Писма из Тамног вилајета – Помиловани

Зашто Суд у БиХ прикрива податке о 500 џихадиста терориста, држављана БиХ, који су ратовали у Сирији и Ираку

Селективан, политички мотивисан, деструктиван по међуетничке односе, покровитељ и саучесник терористичких организација и појединаца, брз на амнестирању екстремиста – кратак је пресек деловања правосудних институција на нивоу БиХ.
Чињенице говоре да су, користећи терористичко подземље у безбједносном и правосудном сектору, припадници Исил Даеша, Џабхат ан Нусре, Ал Каиде и других глобалних, терористичких организација пребацили на ратишта у Сирији и Ираку око 500 џихадиста терориста, држављана БиХ. На значајну улогу Суда у БиХ у деловању ове терористичке мреже говори податак да је тек 10 одсто њих осуђено на затворске казне, док се одређеном броју особа још суди.

ПОКРОВИТЕЉ НЕ КАЖЊАВА Прва суђења терористима из БиХ који су као џихадисти судјеловали на сиријском ратишту започета су 2014. и 2015, а прве пресуде донесене су тек 2016. године. Током 2016. Суд БиХ за почињена кривична дјела – организовање терористичке скупине и незаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама, након споразума о признању кривице, осудио је на годину дана затвора: Алмира Џинића, Самира Хаџалића, Сенада Костића, Фикрета Хаџића, Емина Хоџића, Неџада Мујића званог Абу Мубарек, Мерима Кесеровића, Нермина Шабића, Фатиха Хасановића и Мирела Карајића. С обзиром на тежину и квалификацију наведених кривичних дјела, Суд БиХ је у овом случају изрекао благе казне.
Истовремено, током 2016, Суд БиХ изрекао је нешто строже затворске казне због кривичног дјела организовања терористичке скупине слиједећим припадницима Исил Даеша или Џабхат ал Нусре: Енес Мешић осуђен је на три године затвора, Јасмин Јашаревић на годину и четири мјесеца затвора, Мирза Капић на годину и десет мјесеци затвора, Салко Имамовић осуђен је на годину и четири мјесеца затвора, Адем Карамуја на двије године затвора, Ибро Делић осуђен је на годину и 11 мјесеци затвора, Сафет Бркић на три године и два мјесеца затвора.
У току 2016. године Суд БиХ донио је другостепене пресуде за почињено кривично дјело незаконито формирање и удруживање страних паравојних или параполицијских формација БиХ за слиједеће особе: Хусеин Ердић осуђен је на три године и шест мјесеци затвора, Мидхат Трако на годину и по затвора и Невад Худишић на годину и пет мјесеци затвора.
Мехмед Тутмић, борац на сиријском бојном пољу, осуђен је 2017. на четири године затвора због кривичног дјела организовања терористичке скупине. Исте године Осман Абдулазиз Кекић, у трећестепеном поступку, осуђен је за казнено дјело незаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама на три године затвора. Занимљиво је да је Суд БиХ 2018. ослободио Амира Хаскића, који је добровољно одустао од почињења казненог дјела противзаконито формирање и удруживање страних паравојних или параполицијских формација.
Током 2019. године Суд БиХ, због почињеног кривичног дјела организовања терористичке скупине из чл. 202 д. св. 2 у вези са чл. 1 КЗ БиХ, и све везано за КД тероризам из чл. 201 КЗ БиХ, изрекао је казне за слиједеће особе: Муниб Ахметспахић осуђен је на три године затвора, а Ибра Ћуфуровић на четири године затвора.

УБИСТВА – МАСОВНА И БРУТАЛНА Суд БиХ је јуна 2020. Мухарема Дунића осудио на три године и шест мјесеци затвора због кривичног дјела организовања илегалне формације и придруживања страним паравојним или параполицијским формацијама. Суд Босне и Херцеговине осудио је борца ​​у Сирији Армена Џелка на три године и шест мјесеци затвора због организовања терористичке скупине из чл. 202 д. св. 2 у вези са чл. 1 КЗ БиХ, и све везано за КД тероризам из чл. 201 КЗ БиХ. Поред Дунића и Џелке Суд БиХ током маја и јуна 2020. потврђује оптужнице против повратника са сиријског ратишта који су били 19. децембра 2019. депортовани из Сирије у БиХ.
За почињено кривично дјело незаконитог формирања и спајања страних паравојних или параполицијских формација из чл. 162 б. ставком 3 потврђене су оптужнице Миралему Бербићу и Хамзи Лабидију.
За почињено кривично дјело организовања терористичке скупине и све везано за КД тероризам Суд БиХ потврдио је оптужнице Емиру Алишићу, Сенаду Касуповићу и Јасмину Кесеровићу.
Конспиративна суђења и заштита терориста недвосмислено су морали да утичу на стварање атмосфере неразумијевања феномена тероризма и одсуства било какве, па и најмање јавне осуде ових лица. Примјетно је и да су све правне квалификације сведене на учешће у терористичкој организацији или њено противзаконито организовање, те одлазак на страна ратишта и сродна дјела учешћа у параполицијским или паравојним скупинама.
Конкретни терористички акти, масовна убиства цивила и војника, мучења заробљеника и силовања, те друга тешка дијела, захваљујући прећутном договору и контраобавјештајној заштити коју су терористи уживали и у правосудним институцијама, потпуно су изостављени. Занимљиво да упркос признању окривљених да су учествовали у терористичким организацијама, ниједан тужилац или судија није истражио шта су то они радили у терористичким и разбојничким бандама.
Можда полазе од општепознате чињенице да су убијали масовно и брутално, али то баратање подразумевајућим истинама нема оправдање за њихов рад: нити један од терориста није процесуиран и кажњен за убиство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *