Печат недеље

БОРБА ЗА РЕКУ СЕ НАСТАВЉА

Активисти покрета „Одбранимо реке Старе планине“, мештани и еколошка удружења пијуцима и бушилицама онеспособили су део цевовода мини-хидроелектране из Ракитске реке позивајући се на правоснажно решење републичког инспектора заштите животне средине, којим је инвеститору мини-хидроелектрана „Звонце“ наложено да цевовод постављен у кориту на деоници од преко 300 метара буде извађен, а терен саниран и враћен у претходно стање. Како би пружили подршку мештанима, у Ракиту су тим поводом допутовали људи из целе Србије. Подсетимо да је у недавном разговору за „Печат“ декан Шумарског факултета, проф. др Ратко Ристић изјавио да је Србија најсиромашнија земља аутохтоним површинским водама на Балкану, и да би неодговорним понашањем у наредних 10 до 20 година водотокови и сав живи свет у њима могли бити уништени. „У Србији је планирано да се изгради 856 малих хидроелектрана, и то је једна веома опасна игра јер систем је крајње дилетантски ушао у процес производње такозване обновљиве енергије из МХЕ.“ Оно што се дешавало у селу Ракита Ристић је назвао националном срамотом.

МИЛО СВЕДОК ОДБРАНЕ?

Црногорски председник Мило Ђукановић могао би бити позван у Хаг као сведок одбране Хашима Тачија против кога је подигнута оптужница, наводе извори Међународног института за балканске и источне студије (ИФИМЕС) са седиштем у Љубљани, а преноси „Коха“.
ИФИМЕС је анализирао ситуацију пред изборе у Црној Гори.
„Ђукановић има криминалне интересе и свака радња која има за циљ јачање веза у региону, попут мини-Шенгена, који је најважнија регионална иницијатива у последњих 30 година, погађа такав режим. За земље које су слабе из различитих разлога или чак корумпиране, економско благостање није пожељно јер економском интеграцијом започиње владавина закона, што омета режим. Слаба економија у Црној Гори и корупција су најбољи примери“, наводи ИФИМЕС.
Адвокат Тома Фила, који је Милошевића бранио у Хагу, рекао је у разговору за „Новости“ да је чланство Ђукановића у Врховном савету једино о чему би он могао да говори, уколико уопште буде сведочио.
„Он о дешавањима на терену на Косову и Метохији нема појма. За одлазак војске на КиМ 1998. године требало је одобрење све тројице председника. Милошевић се плашио да Ђукановић неће дати сагласност да се војска пошаље у јужну српску покрајину, али је он, ипак, гласао за.“

фото: Вечерње Новости

КОМЕ СМЕТА ФИЛМ О КОШАРАМА?

Снимање филма и ТВ серије о нашим војницима који су се 1999. борили на караули Кошаре обустављен је због ултимативног захтева продуцената да се сценарио мора учинити лакшим, написао је режисер Балшо Ђого на свом фејсбук профилу. Ђого је рекао да су продуценти Немања Мићић и Владан Анђелковић затражили да се филм и серија снимају четири-пет дана по епизоди, што је назвао срамотним предлогом. Режисер је подсетио да су министри и министарства војске и полиције, Генералштаб наше војске и Управа за ванредне ситуације МУП Србије, те Филмски центар Србије понудили несебичну помоћ препознајући значај пројекта и заједничку одговорност за његов успех.
За осам дана, навео је, снимљена су 32 добра минута, између осталог, једна велика акциона сцена, и тај материјал је монтиран и показан.
„Наш сценарио су читали сви у министарствима, све комисије, глумци и борци са Kошара, и сви су стали иза њега. Свидео им се, јер је личан и никоме не држи лекције, не арбитрира о несрећи људи који су бранили своју земљу, и не дамо га некима који о томе ни приближно не мисле као ми. Биће времена да објасним и како је до сарадње са Немањом Мићићем и Владаном Анђелковићем уопште дошло. Али ко може да претпостави да ће некоме пасти на памет да се не понаша часно на филму ’Кошаре’. А неће ни моћи. Кад су ти намере чисте и задатак јасан, иза тебе је увек сила, и ја знам да је имам иза себе“, објавио је Ђого.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *