здравствени систем кошта обољевање од ковида 19, када се код пацијента јавља у тешком облику. За нас није питање максималног профита“, изјавио је генерални директор америчке „Модерне“, Француз Стефан Бенсел, истичући да ће цена зависити од наручене количине. Американци тврде да ће до краја године произвести 20 милиона доза, а да ће „мањи део“ бити доступан у Европи. Коментаришући најављену ефикасност „Модерниног“ препарата од 94,5 процената, генерални директор Руског фонда директних инвестиција, који стоји иза истраживања „Спутњик V“, и института „Гамалеи“ Кирил Дмитријев оценио је да вакцине које имају ефикасност преко 90 одсто могу да помогну у спасавању људи. „Веома смо радосни да чујемо позитивне новости од ’Модерне’, свету је потребан портфолио вакцина. Вакцине са ефикасношћу већом од 90 одсто много обећавају, оне могу да спасу животе и обнове економски раст“, рекао је Дмитријев.

РАД НА СПОЉНИМ ТРЖИШТИМА У Русији су већ две вакцине званично регистроване: најпре још у августу „Спутњик V“ центра „Гамалеи“, а у октобру и „ЕпиВакКорона“ института „Вектор“. У фази клиничких испитивања је и трећи препарат центра „Чумаков“ Руске академије наука. Како је најавио руски министар здравља Михаил Мурашко, клиничка испитивања треће вакцине биће окончана у децембру. Овако интензиван развој довео је до великог интересовања десетина различитих земаља, како је саопштио председник Владимир Путин. „Уверени смо да слободан приступ вакцинацији треба да имају грађани свих држава“, поручио је руски председник лидерима источне Азије. Како је раније најавио, први ће цепиво добити грађани Русије. „Пре свега, ми ћемо морати да омогућимо вакцинисање грађана Руске Федерације, да заштитимо здравље наших људи. Ми не само да не одустајемо већ са задовољством радимо на спољним тржиштима“, нагласио је Путин још крајем октобра. Поручио је и да је Русија спремна да прода другим земљама интелектуалну својину за своје вакцине, као и да их производи у иностранству.
Недавно је и руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао да се низ његових колега интересује када ће почети вакцинисање руским препаратом у самој светској организацији. „За мном иду колеге, амбасадори, и питају: ’Где је вакцина, када ћеш да нас вакцинишеш’“, открио је Небензја, коментаришући Путинову најаву да ће Русија обезбедити бесплатну вакцинацију за запослене у УН. Небензја је истакао да ће вакцинација бити добровољна: „Ми нећемо ни за ким јурити са шприцем.“ У новембру је објављено да ће у децембру започети ограничене испоруке руске вакцине „Спутњик V“ Мађарској, као и да се разматра њена производња у овој земљи. Конкретни разговори на ову тему воде се и с Јужном Корејом и Аргентином, реч је о десетинама и стотинама милиона доза.

Један коментар

  1. Ne znam koliko ima istine u informaciji nekih naših SJI da je dr. Predrag Kon, savetnik kompanije “Fajzer”. To bi onda mnogo toga objasnilo, naročito “srećnu podudarnost” da se naša vlast odmah “nakačila” na informaciju “Fajzer”- a i poručila veliki broj vakcina. Savetnik je odradio svoj posao (ako je savetnik, i ako mu je to bio posao), a vlast je poručila, što se od nje očekivalo sa aspekta bez alternativnosti, zapadnu vakcinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *