Највећи скуп европских осигуравача у Београду

Удружење осигуравача Србије у руководству Система зелене карте

Најважнији европски догађај из области осигурања следеће године, или у првој наредној када то буде било могуће, због ситуације коју је изазвала пандемија ковида 19, дефинитивно ће бити одржан у Београду. Организатор је Удружење осигуравача Србије. У питању је Међународна конференција, у оквиру које ће бити одржане скупштина Система зелене карте и годишња Конференција моторних директива ЕУ. Поред представника Националних бироа осигурања – Бироа зелене карте из 48 држава, Конференцији ће присуствовати и представници Гарантних фондова, Бироа за накнаду штете и Информационих центара поменутих земаља.
„Скуп је требало да организујемо у јуну ове године у Београду, али је због пандемије одложен. Сада је одлучено да ћемо ми организовати прву следећу Конференцију, иако је већ била донета одлука да то буде у Данској следеће године“, објашњава за „Печат“ генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић. „То је још једно признање Удружењу осигуравача Србије на међународном плану. Организацијом ИМИЦ конференције на једном месту ћемо окупити представнике Система зелене карте и Моторних директива ЕУ, што ће Конференцију чинити највећом те врсте у Европи. Биће то први пут у историји Система зелене карте, дугој седам деценија, да годишња конференција буде организована у том формату“, додаје Јовановић.

Да ли је овакав догађаја знак да тржиште осигурања у Србији иде узлазном путањом?
Одлука да УОС буде домаћин једне такве конференције донета је уз констатацију челника Система зелене карте да је рад Удружења најбољи пример успостављања и одржавања успешне и квалитетне сарадње са партнерима из различитих држава. Тиме је нашем Удружењу дато специфично признање за досадашњи рад. Иначе, тржиште Србије је у самом врху по параметрима који карактеришу пословање чланица овог система. Не треба заборавити ни чињеницу да је Србија, уз Швајцарску и БиХ (од 19. октобра), једина држава ван европског економског простора која је чланица тзв. Мултилатералног система, односно Система за регистарске ознаке. То значи да су права возача из Србије у свему изједначена са онима из ЕУ. Морам да нагласим и да је Систем зелене карте једна од највећих међународних организација, после Уједињених нација.
Недавно је Генерална скупштина Система зелене карте одлучила да Удружење осигуравача Србије добије место у Надзорном одбору Система (Supervisory board). Шта то значи?
Поред чланства у Надзорном одбору Система, представник УОС именован је за председника Одбора за пријем нових чланова Система. Те две одлуке су признање својеврсној одговорности коју смо, заједно са нашим чланицама, показали у испуњавању обавеза по међународним споразумима, од којих корист имају пре свега наши грађани који својим моторним возилима путују у иностранство. Ако се зна да је српско тржиште једно од мањих у Систему, са свега 2,5 милиона возила, учешће Удружења осигуравача у највишим органима Система је изузетан успех и признање највишег нивоа.
Пандемија вируса корона пореметила је свакодневни живот, укључујући и организацију пословних конференција. Удружење традиционално организује „Српске дане осигурања“. Да ли ће их бити ове године?
Да, искуство пандемије је потпуно ново за све нас. Променило се понашање клијената, а другачији су и принципи пословања. О томе мора отворено да се разговара и да се види шта други раде и како решавају исте те проблеме. Зато смо се одлучили да организујемо „Српске дане осигурања“, који ће, по четврти пут, бити одржани од 25. до 27. новембра у хотелу „Извор“ у Аранђеловцу. Конференција ће бити одржана у облику у коме нам правила понашања буду дозволила и уз поштовање мера прописаних од стране Кризног штаба и Владе Републике Србије које буду на снази у том тренутку. Организационе, техничке и могућности у смислу простора и капацитета хотела „Извор“ биће у потпуности стављене у функцију безбедног одржавања Конференције. У сваком случају, Конференције ће бити и Удружење осигуравача Србије је једино у региону које ће организовати један такав скуп.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *