ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Београд планира нови музеј Николе Тесле

Место достојно заоставштине српског генија

Уколико Влада Србије прихвати предлог Града Београда, стара зграда термоцентрале на Дорћолу биће преуређена у музеј Николе Тесле. То је недавно најавио заменик градоначелника Београда Горан Весић

Некадашњи симбол индустријализације Београда – стара зграда термоцентрале на Дорћолу – данас је руина, али зграда са краном ипак доминира на простору марине Дорћол. Пре неколико месеци градске власти су иницирале њено рашчишћавање, а била је запуштена толико да је одатле одвезено петсто камиона шута.
„Фантастично место достојно заоставштине Николе Тесле. Не постоји ништа важније што можемо да представимо свету. Садашњи Музеј Николе Тесле у Крунској улици има око 115.000 посетилаца годишње и верујем да ће их бити више од милион ако се усели овде. Реконструкција овог простора је национални пројекат од значаја за Србију“, рекао је Весић и додао да је зграда термоцентрале споменик индустријског наслеђа, те да је у архитектонском смислу симбол револуционарних модернистичких схватања у међуратној градитељској пракси и симбол рационалности и једноставности. „Музеј ће се простирати на 10.000 квадрата а у близини ће бити и научноистраживачки центар и кампус за студенте и професоре из целог света. У оквиру плана детаљне регулације за Линијски парк предвидели смо да овај простор у власништву Републике Србије буде намењен култури и образовању. Предложићемо Влади Србије да овде буде Музеј Николе Тесле и уколико прихвате наш предлог, расписаћемо међународни конкурс за уређење зграде“, изјавио је заменик градоначелника најављујући предлог Влади овог пројекта значајног како за српску престоницу, тако и за целу Србију и свет, сходно заслугама нашег великана.
Здање „Слобода и светлост“ подигло је Швајцарско друштво за електрификацију и саобраћај из Базела, а грађевински радови трајали су годину и по дана. Испорука струје Београдској општини почела је у јесен 1932. године.
„Да би се изградила ова централа, тадашње београдске власти узеле су кредит од три милиона долара и то је био један од највећих кредита тог доба. Градоначелник је био Милош Савчић, један од тројице градоначелника којима ћемо подићи споменик јер су задужили Београд. Уочи Другог светског рата Београд је имао 320.000 становника који су се електричном енергијом снабдевали из ове термоцентрале. У бомбардовању 1941. године је оштећена, а када је после рата обновљена, дуго је била главни снабдевач Београда електричном енергијом. Била је у функцији све до 1969. године када је изграђена нова топлана на мазут. Отада у ову зграду нико није улазио осим када су снимани ’Отписани’, ’Сабирни центар’ и још неки филмови. Тада је стао и вишедеценијски рад крана на Дунаву, који је свакодневно подизао угаљ са бродова који су пристизали крај дорћолске марине и преносио га до термоелектране. И кран је под заштитом и биће сачуван“, навео је заменик градоначелника, те истакао да од Музеја Николе Тесле може да се направи не само наш већ светски бренд.

Положен венац на Споменик браниоцима Београда 1915. године

Чланица Градског већа Данијела Мирјанић положила је 7. октобра венац на Споменик браниоцима Београда 1915. године поводом Дана херојске одбране Београда. 
Споменик је посвећен браниоцима Београда који су погинули током пада Београда 1915. године.
На споменику, који је израђен у камену и бронзи, уписан је цитат чувене команде мајора Драгутина Гавриловића. Подигнут је 1988. године а аутор је вајар Никола Коља Милуновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *