Корона: Трка с временом

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ ПОШАСТИ У ИСТОРИЈИ И ДАЉЕ НЕ ЈЕЊАВА

Трећи талас опасног вируса ударио је свом снагом. Док се ређају нове мере и рестрикције, све у ишчекивању спасоносне вакцине, многима је свега преко главе, што показују демонстрацијама, протестима и сукобима с полицијом

У грозничавом ишчекивању вакцине, трка и рвање с једном од највећих пошасти у историји се наставља. И најновије слутње су се обистиниле. Јесен и хладније време додатно су утицали да се епидемија вируса корона појача, чак и нешто раније од предвиђања. Трећи талас ударио је свом снагом, повећан је број заражених у свим земљама света и региона, а неке бележе и нове црне рекорде.

„ВИСОКОРИЗИЧНЕ“ ЗЕМЉЕ Оболелих у свету је више од 40 милиона, број преминулих од почетка пандемије износи 1,1 милион, док се опоравило скоро 30 милиона људи. На планети тренутно има око 10 милиона активних случајева, од чега је око девет милиона с блажим симптомима, а око 80.000 у критичном стању.
Највише оболелих је и даље у САД – преко осам милиона, у Индији – 7,5, у Бразилу – 5,2 и у Русији 1,3 милиона. Од европских земаља највише оболелих је у Шпанији – скоро милион, у Француској око 900.000 и Великој Британији преко 700.000…
Нове рестриктивне мере уводе се у неколико европских земаља, јер број заражених непрестано расте. У Аустрији је део региона Салцбурга стављен под карантин. Мера се односи на око 6.600 становника и то је прва мера донета у Аустрији после неколико месеци. Немачка влада је земље у региону прогласила за „високоризичне“, попут Француске, Холандије и делова Италије и Швајцарске, јер први пут бележи преко 7.000 новозаражених од вируса корона у једном дану, што је други узастопни највиши дневни број.
У Француској је за само 24 сата забележен нови рекорд броја новозаражених – 30.261. У Паризу и у још осам градова на снази је ванредно стање и забрана изласка од 21 час до шест сати ујутру. Особи која крши правила прети новчана казна од 135 евра, а у случају понављања прекршаја биће изречена казна до шест месеци затвора и 3.750 евра.
Британске власти су одлучиле да у Лондону уведу такозвану другу категорију рестрикција – што значи да је реч о зони повећаног ризика од заразе. Становници Лондона који не живе под истим кровом не могу да се посећују у кућама, пабовима и ресторанима.
У Русији такође расте број заражених и бележе се нови рекорди – 14.231, а руски председник Владимир Путин саопштио је да је одобрена и друга вакцина против вируса корона.
У Италији је у једном од претходних дана потврђено 10.925 нових случајева заразе вирусом корона, што је највиши дневни биланс од почетка епидемије. И следећег дана је забележен највећи дневни пораст броја новозаражених од марта. Италија је у првом таласу епидемије била најтеже погођена земља у Европи а по броју жртава је са 36.427 преминулих на другом месту, после Велике Британије.
Белгијска влада одлучила је да уведе полицијски час од поноћи до 5 ујутру у целој земљи који ће трајати следећих месец дана. Белгија, са 11,5 милиона становника, има укупно 191.959 заражених вирусом корона и 10.327 умрлих, што је сврстава међу европске земље најпогођеније пандемијом.
Подсетимо, неке државе су већ донеле сличне мере. Чешки угоститељи не раде до 3. новембра, а у Великој Британији су затворени пабови у неким деловима земље.
Словачка се определила за досад невиђену акцију – влада планира да током идућа два викенда на вирус корона тестира све грађане старије од 10 година. Тестирање целокупног становништва, како је објаснио премијер Игор Матович, има за циљ да се открије стварни број заражених у земљи. Деца млађа од 10 година неће морати да се тестирају, рекао је Матович и образложио да је та одлука донета на основу савета педијатара.

ТРЕЋИ ТАЛАС – НАЈДУЖИ ОД СВИХ И у нашем комшилуку је слична ситуација, па се тако и хрватски угоститељи суочавају с новим мерама јер је само за један дан у Хрватској потврђено 1.096 нових случајева вируса корона, док је тренутно активно скоро пет хиљада случајева инфекције, како је саопштио Национални штаб цивилне заштите.
Улаз у Босну и Херцеговину до сада је био слободан, али ће се то вероватно убрзо променити јер има скоро осам хиљада активних случајева а по неколико лица умире сваског дана. Кантон Сарајево донео је одлуку о ношењу заштитних маски и на отвореном.
Црна Гора се налази на незавидном првом месту у Европи по броју оболелих на 100.000 становника, односно најгора је на целом континенту од почетка пандемије ковида 19. Наиме, према подацима објављеним 16. октобра, Црна Гора има стопу од 2.385,15 регистрованих случајева вируса корона на 100.000 становника, на другом месту је Јерменија, а на трећем Шпанија.
Северна Македонија је по броју до сада инфицираних на 100.000 становника на 11. месту, а Босна и Херцеговина на 14. Такозвано Косово је, према истим критеријумима, на 17, Албанија на 27, а Хрватска на 28. месту, а иза ње је Словенија. Србија је на 30. месту.
Дакле, и Србија улази у трећи талас епидемије, а према речима домаћих стручњака, он ће бити најдужи од свих, те ће, како се прогнозира, трајати све до марта, можда чак и до априла. Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције ковид-19 проф. др Бранислав Тиодоровић први је изјавио да је почео трећи талас вируса. Како је епидемиолог појаснио, зимски месеци, снег, влажност ваздуха и људи у затвореном простору – све то погодује ширењу инфекције.
„Тренутно је захлађење, али следе нам у октобру још топлих дана. Требало би људи да искористе Михољско лето и да што више времена проведу на отвореном. У новембру, децембру, јануару, фебруару, тада ће бити хладно и људи ће боравити у затвореним просторијама. Апелујем на све радне организације да подигну опрезност на највиши ниво“, изјавио је професор Тиодоровић.
Према последњим подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) Србија се тренутно налази у жутој зони према броју заражених короном. Зоне су класификоване према броју оболелих на 100 хиљада становника у протеклих 14 дана – зелена: 0–15, жута: 15–30, црвена: 30–50, љубичаста: више од 50. Такав начин мерења дефинисали су ЕЦДЦ и немачко министарство здравља, а успостављен је како би све земље то радиле исто.
„У Хрватској видимо и гледамо оно што нас очекује. Не треба да мислимо да смо нешто посебно и да ће нас мимоићи“, наводи епидемиолог Предраг Кон.
Број особа позитивних на вирус корона у Србији расте из дана у дан и драстично се повећао од почетка месеца. Иако подаци брзо постају бајати, поменимо да је у дану када је тестирано 3.325 лица чак 214 било позитивно на вирус, док је током целе претходне недеље на скоро дупло више тестираних број нових случајева био мањи или приближно исти.

МАСКЕ И ЗБРКА С ПРЕПОРУКАМА Највише регистрованих случајева већ неколико дана заредом је у главном граду Србије, а све чешће се наводе и критичне ситуације у другим градовима Србије (Крагујевац, Врање, Ваљево…). После збрке коју је изазвао Кризни штаб око најаве о обавезном ношењу маски и на отвореном, епидемиолози су апеловали на грађане да носе маске у затвореном, а препоручују их и на отвореном простору. Такође се саветује и држање одговарајуће дистанце посебно у деловима где је велика флуктуација људи. Епидемиолог Предраг Кон упозорио је на то да је ситуација у Србији неповољна, те да Београду прети и увођење ванредне ситуације.
С обзиром на пораст броја новозаражених и процента позитивно тестираних, Конов колега у Кризном штабу др Срђа Јанковић каже да је врло јасно да постоји опасност да се ситуација погорша и зато апелује на грађане и на надлежне да се мере спроведу што ригорозније и доследније. Што се тиче стања у Београду, Јанковић је за РТС рекао да у великом граду постоје услови да људи више долазе у контакт и да, ако се не користе мере заштите, постоји већи потенцијал да се вирус преноси.
Упитан да ли ће се следеће недеље увести ванредна ситуација у Београду, Јанковић је, попут Кона, рекао да за сада још не може да каже колико је то реално, али напомиње да могућност постоји.
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да се размишља о томе да буде уведен ПЦР тест за све који улазе у земљу или тест који доказује присуство антитела, односно да је особа прележала корону. Његова предвиђања за наредне месеце крећу кроз два сценарија. Први је да уколико будемо поштовали мере, можемо очекивати да нам број заражених буде двоцифрен, да чак и када пређе у троцифрен као сада, није толико драстично уколико се ситуација држи под контролом, што се може само уз поштовање мера.

ОКО СРБИЈЕ ЕПИДЕМИЈА БУКТИ Други сценарио је за Тиодоровића далеко неповољнији, а то је да не успемо да обезбедимо да се мере поштују, да имамо скок, за шта постоје услови, јер око Србије епидемија букти. „Ништа није тешко ни компликовано, само поштујте мере које понављамо месецима, носите маске у затвореном обавезно, држите дистанцу од једног и по метра, одржавајте хигијену и оно најважније, у овом периоду борбе са вирусом заборавите на славља, прославе, окупљања“, нагласио је Тиодоровић.
Ни до сада људи нису пасивно гледали на мере које државе предузимају у борби с вирусом корона. Док их многи одобравају, знатан број њих се не мири с наметнутим рестрикцијама, доводећи их често у везу са заверама против становништва како би се над њима лакше обављала контрола.
Ни ми нисмо изузеци јер су и најновије мере многе навеле на протест. У Београду су на улицу изашли они којима је још у сећању малтретирање кућним притворима, „сабирним центрима“ типа Сајма, спречавање родитеља да у парк изведу аутистичну децу, терање пензионера да купују хлеб и лекове једном недељно у четири сата ујутру, новчано кажњавање баба које се враћају са часова енглеског… Сви они ће рећи – претекосмо и без тога.
Осим у Београду, протести против „корона диктатуре“ и политичких елита одржани су и у Лондону, Прагу, Братислави… уз, негде мање а неге жешће, сукобе с полицијом. Вишемесечне тензије и располућеност око различитих информација које преко друштвених мрежа затрпавају милионе људи у свету, произвели су ефекат бумеранга у виду беса и револта, експлозије коју ће тешко савладати и тако дуго очекивана вакцина, јер је и око ње много сумњи и непознаница. У сваком случају, следе зима и пролеће пуни неизвесности.

2 коментара

  1. Korona.Sta je to.Kuga 21 veka ili politika isopiranja mozga.Pitam sebe a i sve nas.Do pre desetinu godina pederluk ili homoseksualizam smatran je bolescu.Danas je to naj pozeljnija drustvena klasa sa svim beneficijama.Ja neznam da su bilo koji ili ciji lekari se ogradili od ovakvog politickog stava.Dakle poilitika je ta koja je odlucila sta je bolest a sta vrlina.Po mom vidjenju samo ponjave mogu pristati na ovakvu vratolomiju.Da li je to nauka ili politika.Naucnici vec odavno ne postoje.Oni su najamnici svetskih mocnika ili multinacionalnih lkompanija,Da li danas s obzirom na sve sto smo culi i sto sami zakljucujemo mozemo reci.LEKARI SU NAJAMNICI NOVOG SVETSKOG PORETKA.Naravno to je stvarnost.Ne okrivljujem ja lekare svi se mi borimo za goli zivot,Ali da je ludilo opste i da lekarima trebaju lekari to je nesumnjivo.

    • Никола

      Е сад, па тако можемо да кажемо за све професије – новинаре, банкаре, правнике, спортисте. У суштини свако ко се директно или индиректно финансира од државе или великих компанија може се прозвати најамником новог светског поретка. То не значи ништа. Питања која треба да се поставе су пре свега да ли неко лаже и ако лаже који су му мотиви? А наравно да ће свака струка гледати на проблем кроз опствени визир, па тако и лекари. Док год не лажу свесно нећу имати проблем с тим. Њихове препоруке не морају да воде рачуна о социолошким, психолошким и економским последицама. За то постоје друге струке у ланцу одговорности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *