У потрази за принцем наследником краљице Ангеле

Персонална „суша“ у најјачој (владајућој) немачкој странци, Хришћанско-демократској унији (ЦДУ), и (неочекивана) прилика усред пандемије за једног аутсајдера: Најбоље шансе, како ствари тренутно стоје, да наследи Ангелу Меркел има лидер Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Маркус Зедер и тако оствари оно што није успео ни чувени Франц Јозеф Штраус, некрунисани краљ Баварске – да се домогне канцеларског трона

Ни у доба велике кризе, а ова с вирусом је, неспорно, једна од највећих и у историји Савезне Републике Немачке, не замиру жестоки политички ратови. У овој земљи, и у овом тренутку, распламсава се управо, више иза јавне сцене, али и на јавној сцени, немилосрдна борба за наследника Ангеле Меркел на канцеларском трону.
Ражањ се увелико спрема, иако је зец још у шуми: до парламентарних избора остало је нешто више од годину дана (новембар 2021), али не и до избора кандидата из редова конзервативаца за најважнији (иако не формално и протоколарно највиши: то је председнички) политички положај у земљи.
По традицији, примат у кандидовању имала је старија сестра у блоку конзервативаца, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ). Она је и дала све послератне „црне“ (политичка боја демохришћана) канцеларе (њих пет), од Конрада Аденауера до Ангеле Меркел.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *