Русија на челу трке у наоружању

Наша земља је стално јурила САД, још из времена Хладног рата, када је реч о војним технологијама, али сада они јуре нас, покушавају да нас стигну, нагласио је руски председник Владимир Путин

Обраћајући се нацији поводом прославе Дана оружара, руски председник Владимир Путин није крио задовољство због врхунских достигнућа домаће војне науке и индустрије. Пажњу светских медија највише је привукла његова изјава да Русија први пут у историји располаже наоружањем које нема ниједна земља света. „Деценијама смо били у улози оних који сустижу. То се тицало атомског, нуклеарног оружја, затим стратешке авијације, а онда и ракетне интерконтиненталне технике, то јест оног што стручњаци називају ’средствима испоруке’“, рекао је руски лидер. Појава хиперсоничног ракетног наоружања, како каже, променила је статус кво у корист Русије. „Наша земља је стално јурила САД, још из времена Хладног рата, када је реч о војним технологијама, али сада они јуре нас, покушавају да нас стигну“, додао је Путин. Ова оцена је прилично тачна, ако се зна да је Москва последњих година успешно привела крају истраживања хиперсоничне ратне технике, започета између 1974. и 1981. године, настављена током 1990-их у условима екстремног недостатка финансирања и довршена након 2001. и доласка Владимира Путина на власт.

ЗАСЛУГЕ, ОДЛИКОВАЊА, СЛАВА И ТАЈНЕ За коначни успех највише је заслужан један човек – Герберт (на српском језику би се рекло Херберт) Јефремов, легендарни конструктор совјетске и руске ракетне технике, наследник чувеног Владимира Челомеја. Одликован од стране Путина Орденом Хероја рада РФ још 2017, Јефремов (87) постао је први Рус који има ову државну награду и из времена СССР-а – да обједини ова два ордена још нико пре њега није успео. А сасвим недавно, 19. септембра, додељено му је ново признање: Орден Светог апостола Андреја Првозваног са мачевима, за изузетне заслуге у развоју ракетно-космичког сектора и јачање одбрамбене способности Русије! Ово је највиши орден Руске Федерације (у рангу је одмах испод Хероја рада, који не представља само орден већ и титулу, звање) и додељује се за „изузетне заслуге и допринос процвату, величини и слави Русије“, а од странаца могу га добити само шефови држава и влада. То је био, иначе, најстарији и највиши руски царски орден, додељује се од 1698, обновљен је у Руској Федерацији од 1998. године.
Јефремов је тек 22. човек у новије време који носи ово одликовање, а међу страним државницима то су бивши председници Казахстана и Азербејџана, Нурсултан Назарбајев и Гејдар Алијев, као и лидери Кине и Индије, Си Ђинпинг и Нарендра Моди. Међу домаћих 18 носилаца су и патријарх Алексиј Други, Александар Солжењицин, Михаил Калашњиков, Михаил Горбачов, Сергеј Шојгу… Солжењицин, критичар Бориса Јељцина и четврти по реду добитник, одбио је да прими награду 1998. године. Указ о одликовању Шојгуа, 2014, једини је необјављен у званичним документима руског председника. Имајући у виду да је те године Крим враћен у састав Русије и да је свим средствима брањен Донбас – може се претпоставити које су заслуге министра одбране довеле на списак одликованих за „допринос процвату, величини и слави Русије“. Путинов указ је остао тајни, јер неке ствари нису за објављивање. И без тога је све јасно.

Као што је јасно и за допринос Герберта Александровича. Његово главно „чедо“ је хиперсонични нуклеарни борбени блок „Авангард“, који је ступио на борбено дежурство још у децембру 2019. године. Јефремова је Путин прошле недеље јавно означио као креатора овог оружја, због чега му је и додељен највиши орден. Овај ракетни програм утемељен је 1987, под називом „Албатрос“ у Научнопроизводној корпорацији „Машиностројење“, под руководством Јефремова. После распада СССР-а и много мука, а након што је Вашингтон Џорџа Буша Млађег напустио Споразум о антибалистичким ракетама 2002. и тако дао зелено светло трци у противракетној одбрани (ПРО), Русија убрзава рад на хиперсоничном програму и већ 2004. руски начелник Генералштаба Јуриј Балујевски саопштава да је тестиран „космички апарат способан да маневрише на хиперсоничним брзинама“.
Годину касније и Путин је изјавио: „Ми развијамо нове стратешке системе какве не поседује нико у свету. Они ће радити на хиперсоничним брзинама и мењаће правац и по хоризонтали и по вертикали. Биће практично неухватљиви за противракетну одбрану.“ Наредних десетак година протекло је у серијама често неуспешних тестирања, због чега је програм доспео под знак питања. Проблем је био топљење материјала услед аеродинамичког загревања (и до 2.000 степени Целзијуса) које настаје при брзинама преко 20 Маха, односно 25.000 километара на час. Ипак, то је на крају решено и Путин је 1. марта 2018. саопштио да је „Авангард“ створен! Иако је реч о тајном оружју, познато је да је незаустављив за било који ПРО, имајући у виду да је неопходно бар 50 скупоцених антиракета да би био оборен.

АВАНГАРДНИ „АВАНГАРД“ А блок може да носи више бојевих глава, као и додатна средства за пробијање ПРО, па је јасно да су покушаји да се заустави „Авангард“ узалудни. У завршној фази лета, при брзинама за које поједини стручњаци кажу да може да износе и преко 27 Маха, апарат се претвара у ватрену лопту у плазма омотачу – али и у таквом стању задржава маневарске способности и управљивост! Направљен од композитних материјала, што даје издржљивост при загревању, али и заштиту од ласерских напада. Блокови „Авангарда“ покретани су сопственим моторима (након што се одвоје од ракете носача), и могу да маневришу независно у свим правцима, али и да мењају брзину. Систем управљања омогућава да се оперативно мењају циљеви током лета.

Научна фантастика

Поводом Дана оружара, председник Владимир Путин је посебно честитао конструкторима и произвођачима свих врста напредног руског наоружања које за сада нико други у свету не производи. Поред „Авангарда“, ту су и борбени ласерски систем „Пересвет“, авионска хиперсонична ракета „Кинжал“, морски подводни роботизовани комплекс покретан нуклеарним мотором „Посејдон“, крстареће ракете неограниченог домета „Буревестник“, поморска хиперсонична ракета „Циркон“. Наравно, „Авангард“ је, ако је уопште могуће рангирати ове системе, прави бисер међу напредним наоружањем, с максималном брзином која се приближава и до 35.000 километара на час! Све до сада, а и сада, то је права научна фантастика, незамисливо оружје од кога нема одбране. „’Авангард’ није просто нови систем, то је нова врста стратешког наоружања“, оценио је руски председник.

„Морали смо то оружје да створимо, као одговор на америчко размештање стратешког ПРО, који би у перспективи био способан фактички да неутралише и сведе на нулу наш нуклеарни потенцијал“, нагласио је Путин потписујући указ о додели Ордена Андреја Првозваног Јефремову. Изузетни научник дошао је ових дана и у ситуацију да одговара на оптужбе америчког председника Доналда Трампа. Шеф Беле куће рекао је недавно на предизборном митингу у Минесоти да је Русија развила хиперсонично наоружање – јер је украла цртеже од његовог претходника Барака Обаме! „Русија је украла ове информације“, оптужио је Трамп и похвалио се да и САД имају хиперсоничну ракету која је „много бржа“ од руске. Јефремов је на то подсетио да су пројекти хиперсоничног наоружања започети у СССР-у 1970-их година. „Барак Обама је био председник САД од 2009. године. Наши експерименти на овим пословима почели су још у совјетска времена, када је Обама био тинејџер. Он је још ишао у школу када смо ми експериментисали са хиперсоничним технологијама“, поручио је Герберт Александрович.

По свему судећи, реч је о предизборним изјавама Доналда Трампа, па му није замерити – јер и Американци имају озбиљне хиперсоничне пројекте. И вероватно муче исте муке као што су их Руси имали. До пре десетак година спекулисало се да је Пентагон на прагу да произведе хиперсонично оружје, али је нешто очигледно кренуло наопако, па су Руси први прошли кроз циљ. Као и недавно, на тему вакцине против вируса корона „Спутњик 5“. На тај начин се показало да и даље, када је реч о напредним војним технологијама, Руси и Американци немају премца у свету – ма колико друге нације биле близу таквих достигнућа. У руском случају, напросто, реч је о технологијама чији су темељи ударени пре много деценија, када је Хладни рат наметао беспоштедну трку у наоружању. Није тајна да је СССР начинио озбиљне продоре у читавом низу технолошких праваца и једино недостатак средстава и распад државе је онемогућио да ове замисли буду раније оваплоћене.
Свет ипак није могао предуго да одахне – кад су се Руси опоравили, из Вашингтона су почели да стижу нови импулси трке у наоружању. „То је увек стављало земљу у веома сложен, чак опасан положај. Било је тренутака када су нам претили, а нисмо имали чиме да одговоримо, што је било опасно нарушавање стратешке равнотеже. И, ево, Русија први пут у новијој историји располаже најсавременијим видовима наоружања, који вишекратно надилазе по снази, моћи, брзини и – што је веома важно – прецизности, све што је постојало и што данас постоји. Такво оружје нема нико у свету, у сваком случају за сада нема“, закључио је руски председник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *