Гласни говор артиљерије: Представљена оснажена војска

Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем „Садејство 2020“

Пред највишим државним представницима Републике Србије, Републике Српске и најшире јавности, припадници Војске Србије на Пештерској висоравни показали су изузетну обученост, вештину у примени савремених тактичких поступака, прецизност у гађању из новопроизведених или новонабављених борбених система

Минуле суботе (10. октобра) на полигону „Пештер“ уз учешће 2.800 припадника Министарства одбране и Војске Србије реализована је здружена тактичка вежба с бојевим гађањем какве дуго није било на овим просторима. Ангажовано је било 40 ваздухоплова и 150 борбених средстава ратне технике, углавном нових и модернизованих. Основни циљ вежбе био је приказ стања обучености команди и јединица ВС у решавању тактичких и ватрених задатака током извођења операције здружених снага, с тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага Копнене војске. Увежбавање на Пештерској висоравни, коју често називамо и српским Сибиром, требало је да покаже и како се поједина средства понашају у специфичним атмосферским и другим условима.
Зашто вежба баш у ово време и шта је то подстакло да она буде таквог нивоа и размера? Најпре треба рећи да је јесен период (пролеће ређе) када војска проверава обученост својих припадника и способност да одговори на све изазове, ризике и претње, укључујући и агресију. Док се то до пре више од двадесет година чинило уз ангажовање великог броја људи и борбене технике, када су играјуће стране биле обично нивоа бригаде, после тога су се вежбе сводиле на ниво батаљона, чете и вода. Што се ЈНА тиче, уз тактичке и здружене тактичке вежбе, оружана сила бивше земље реализовала је и неколико маневара, од којих су најзначајнији били шумадијски маневри (1949. године), затим „Слобода 71“ и „Јединство 83“.

Одговор на притиске

Наша војска је и у протеклим деценијама приказивала своје борбене могућности, шаљући на тај начин јасне поруке у свет. Овога пута демонстрирала је увежбаност посада, послуга и јединица нижег нивоа у руковању савременом техником која је произведена или набављена током неколико последњих година.
У актуелно време, по многим објективним индикаторима, Србија је изложена великим притисцима који углавном долазе са Запада. Иако се определила за војну неутралност, нашу земљу непрестано запљускују захтеви партнера са Запада који превазилазе уобичајени начин општења држава. У билателарним и мултилатералним односима са западним земљама и НАТО-ом, Србији се замера што се наоружава, нарочито када савремене борбене системе набавља у источним земљама. А заправо Србија купује одбрамбене борбене системе, на тај начин снажећи своју војску и делујући одвраћујуће на оне који би хтели да је покоре. Понашајући се као неутрална држава, Србија је донедавно учествовала на вежбама и западних и источних земаља. Када су ти притисци постали неподношљиво снажни, Србија је одлучила да до даљег откаже учешће на свим вежбама на које је планирала да упути своје припаднике.

Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем „Садејство 2020“ одговор је на све нападе који су долазили из региона и са Запада. Изведена је под претпоставком да су оружане снаге непријатеља координираним активностима извршиле оружану агресију и привремено окупирале део територије Србије с две борбене групе које очекују довођење појачања.
Здружене снаге Војске Србије предузеле су офанзивну операцију ради протеривања снага непријатеља, заштите становништва и успостављања мира и стабилности.
Вежба је почела дејством артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства ради уништења уочених непријатељских ваздухоплова, остваривања превласти у ваздушном простору и стварања повољних услова здруженим снагама за извођење нападне операције. На извршењу задатка дејствовале су артиљеријске батерије ПВО Пасарс и Панцир и једно ракетно одељење, а осматрање циљева и навођење оруђа реализовано је модернизованим радаром Жирафа.
После остваривања превласти у ваздушном простору, у другој секвенци вежбе најпре је извршено извиђање борбеног распореда непријатеља беспилотним летелицама ЦХ-92, Врабац и дроном АР 100-Ц.
Борбена група кренула је на извршење задатка, са челним осигурањем јачине оклопно-извиђачке чете на оклопно-извиђачком возилу БРДМ-2МС. Осматрачка група чете извршила је извиђање коришћењем мултисензорске извиђачке платформе МИП-3 на борбеном возилу БОВ КИВ. Ту су и два снајперска пара опремљена нарочитим маскирним комплетима.
У трећој секвенци вежбе дејствовао је авион Миг-29 и приказана борба у којој ловачка авијација ступа у блиску ваздушну борбу. Авиони Миг-29 врше и ловачку заштиту ударних група ловачко-бомбардерске авијације у циљу стварања услова за извршење задатка изолације бојишта.
По непријатељским циљевима дејство је извршило више група ловачко бомбардерске авијације, налетом групе модернизованих авиона Орао, наоружаних топовским, ракетним и бомбардерским убојним средствима.
Четврту секвенцу вежбе карактерише артиљеријско-ракетна подршка ватрене групе у којој су самоходна топовско-хаубичка артиљеријска батерија 155мм „НОРА-Б52“, самоходна хаубичка артиљеријска батерија 122мм Гвоздика, ојачана батерија модернизованих и дигитализованих ракетних самоходних вишецевних лансера М-17 128 мм Огањ, вишецевног лансера ракета Морава и модуларног вишецевног лансера ракета Огањ М-18 и вод минобацача 120 мм. С обзиром на разнородност калибара артиљеријско-ракетних оруђа које врше дејство по циљевима, за синхронизацију једновременог дејства коришћене су управљачке преносне артиљеријске осматрачке справе (УПАОС) и универзалне преносне артиљеријско-рачунарске станице (УПАРС), које врше прорачун елемената за гађање и шаљу их на дигиталне управљачке конзоле сваког појединачног оруђа.
У последње три године у наоружање Војске Србије уведено је више од 20 различитих врста артиљеријског наоружања и опреме, чиме је створена основа за знатно унапређење способности рода артиљерије.

Дејство авиона Миг-29

У секвенци пет ангажована је борбена авијација и борбени хеликоптери. После 20 година први пут је изведено дејство авиона Миг-29 по циљевима на земљи, ракетама С-8. Након авиона Миг-29, дејство по непријатељским циљевима извела је група авиона Орао и Супер галеб Г-4. Авиони су дошли у бришућем лету на висинама до 100 метара користећи конфигурацију терена ради избегавања непријатељске ПВО.
Затим су наступили борбени хеликоптери. Најпре налетом и дејством на земаљске циљеве борбених хеликоптера Ми-35 наоружаних радио-вођеним противоклопним ракетама Атака. Онда су дејствовали хеликоптери Ми-17В5 наоружани невођеним ракетним зрнима С-8, а уследио је прикривени долет и дејство хеликоптера Гама.
У шестој секвенци дејствовали су модернизовани БВП М80 АБ-1, противоклопно лансирно оруђе Поло М-83, оклопно борбено возило точкаш Лазар-3, модернизовани тенк М-84 АС-1 и тенк М-84.
Заштиту од дејстава из ваздушног простора борбене групе у току напада вршио је модернизовани ракетни систем КУБ, а за противваздухопловну одбрану борбене групе, падобранског и хеликоптерског десанта од изненадног извиђања и дејства из ваздушног простора ангажован је и систем Панцир.
Седма секвенца вежбе започела је специјалним падобранским десантом који је извела група од 30 падобранаца 63. падобранске бригаде из авиона Ан-26 са висине од 3.000 метара, у једном налету, са задатком уништења заосталих снага непријатеља.

У циљу обезбеђења услова за извођење хеликоптерског десанта наступиле су снаге 72. бригаде за специјалне операције у три колоне борбених оклопних возила Милош. Синхронизованим и истовременим дејством специјалних снага по непријатељу створени су повољни услови за извршење хеликоптерског десанта.
Уследио је налет групе хеликоптера Ми-17, Ми-8, Ми-35 и Х-145М у вертикалном маневру у којима су превезени припадници специјалних снага 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у циљу неутралисања заосталих група непријатеља. Из хеликоптера су искрцане и две даљински контролисане беспосадне платформе Мали Милош.
Тимови специјалних снага опремљени су по пројекту 1500, који обухвата 26 различитих врста најсавременијег наоружања и опреме.
Вежба је завршена извођењем демонстративног скока припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије. Демо скок извели су заставник прве класе Радмила Ђурић и заставник Милан Светозаревић.
Здруженом тактичком вежбом „Садејство 2020“ представљен је део способности јединица Војске Србије у извођењу операција здружених снага. Приказана је оспособљеност дела јединица Војске Србије за извођење ваздухопловних и противваздухопловних дејстава, ваздухопловне ватрене подршке, нападне операције јединица Копнене војске и десанта специјалних снага.
Посебно је значајно да је вежба спроведена на изузетно малом простору, у згуснутом времену, што је захтевало врхунску координацију, прецизност у гађањима и високу организованост. За нешто више од једног сата погођено је чак 1.200 мета.
Наша војска је показала да не заостаје за савременим армијама света.

4 коментара

  1. Deo vojnih vežbi se može izvesti na poligonima Srbije, jer za određeno oružje poligone imamo. Za neka oružja Srbija nema poligone i zato koristi međunarodne vojne vežbe da bi se vojska utrenirala. To dobro znaju pripadnici Vojske Srbije i kod njih “marketing” ne prolazi. Drugo je pitanje zašto treniramo. Da budemo spremni ako nas neko napadne? Kakvo je stanje sada, saveznici nam nisu SAD, EU, Rusija, Kina, a ni neki drugi manje bitni. Bez jakog saveznika “treniranje” je marketing. Srbiju napadaju i pobeđuju odavno, preko raznih sporazuma i papira, koje potpisujemo kao da je u pitanju tematika “kućnog saveta”.

  2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    SNAŽNA MODERNIZOVANA VOJSKA – PONOS SRBIJE

    Cela Srbija je ponosna što srpska vojska naglo napreduje i jača svoje borbene kapacitete za odbranu od potencijalnog spoljnog neprijatelja. Pored vojnog, vojska bi trebalo da ima i politilko delovanje-nadležnost, kako na spoljnjem tako i unutrašnjem planu (u Srbiji). Ne vidi se da je takva ovlašćenja-nadležnst imala (u ranijem periodu, primer KiM), i ima danas. Pišem u konstruktivnom smislu sa ponosom na našu vojsku.

    POLITIČKO DELOVANJE-NADLEŽNOST VOJSKE (na unutrašnjem planu u Srbiji) je izgleda nepostojeće, samo su državni politički organi zaduženi da deluju politički, a to nije dobro, pokazalo se u bezbednosnim prilikama i višedecenijskom delovanju separatizma i etničkog čišćenja Srba na KiM, delovanje u S. Makedoniji? Od 2000-te god. pod pritiskom zapadnih snaga sa SAD – vršen je pritisak da Srbija uvede civilno rukovodjenje (ne institucionalno) što ima za cilj da civilni lideri državnici lakše ispunjavaju interese zapada). Kako bi se odvijalo –
    POLITIČKO DELOVANJE (vojske): Preko vojnih struktura (istražna odeljenja za informatiku – kurirskih istražitelja: Uzroci iseljavanja na etničkoj osnovi, metode delovanja na terenu, u multietničkim-mešovitim sredinama. Na osnovu utvrdjenih činjenica vojne strukture sa institucionalnim državnim političkim strukturama, i strukturama SPC – objedinjuju POLITIČKI STAV za delovanje u cilju otklanjanja uzroka medjuetničkog konflikta.
    POLITIČKI PRINCIPI ZA POLITIČKO DELOVANJE: Naravno da treba da postoje političli principi za ramnopravnost i ramnotežu u odnosima, a ti principi su: Principi pariteta i reciprociteta u medjunacionalnim i medjudržavnim odnosima – recipročne mere (utvrdjeni medjunarodnom konvencijom nakon drugog sv. rata (učili smo u školama) – kojih se principa Srbija uopšte nije pridržavala-sprovodila i doživela albanizaciju i otimanje teritorije KiM): u svim oblastima života, naročito u demografskoj politici, mešovitim brakovim, bezbednost i slobodu kretanja… (ramnoteža u svim oblastima). Ima više primera koji upozoravaju na “potrebu političkog delovanja vojske, SPC, policije, Republičkog zavoda za statistiku.
    NA PRIMER, jedan grad (periferno iseljavanje po etničkoj osnovi), ne mogu da kažem koji grad, kada sam o tome pisao kada je treblo da se brane Srbi od progona na Kosovu – cenzurisano! To je posao za Zavod za statistiku da upozorava na destruktivne dijametralne razlike u medjuetničkim odnosima, iseljavanju, mešovitim brakovima, krivičnim delima (po tim izveštajima može svako u Srbiji da vidi gde su problemi). Na jednoj polivini grada gde su albanci od manjine uspostvili većinu ima dve velike vojne kasarne-garnizona. Pravoslavci su potisnuti na iseljavanje na drugu polivinu grada (velika većina ispod cene prodali kuće-imanja, još gore po selima)? Kako je moguće da vojska, u epicentru separatističkog delovanja, nema nadležnosti da “politički deluje” na unutrašnjem planu za otklanjanje separatističkog delovanja i eliminaciju uzroka iseljavanja na etničkoj osnovi (kada to civilne državne političke strukture 50 god. nisu uradile)??? U nastavku još nekoliko primera? …

  3. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    (nastavak)

    POLITIČKO DELOVENJE VOJSKE SRBIJE najbolje će uspostaviti vojne strukture, vrlo je važno da postoje i da deluju, kao što ja smatram u komentaru da može. Kako bi izgledalo to delovanje, PRIMER 1: Moja porodica se zadnja iselila periferno iz ulice (okruženja) pored hiljade drugih pravoslavaca. Nije to bilo naglo iseljavanje, nego smo 20 god. trpeli šiptarski šovinizam niskog intenziteta, nismo se plašili, nismo mrzeli, nego nismo imali jedinstvo i slogu, nismo organizovani da se branimo-odbranimo, a oni (šiptari) su imali duboku toleranciju i sporednu pomoć od države. Zato sam ja u 18-toj god. podneo zahtev SUP-u da mi izdaju dozvolu za malokalibarsku pušku (sportska rekreacija i dozvoljen lov odredjene divljači), dva pravoslavna referenta neće da prime molbu, jedva arogantno primili. Nema odgovora. Poslao sam žalbu (kako meni ne daju… a komšija šiptar ima 4-5 vrste oružja: Moj otac je 2 god. ratovao u NOB, bio ranjen, dobio više medalja-odlikovanja od Tita)? Nisam dobio odgovor: SUP konsultovao šiptara komšiju šta će meni puška(!)? Da sam imaao pušku sigurno ne bi napadao nikog, ne bi se iseljavao, ali bi bio sigurniji (kao da imam 10 drugara), Slobodnije bi se suprotstavljao destrukcijama. Ja sam i nakon toga rekao jednoj devojci pravoslavki u ulici da beži kući majka je traži, šiptar je zaveo kao belo roblje (mesec dana je zaključavao kapiju da ne pobegne, pre nje je imao više devojaka koje nestanu (verovatno ih preprodje). U Ulici nekoliko šiptara su to radili. Čula mala dec u dvorištu i izdala me, pretio mi šiptar na ulici? DA NE DUŽIM, to je problrm: neorganizovani pravoslavci Srbi, Makedonci… na samoodbranu, od države prepušteni sami sebi, zato kažem:
    POLITIČKO DELOVANJE vojske: Da je u to vreme preko bezbednosno-informativnu službu (za sve kasarne na konfliktna područja) da si imali i angažovalai po tri službenika-anketara (sistemska kontrola na šest meseci)…, da dodju u moju kuću, ulicu, naselje, gradu… na informativni razgovor sa mojom porodicom i ostalim pravosllavcima, da čuju i da se upoznaju sa našim problemima, da se organizujemo kako da se odbranimi, da ostanemo na našim prostorima – to bi nam dalo snagu, odlučnost i energiju da ostanemo, da država stoji iza nas. Šire je obraloženje ali nije komplikovano, da ne dužim.
    SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA takodje da ima informativne anketare od tri člana u svim crkvama na konfliktnim područjima koji će na svakih sest meseci prikupljati informacije od ugroženih Srba pravoslavaca, sa kakvim problemima se susreću i šta predlažu za samoodbranu i opstanak na svoja ognjišta (ankete da sprovode isključivo Srbi suverenisti-patrioti, jer će drugi možda neozbiljno to raditi). Crkva ima veliki verski, duhovni, tradicionalni, kulturni uticaj na narod, i to odvajanje crkve od države u borbi za nacionalne intere Srbije ima prepolovljen ticaj na stvaranje nacionalnog jedinstva i odbranu nacional. interesa Srbije. Albanske džamije deluju slobodno i nisu opštrećene i blokirane kao crkve.
    PRIMER 2: Kako je moguće da vojska i crkva nemaju politički uticaj na Demografsku politiku protiv bele kugekod srpskog naroda: Pre 2 godine formiran Demografski Savet za finansijski podsticaj radjanja protiv bele kuge (predsednik Saveta A. Vučić): … na 3 dete 12.ooo din, na 4 18,000, i na 5 dete 18.000 dinara? To najviše odgovara albancima, romima, bošnjacima sa velikim natalitetom – a kod Srba vlada bela kuga? U budućnosti će Srbi postati manjina a drugi će preovladati. Finansira se po broju dece, a ne po bračnom paru = ramnopravnost? Demografija (problem bele kuge kod Srba) je najvažniji interes vojske i crkve, zašto nisu (politički) reagovali da se sprovodi adekvatna politika protiv bele kuge kod Srba? Treba se konsolidovati i sa srpskom dijasporom? Da ne obrazlažem detaljno, drugi put.
    Vojska Srbije jača, ali mora i politički da jača i deluje. Amerika je najjača nuklearna sila na svetu, a ipak su crnci za jednog ne-namernog ubistva crnca prilikom intervencije policije rušilčkim demonstrcijma zapalili skoro pola Amerike (nepoznat slučaj u istoriji). Ja sam pre toga gledao video snimak, u Americi snažan crnac bije četvoricu belih policajaca koji su pokušavali da ga uhapse. To nikog nije uzbudjivalo. Da ne dužim. ima primera…

  4. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    Dobro bi bilo da neko od vojnih službenika-oficira (i penzionisanih) da svoj komentar-mišljenje na priložene komentare na člnak. Unapred zhvalan (unutrašnji dijalog)? Dijlog u konstruktivnom duhu i jačanju naše vojske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *