ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Фото: Беоинфо

Прва представа у Београдском драмском позоришту након паузе 

Поново ради позориште: свечано у кући на Крсту

Престоничке позорнице увелико се припремају, а прва почиње да ради летња сцена „БДП арена“

Заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и секретар за културу Иван Карл, заједно са директором Београдског драмског позоришта Југом Радивојевићем, обишли су ову културну установу, као и летњу сцену уочи извођења прве представе „Трпеле“ (играна 4. септембра).
Градски званичници су се сложили да је то што у Београду поново ради позориште веома лепа вест за грађане. Позоришта, наиме, не играју од марта и реч је – ако се изузму времена ратова и несрећа – о најдужој паузи од када овде театар постоји, односно од средине 19. века.
„Током лета покушали смо да организујемо позоришне представе на отвореном, на стадиону Ташмајдан. Нажалост, због погоршане епидемиолошке ситуације морали смо да прекинемо после само две представе Позоришта на Теразијама. Градски Секретаријат за културу је пре неколико седмица Влади Србије предложио мере које треба да се примене како би представе могле да се одржавају. Кризни штаб је прихватио мере, а Влада Србије је на инсистирање премијерке Брнабић донела ту одлуку. То нам је омогућило да поново почнемо са организацијом културних догађаја“, појаснио је Горан Весић.

Фото: Беоинфо

Како је навео, београдска позоришта се већ припремају, а прво почиње да ради Београдско драмско позориште: „У овом позоришту је урађено много тога, као и летња сцена која има места за 160 људи. Поштујући све мере, овде ће бити око 80 гледалаца“, казао је Весић и додао да сва позоришта полако улазе у режим рада, те да ће се током јесени она вратити Београђанкама и Београђанима.
У ову театарску кућу је иначе уложено више десетина милиона динара, доста тога је урађено уз помоћ спонзора, а права реконструкција ће уследити када се уради пројекат, заврше урбанистички планови и конкурс за плато испред БДП-а.
Према Весићевим речима, веома брзо ће бити расписан и конкурс за уређење читавог трга, самог Црвеног крста, не само платоа испред позоришта већ и дела ка Возаревом крсту.
„Желимо да добијемо добро архитектонско решење. Сигурно је да ће учествовати архитекте из наше земље и да ћемо добити решење које ће подразумевати да читав овај крај добије потпуно други изглед. Део тога ће бити и плато испред самог Београдског драмског позоришта који ће бити потпуно прилагођен позоришту. Црвени крст неће добити само реновирано Београдско драмско позориште већ и потпуно нове сцене, тако да ће грађани моћи да уживају у културним догађајима.“
Директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић рекао је да је на велико задовољство и публике и запослених добијена летња сцена „БДП арена“ са 160 места, те да је програм почео награђиваном представом „Трпеле“.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *