Кад је потенцијални – није квар

Како је НИС прешао с такозваног корективног одржавања на проактивно одржавање рафинеријских постројења?

Сама идеја о препознавању потенцијалног квара уређаја – донедавно је била тешко замислива. Са технолошким напретком и дигитализацијом радних процеса претпоставка о избегавању непотребних и скупих поправки постала је стварност.
Један од најновијих пројеката који се тренутно уводи у Рафинерији нафте Панчево управо представља ту дуго очекивану нову реалност – потенцијални квар се препознаје на време, чиме се спречавају поправке и престанак рада постројења.
У НИС-у, у оквиру којег послује и панчевачка рафинерија, поменути пројекат називају системом „предиктивног одржавања постројења“. Шта то заправо значи? Експерти из НИС-а осликавају процес у коме савремени рачунарски системи константно прате рад постројења, прикупљају податке о раду опреме и на основу анализа података у реалном времену и података о ранијем раду опреме сугеришу када би и где могло да дође до квара. Суштински, овај систем представља један од најзначајнијих алата који омогућава прелазак с такозваног корективног одржавања на проактивно одржавање рафинеријских постројења, а циљ је да се рано препознају потенцијални кварови на важној опреми и спрече непланиране обуставе рада или поправке на постројењима.
Узимајући у обзир чињеницу да је реч о јединој домаћој рафинерији која послује на веома конкурентном тржишту југоисточне Европе, у НИС-у истичу да је кључни циљ дигиталне трансформације панчевачке рафинерије реализација пословне стратегије компаније, али и унапређење рада и пословне ефикасности.
„Константно се трудимо да држимо корак са европским рафинеријама, а један од доказа да то успевамо су управо дигитални пројекти које спроводимо. Увођењем система предиктивног одржавања значајно ћемо повећати безбедност радних процеса у нашој рафинерији, смањити оперативне трошкове, а самим тим допринети повећању ефикасности пословања и унапређењу конкурентности. Ми се овде нећемо зауставити, настављамо са увођењем нових технологија а у плану је низ пројеката дигиталне трансформације који ће омогућити већу поузданост опреме и ефикасније управљање свим процесима у панчевачкој рафинерији“, изјавио је Владимир Гагић, директор Блока Прерада у компанији НИС.
Овај пројекат, како наводе у НИС-у, представља најбољу светску праксу у примени концепта тзв.учења машина, односно Machine Learning Software. Оно што посебно радује јесте чињеница да је реч само о једном од многобројних пројеката из дигиталног портфолиа који НИС већ дужи период развија на нивоу целе компаније. Тако је раније ове године компанија имплементирала дигиталне пројекте „Drive.Go“ и „Paketomate“ на бензинским станицама чиме је направљен значајан искорак у процесу дигитализације и унапређења корисничког искуства у малопродајном сегменту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *