Шкакљиво ирско питање

Брегзит или пропаст

Британски премијер Борис Џонсон прети поништавањем уговора о разлазу са Европском унијом због ирског питања, што је, упозоравају многи, у супротности с међународним правом. Преговори са Европском унијом су обустављени, опште расположење је сасвим туробно, сви су нервозни а преостало је тек неколико недеља да се спасе уговор и обаве припреме за излазак Уједињеног Краљевства из економске зоне ЕУ јануара 2021. године

Jануара ове године је, у резиденцији у Дaунинг стриту 10, британски премијер Борис Џонсон свечано потписао документ којим Уједињено Краљевство излази из Европске уније. „Би-Би-Си“ је тада известио да је премијер потпис ставио „Паркер“ наливпером као што налажу обичаји броја 10. Свечаности су присуствовали домаћи, ЕУ, као и други страни достојанственици.
Џонсон је том приликом изјавио: „Ово је фантастичан тренутак којим је, најзад, потврђен исход референдума из 2016. године и означава коначан крај свих расправа и подела.“ И даље у истом том оптимистичном тону: „Ми сада, као земља, можемо да кренемо напред – са владом која може да се усредсреди на то да обезбеди квалитетније јавне службе, више прилика за своје грађане и да ослободи велики потенцијал сваког и најзабитијег кутка нашег дивног Уједињеног Краљевства а да истовремено градимо нов партнерски, пријатељски и равноправан однос са Европском унијом.“
Дотични документ је прво потписан у Бриселу одакле је возом испод канала Ламанш (English Channel) стигао у Лондон на потписивање. Једна копија је потом остала у Лондону а оригинал је истим тим возом, испод канала, враћен у Брисел.
И то је то. Готова прича. Или можда и није?
Пре него што се вратимо у стварност да видимо у ком је стању тај документ, потпис, дата реч, да ли тај воз и даље иде напред-назад испод канала и слично, да само накратко бацимо поглед на терминологију. Користиће нам то да боље разумемо острвске заврзламе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *