Обећања, обећања…

Рат мафији

Све досадашње најаве обрачуна с криминалом и мафијом у Србији није пратила адекватна реакција органа откривања и гоњења. Да ли ће слично проћи и најновија најава те борбе иза које је лично стао и председник Србије

Саопштавајући да ће нова Влада Србије, као и садашња скупштинска већина, бити ограниченог карактера, тј. да ће трајати најкасније до 3. априла 2022. године када ће бити одржани парламентарни избори заједно с председничким, први човек Србије и лидер владајућег СНС-а Александар Вучић изнео је и шест основних циљева за владу коју ће водити Ана Брнабић.
Ти циљеви су борба за здравље грађана, за интересе српског народа на Космету и виталних интереса Србије, против мафије, за очување независности и самосталности Србије и војне неутралности, затим убрзане реформе у области владавине права, економско јачање Србије.

„МАЉЕМ У ГЛАВУ“ Једна тачка се посебно издваја, како по наглом публицитету који је добила, тако и по начину говора председника Вучића о њој.
„Ко сте ви, бандо мафијашка, да рекетирате? Ко вам је дао право за то? То не сме нико. Неко се супротстави, па не зна како ће да се заврши. Е сад ћемо да видимо како ће да се заврши и да видимо да ли сте јачи од државе. Трудићу се да ту банду растуримо директним ударцима у главу. Маљем у главу“, поручио је председник Србије Александар Вучић, а његово обраћање су објавиле све телевизије с националном фреквенцијом.
У свету је на жешћи начин о организованом криминалу и борби против ње говорио само председник Филипина Родриго Дутерте. Остаће упамћен по изјави: „Ако видите наркомана на улици, убијте га.“ Током изборне кампање Дутерте је у више наврата изјављивао да ће, ако буде изабран, убијати криминалце по кратком поступку, а његови неортодоксни и на моменте груби и неодмерени наступи у јавности донели су му надимак Азијски Трамп.
Азијски медији су јавили да је од његовог ступања на власт на Филипинима, без суђења и доказивања кривице, на улицама убијено око 1.750 дилера и других особа за које се сумњало да су криминалци, од чега је у 650 случајева била умешена полиција, док су за остала, неразјашњена убиства, сматра се, одговорне групе грађана добровољаца.
Вучић ипак није отишао тако далеко, али је рекао да ће борба против мафије бити жестока, бескомпромисна и одлучна, односно против оних који су „економски прогрес Србије искористили да поставе своје системе за убијање и пљачку људи“.
„Лично сам инсистирао да се земља енергичније него икад супротстави корупцији и криминалу“, рекао је Вучић и навео да ће и он на томе инсистирати сваког дана.
„Борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме и не може да буде Колумбија или нека земља у окружењу, да не смемо да будемо Србија из 2002. године, када су се догађала мафијашка убиства сваки дан. Верујем да можемо да се вратимо у стање пре годину и по када смо имали два убиства за годину дана“, рекао је Вучић.
Ова јавна демонстрација објаве рата мафији за Вучићеве опоненте и пословичне скептике није била довољна да их убеди да иза тих речи стоје и темељна и делотворна полицијска истрага и оптужнице утемељене у јаким материјалним доказима. Уз подсећање да ово није прва таква најава, многи се питају шта је спречавало државу да се и у претходним годинама ухвати укоштац с проблемом организованог криминала.

[restrict]

ДУГА БЕЗУСПЕШНА БОРБА С МАФИЈАШКОМ ХОБОТНИЦОМ Према незваничним подацима, у последњих десетак година било је око 166 мафијашких убистава, а правоснажна судска одлука донета је за свега 14 убистава, што иде у прилог сумњи да ће и најновија антимафијашка кампања имати сличан ефекат, уз упитаност откуда то баш сада. Чиме се по ко зна који пут у игру убацују политичке „скривалице“ типа – нешто се спрема па се рат с мафијом избацује у први план да одврати пажњу од других, немилих и непопуларних корака и догађаја.
Криминални рат на нашим улицама одавно дивља, што многи већ пореде с деведесетим годинама када су мафијаши сами судили, сами пресуђивали, водили своје „бизнисе“, често у сарадњи с припадницима државног апарата. Дуготрајна суђења, одбачене оптужнице, истраге без резултата и ослобађајуће пресуде обележавају корупционашке афере у које су неретко умешани политичари и високи функционери.
Против мафијашке хоботнице која делује у региону, а захватила је и Србију, потребна је озбиљна стратегија а таблоиди, којима је то још увек прва тема, говоре о формирању специјалног тима с Вучићем на челу. Њихов задатак је, наводно, да очисте и државни апарат, МУП од корумпираних службеника и сарадника криминалаца.
Сличан тим, боље рећи радна група МУП-а за испитивање 24 спорне приватизације у Србији формирана је 2012. године (у којој је у једном тренутку било 100 људи), чему је, такође, претходио Вучићев (тада први потпредседник Владе и министар одбране) пледоаје о борби против корупције и криминала. „Или ћемо да се обрачунамо и са напредњацима и социјалистима и урсовцима и са свима другима којима ‘прсти буду лепљиви’ или у ту владу нећемо улазити. Нема ту игре“, поручио је тада Вучић.
Симбол те решености и борбе требало је да буде Мирослав Мишковић, човек са етикетом извора свих зала у Србији, ухапшен у децембру 2012, али и дан-данас без правоснажне пресуде.
Само две године касније специјални тим полиције је расформиран из „финансијских разлога“ а случај 24 проблематичне приватизације завршио се са две осуђујуће пресуде, 10 случајева је затворено а да нико није крив, док је 12 случајева још увек нерешено.
Још у јеке те борбе, 2013. године, Вучић је обећао немилосрдну борбу с криминалцима. „Борба за безбедност и сигурност на свим јавним манифестацијама биће најобимнија у историји Србије против оних који деле наркотике широм наше земље. Неће бити лова на вештице. Држава неће прогонити навијаче, већ криминалце и нарко-дилере“, рекао је Вучић за РТС пре седам година, после седнице Бироа за координацију служби безбедности.
Многи ће се сетити, а други то могу да провере на друштвеним мрежама, жестоке борбе против криминала из 2014. године , јер „нема игре с државом“. „Кренули смо у жестоку борбу против корупције и криминала, не зато што је ЕУ тражила истрагу у 24 спорне приватизације већ да бисмо раскринкали државно-политичко-тајкунски криминал. Држава се понаша одговорно и озбиљно и нема игре са државом“, рекао је у фебруару пре шест година председник Вучић, када су он и други представници власти најављивали хапшења или прејудицирали исходе истрага.

„ИЗВОЗ“ МАФИЈАШКИХ „РАДНИКА“ У СРБИЈУ Тако је у јуну 2014. Драгослав Космајац означен као „највећи нарко-дилер у Србији“, уз опаску да је реч о особи чије име нико не сме да изговори. Космајац је у новембру те године ухапшен, али не због трговине дрогом. Касније је оптужен да је незаконито постао власник парцеле од око 7,5 ари, односно да је утајио око 4.000 евра пореза. Али су зато у кратком року „за злоупотребе службеног положаја“ сумњи ослобођени и Млађан Динкић и Драган Шутановац, неки министри олако извукли из афера с куповином станова, остали непорушени нелегални објекти функционера и људи блиских режиму…
И 2016, после убиства Александра Стаменковића званог Сале Мутави, једног од актера напада на обезбеђење директора „Партизана“ Милоша Вазуре, када широј јавности постаје познат Вељко Беливук звани Веља Невоља, Вучић ће рећи да је убиство извршено на најозбиљнији начин и да су „доведена лица са стране да харају Београдом“. „Та банда, мафија и убице који мисле да могу да харају Београдом и да је Београд њихова прћија, јер су тако научили, суочиће се са жестоком песницом државе. Добро ће да запамте монструми“, рекао је Вучић пре четири године.
Биће да је најновији замах у борби против мафије, прецизније је рећи његова најава, изазван низом криминалних „догађаја“ који су се одиграли у периоду од само једне седмице (убиство Александра Шарца у ТЦ „Ушће“, бацање бомби у београдској Добрачиној улици и на полицијску станицу у Србобрану, напад шрафцигером на полицијског инспектора у Новом Саду…), као и својеврсни рат који влада у навијачком свету и који је кулминирао на „вечитом дербију“, када је из свечане ложе „Партизана“ вођа гробара Веља Невоља претио играчима „Звезде“…
Озбиљнији познаваоци прилика у подземљу рећи ће да учестала убиства у Београду имају печат криминалних обрачуна и „наплате дугова“, односно да се по начину извршења ради о предоминантном утицају тзв. црногорске мафије. Реч је о обрачуну црногорских мафијаша који вуче корене од нерашчишћеног нестанка више од 200 килограма кокаина у Валенсији, а оцењује се да је Которски клан проширио међусобне обрачуне и на Београд. Само што у том периоду из Београда Подгорици није упућено ниједно питање на ту тему, или прекор због толерисања „извоза“ мафијашких „радника“ у Србију, Београд пре свега.
Има ли у томе активности колмованог и беби-фејс спин доктора, мајстора за лакирани пи-ар, са пипцима и „леђима“ у Лондону на Вауксхол Кросу на обали Темзе, не зна се.

МАФИЈА СПРЕМА ОДМАЗДУ Говорећи о све учесталијим мафијашким обрачунима на градским улицама последњих дана, Вучић је између осталог рекао: „И немој да нам цео град прича о томе како је неко преко скајпа некоме одрубио главу или како је неко некоме не знам шта урадио, а да ми не знамо да ли је то истина или није, него удри чекићем, маљем по глави банду мафијашку.“
„Политика“ и „Вечерње новости“ преносе да се ради о клану који се сумњичи за цео низ кривичних дела. Криминална група из Београда, која је последњих година знатно ојачала и уз „подршку“ которског Кавачког клана, али и неких људи из државних служби, према оперативним сазнањима безбедносних структура, поред убистава и отмица, бави се и рекетирањем бизнисмена. На њиховој мети су махом власници локала, те инвеститори који зидају зграде, и то не само у главном граду.
Истовремено, медији који додатно распаљују ову тему наводе да мафијаши против којих је председник Александар Вучић најавио рат до истребљења спремају одмазду. Наводно, према сазнањима до којих су дошле надлежне службе, они су свесни да је физичко угрожавање шефа државе немогућа мисија, па планирају да отму и убију једног од његових најближих сарадника. Тиме би, како сматрају, послали језиву поруку да им нико не може ништа.
И Вучић је индиректно потврдио да постоје планови да се науди неком из његовог окружења. „Поручујем им да се не оријентишу на друге, већ на мене“, нагласио је председник, понављајући обећање и веру у добитак рата с мафијом. „Победићемо их, то им гарантујем без обзира на личне, политичке и све друге последице“, поручује Вучић преко свог инстаграм профила.
Криминал, подземље и мафија су сувише озбиљне појаве да би их неко карикирао и доводио у питање. Нарочито претње које долазе из тих кругова. На то нас подсећају наша и ближа и даља прошлост. Стога и борбу против те пошасти треба озбиљно и без омаловажавања схватити. Под условом да сви ангажовани у тој борби предузму праве ствари и у правом правцу. Да се не би изјаловило, као у низу досадашњих најава, за које би важила она народна: „На вука повика, а лисица месо једе.“

[/restrict]

Један коментар

  1. Топлица

    Управо на “Славија- инфо” одслушах Наташу Пришић о жалосним догодовштинама у ЕПС – у.
    Од Вучићевих опетованих зарицања тужнија је једино та наша стварност која оваква опстаје можда откако и ми као народ.
    Ко се још не сећа сваковрсног блаћења режима Слободана Милошевића, затим сваког следећег, да бисмо сада могли слободно да констатујемо како је Милошевићева власт за све накнадне била наивна детињарија. или чак морална громада. Но слутимо да ово сада буја јер га заливају споља ! Довољно је тренутно обратити пажњу на то како функционише напр., Хрватско друштво а како наше ! Ово је очигледно време кад се омогућава процват сваком нашем пороку, сваком злу којем смо икад били склони. Не само једна трагична запуштеност, него неговање свега што нас ружи и спречава у напретку.
    Док “небески народ” возика се у половним иномаркама и докон седи по кафићима и не примећује куповине диплома и доктората, баханалије по јавним установама и државним фирмама, богаћење присталица власти итд., а Вучићева повремена грмљавина у духу “море Турци не орте друмове”, само умирује савести. И тако. Вучић ће отићи а ми ћемо допасти горега ! јер проблем је у нама. Ми смо то што се манифестује, а да би боље успевало Запад га још и негује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *