Тјурдењев: Настављамо са улагањима у кључне појекте

“Очување здравља запослених и потрошача, стабилност на тржишту нафтних деривата, социјална стабилност запослених и наставак улагања у кључне пројекте, били су приоритети у месецима за нама, које је обележила пандемија корона вируса. Смањили смо трошкове, извршили приоретизацију инвестиција, али штедња на рачун дугорочног развоја компаније за НИС није и неће бити опција. Остајемо фокусирани на пројекте који ће компанији, али и Србији донети највише бенефита у будућности”, рекао је у разговору за «Политику» Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

Тјурдењев је истакао да је у првом полугодишту ове године пословање НИС-а било под снажним утицајем глобалних неповољних макроекономских околности, што се, пре свега, односи на пад цена нафте и епидемију COVID-19 која је узроковала драстичнo смањење потражње за нафтним дериватима:

“НИС је успео да очува показатељ EBITDA на позитивном нивоу од 2,3 милијарде динара, као и позитиван новчани ток од 6,3 милијарде динара, али је због негативних макроекономских трендова забележен нето губитак од 10,2 милијарде динара. Наставили смо да улажемо у кључне пројекте, пре свега у повећање дубине прераде у Рафинерији нафте Панчево, у наставак изградње Термоелектране-топлане Панчево и истраживање и производњу нафте и гаса. Такође, можемо бити задовољни нашим оперативним показатељима, јер смо у свему на нивоу или успешнији него у првих шест месеци прошле године”, рекао је Тјурдењев.

Први човек НИС-а истакао је да је у борби против кризе израђено неколико кризних сценарија  који су компанији омогућили брзо прилагођавање условима на тржишту:

„Без обзира на тешку ситуацију, нисмо смањивали зараде, нисмо смањивали број запослених и успели смо да очувамо финансирање кључних инвестиција. Укупно смо у првој половини 2020. године уложили 14,5 милијарди динара, што је прави подвиг имајући у виду услове у којима смо пословали“, навео је Тјурдењев.

Када је реч о  Дубокој преради, кључном пројекту друге фазе модернизације панчевачке рафинерије, Тјурдењев је је навео да ће почетак рада постројења омогућити производњу већих количина белих деривата – дизела, бензина и ТНГ-а и смањење или одустајање од производње црних деривата, пре свега мазута:

„Сасвим конкретно, за возаче Дубока прерада значи веће количине најквалитетнијих горива домаће производње. За нас, Дубока прерада значи и нови производ, нафтни кокс, који се користи у грађевинарству и сада се увози у Србију. Дубока прерада је инвестиција вредна више од 300 милиона евра. У овом тренутку у току је извођење предстартних активности“, навео је Тјурдењев.

Он је такође додао да НИС до краја године има неколико приоритета, пре свега, здравље и безбедност запослених и потрошача, као и одржавање социјалне стабилности запослених који, како је оценио, изузетно марљиво раде у овим сложеним условима. Такође, као важан приоритет, Тјурдењев је навео и очување  ликвидности компаније и обезбеђивање позитивног новчаног тока, који ће омогућити финансирање кључних развојних пројеката НИС-а.

Тјурдењев се дотакао и друштвено одговорног аспекта пословања компаније  и подсетио  да је, између осталог, по почетку пандемије, НИС обезбедио 270 тона горива за хуманитарне летове „Ер Србији“ којима је у Србију допремљена медицинска опрема и враћени наши људи из иностранства.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *