БАТИНА ДВА КРАЈА ИМА

Празници су дани кад би ваљало славити, али се увек других сетити. Милосрђе показати. Немоћном помоћ указати. Свим људима у казаматима заточеним реч утехе упутити

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије, наших пријатеља, деце, рођака умире од рака изазваног НАТО бомбама. Нико не одговара.

ГРОЗДОБЕР Данас је велики хришћански празник Усековање главе Светог Јована. Православни Срби на овај дан посте. Деци се не даје да једу ништа што је црвене боје. Ни јабука, ни парадајз, ни бресква, ни црвено грожђе. На овај дан ваља брати лековите траве – кантарион, нану, коњску чубру, линцуру. У атару села Ратина, код Краљева, налазе се Савине воде. Два пута годишње, на празник Усековања и на Савиндан, житељи Ратине и околних села долазе на Свету литургију која се одржава у овом прелепом месту обраслом буковом шумом, препуном лековите изворске воде. На овај дан рођен је блажено почивши патријарх српски Павле. Слави се и као Крсна слава.
Месец септембар, коме су наши преци наденули име гроздобер, има доста православних празника и Крсних слава. Сутра је, 12. дана месеца гроздобера, празник посвећен Светом Александру Невском. Овог дана је храмовна слава Цркве Александра Невског у Београду.
Празници су дани кад би ваљало славити, али се увек других сетити. Милосрђе показати. Немоћном помоћ указати. Свим људима у казаматима заточеним реч утехе упутити. Помолити се у себи, или у храму да немоћном Господ подари здравље. Ко се јавним послом бави и за њега новце прима, нек се помоли јавно. Њихова, јавно изговорена или написана, молитвена реч немоћним заточеницима велику утеху пружа. Зато јавно, речју и делом, станимо у одбрану Џулијана Асанжа, човека који већ једну деценију страда због разоткривања лажи и борбе да истина допре до сваког које ње жељан. Бранећи њега ми бранимо исконско право сваког човека да се истина сазна.
Не бори се Асанж против неке одређене власти, нити заговара њено некакво насилно мењање у име „фатаморгана демократије људских права“ већ жели, а у остваривању жеље је био веома успешан, да обичан човек не живи у обмањивању и лажима. Успешна открића туђих превара су његов највећи грех. Успешност у послу којим се бавио без послодавца, просто из сопствене вере и жеље да истина победи лаж, да лаж сви сазнају и то потпуно бесплатно, изазвала је пометњу код оних који су мислили да се лаж никад неће открити.

ПРАВО ЛИЧНОГ ИЗБОРА У почетку су поставили уобичајено питање: Ко стоји иза Џулијановог рада? Кад се утврдило да иза њега нема никакве овоземаљске силе, већ да је он сам себи газда, а уз то ради без профита и зато никад неће доспети на листу најбогатијих људи света, пометња лажова је прерасла у љутњу и бес. Беснило их је обузело и открило њихову голотињу. Свет је видео да они који би желели да владају свим и свачим немају, сем материјалног, никакве друге снаге ни знања.
Цар је го – видели су сви који су то желели. Доказала се у животу и друга изрека: Ум царује, снага кладе ваља! Снага се временом, без обзира на посете теретанама и личним коучима, неповратно губи. Остаје само ум или дух, како би рекли верујући. О постојаности духовног и потрошности материјалног написане су стотине хиљада реченица. Кога мрзи да чита може да шетајући било којим светским градом види оронулост материјалног. Ко жели да види, видеће. Ко не жели, нек се весели! Неприкосновено право личног избора.
Људска је обавеза борити се за истину. Није лако. Нема свако снаге и храбрости борити се против јачег, поготову кад умисли да се њега не тиче судбина других страдалника и да је најпаметније гледати своја посла. Сме се имати и такав животни став. Право на избор би ваљало да важи за све. Нико не сме другог осуђивати. Али ако сте сами одлучили или вас је неко натоциљао да се бавите јавним послом, било у новинама, школским установама, здравству, државним, приватним институцијама; да учествујете у политичком животу, било у власти или опозицији, ви сте одговорни за своје понашање. Скривања нема.
Знам да вам је жао, али ми, обични, нисмо свевидећу технологију измислили. Џаба вам сад цензуре. Ми смо запамтили у наслеђе оставили. На пример: Свака батина два краја има!
Молимо се за српске хероје Радована Караџића, Ратка Младића, Милана Мартића и генерала Павковића. Упалимо свећу за покој душе српског дечака Слободана Стојановића. Будимо уз Арно Гујона. Помозимо Србима који живе на Косову и Метохији. Чувајмо Републику Српску. Сачувасмо светиње. Све ће добро бити. Догодине у Призрену.

Један коментар

  1. Jedinstveno !
    Hvala sto Vas imamo.
    Sa radoscu citam Vase tekstove
    i ostavljate me obogacenu.
    Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *