БАЈДЕН ИЛИ ТРАМП?

Стигли смо до судњег дана за САД, али не само за њих, за ту неолевијатанску монархију долара, већ и за велики део света, пошто је његов већи део мање-више колонија хамбургер монархије, те доларске цивилизације. Дакле, ови избори имају битан значај и за САД, и за цели свет, али – гори од Трампа је само Бајден!

Приликом председничких избора у САД 2016. године недвосмислено сам рекао да је горе решење од Трампа могла бити само Хилари Клинтон. Сада, на новим америчким председничким изборима 2020, могу да поновим са сигурношћу да је само Бајден гори од Трампа. Објаснићу укратко овај мој став који може, можда, да изгледа претеран. Сасвим је очигледно да Трамп није социјалиста, да је син америчке хамбургер супкултуре, што нема ништа заједничко са великом европском политичком цивилизацијом, оном која је осмислила демократију, социјализам. Трамп је стопостотни либерал, који под владавином подразумева владавину за тржиште, на корист тржишта. Ипак, Трамп има различите особине у односу на такозване демократске кандидате, који од демократских особина имају само име. Пре свега, Трамп има јак утицај на националне народне масе које ће гласати за њега. Дакле, Трамп ће морати, иако није социјалиста већ либерал до сржи, да води рачуна, на неки начин, као што је то већ радио раније, о захтевима национал-народних маса које гласају за њега. Потом, Трамп заступа концепцију која, иако је либерална, ипак је на неки начин одвојена од америчког космополитског и империјалистичког естаблишмента. Наравно, и Трамп је део империјалистичке државе, која је главни непријатељ свих, па је зато боље окренути се Путиновој Русији, на пример, него Трамповој Америци. Али ако се размишља конкретно и конјунктурно, треба имати петљу па рећи да је само Бајден гори од Трампа. Бајден представља, иако у промењеном контексту, клинтоновску империјалистичку политику вођења непрестаних ратова против свих народа који неће да поклекну пред вашингтонским диктатом. Бајден представља најгоропаднији и најагресивнији капитализам. То је капитализам који у име људских права која су шарена лажа бомбардује „хуманитарним“ бомбардовањем, „етичким“ империјализмом и ракетним извозом демократије свакога ко се не повије пред америчким империјализмом. То ће бити политичка линија коју ће следити Бајден, ако победи, што не треба желети. Зато сам рекао и понављам: гори од Трампа је само Бајден.

Судњи дан за САД

Стигли смо до судњег дана за САД, али не само за њих, за ту неолевијатанску монархију долара, већ и за велики део света, пошто је његов већи део мање-више колонија хамбургер монархије, те доларске цивилизације. Дакле, ови избори имају битан значај и за САД, и за цели свет. Ко ће победити? Бајден или Трамп? Демократа или републиканац? Пре тога треба подвући да САД на геополитичком плану остају главни непријатељ мира, мултиполарног, полиархичног и каквог било другог света. Четврти светски рат се води од 1989. године, од краја Хладног рата. То је рат који су САД повеле против свих који не пристају на консензус с њима и који се одмах делегитимизују, а на њих се примењују „етичка“ бомбардовања и хуманитарни интервенционизам. Али поред свега тога остаје да су САД главна контрадикција на геополитичком плану. Зато је пожељно да победи Трамп, а не Бајден. Трамп остаје и даље официр монархије долара, то је јасно, али је пожељнији од Бајдена ако се има у виду да је Трампова међународна политика била, ових година, умереније ратоборна. Није повео нове ратове по свету, за разлику од нобеловца за мир Обама бин Ладена, како га можемо духовито назвати имајући у виду да је тај нобеловац, недостојан Нобелове награде за мир, изазивао ратове и произвео многе смрти. Ако би Бајден победио, то би значило наставак обамовске политике рата и империјализма, то би био опет Обама бин Ладен, јер није случајно што Обама свуда подржава Бајдена. Ако би победио Трамп, сигурно не бисмо имали неки велики напредак на планетарној скали, али могли бисмо рећи да је пожељнија Трампова победа јер би штета свакако била мања. Он није „деус морталис“, али ипак је бољи од Бајденове доказане опсцености, доказане грешности. Не знамо како ће се завршити, али пожељнија је, понављам, Трампова победа.

Шта се стварно дешава?

Наставља се оно што бисмо могли назвати, без театралности, америчка психодрама. На овај начин алудирамо на још неизвестан исход председнички избора. Изгледа да Бајден води, али је свеједно неизвестан крајњи исход, јер још не постоје чињенице које сигурно кажу какав ће стварно бити. Бајден се у међувремену обраћа нацији као да је победио: „Победићемо, а политика не сме да изазива сукобе.“ А Трамп са своје стране, као што се већ видело, прети судом и покушава, као рањена звер, да се батрга како не би прихватио резултат који је за њега хладан туш. Наиме, ако би стварно победио Бајден, како изгледа све вероватније, то би значило крај светске геополитичке равнотеже. Вратили бисмо се, верујем, на стање опште ратоборности, не само у оквирима хладног рата какав се већ води против Кине већ и на прави рат, јер САД су, нарочито под притиском демократа, изразито империјално настројене, па ће у име људских права убијати и даље многе људе. То је најстреснија тачка ових избора. Трамп, од кога је само Бајден гори, није повео ратове по свету и то му треба признати. С Бајденом ће свакако бити другачије јер демократама је рат у крви. Зато је лако предвидети да ће изазвати нове сукобе, као увек у име људских права и демократије која се извози ракетама и етичким империјализмом.

Превод с италијанског Драган Мраовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *