Тужба против НАТО-а: ОДШТЕТЕ НА ДУГОМ ШТАПУ

Док све више држављана чланица НАТО-а добија одштете због оболевања од канцера, као последице излагања осиромашеном уранијуму баченом током бомбардовања СРЈ, наши грађани, за сада, тужбе покрећу пред домаћим судовима у нади да ће те пресуде признати и судови земаља Алијансе

Већ двадесет година Србија се подсећа на жртве и огромну материјалну штету проузроковану агресијом НАТО-а. Нижу се подаци о порасту броја оболелих од рака, што се повезује с деловањем осиромашеног уранијума и других токсичних супстанци које су услед бомбардовања доспеле у ваздух, земљу, воду и храну. А до дана данашњег ниједан грађанин наше земље није добио одштету због болести нити због смрти најближих. Ниједан такав поступак досад није био ни покренут.

СМРТ ЗАСТАВНИКА ДИЈАНЕ Недавна смрт италијанског војника, некадашњег припадника НАТО снага на КиМ, заставника Марка Дијане, који се годинама борио за истину о последицама осиромашеног уранијума по здравље, поново је ову тему довела у средиште пажње.
Дијана, бивши припадник италијанске војске, умро је у 50. години живота, подлегавши раку лимфног система, болести која се доводи у везу са осиромашеним уранијумом и војном службом. Управо је његова смрт отворила питање докле се стигло у Србији са истрагом о ефектима коришћења овакве муниције по здравље и животну средину.
Требало је да прођу скоро две деценије па да се у Србији с мртве тачке покрене иницијатива научника и стручњака из различитих области како би се коначно утврдиле све чињенице о последицама НАТО агресије.
У ту сврху је пре две године формирано Координационо тело и национална лабораторија за научно истраживање последица НАТО бомбардовања, како би се коначно утврдиле узрочно-последичне везе ове агресије и наглог пораста малигних болести, на шта упозоравају многи еминентни стручњаци код нас и у свету.
Истовремено је формирана и парламентарна Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије, чији мандат је управо истекао. По речима њеног председника Дарка Лакетића, извештај Комисије је написан и треба да буде представљен за месец дана, док даљи потези зависе од државе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *