Разједињени против ковида

У коликој је мери изгубљено поверење у Кризни штаб, и у коликој је мери то оправдано?

Готово да је било лепо док је трајало; сећате се оних аплауза подршке медицинским радницима у борби против ковида 19. Затим је уследило лупање у шерпе и лонце, у шерпе и лонце лупали су људи незадовољни полицијским часом и сличним оштрим мерама и ограничавањима слобода уведеним зарад борбе против ковида 19. А онда су, „уједињени против ковида“, проглас против својих колега у Кризном штабу почели да потписују медицински радници.

ПРОГЛАС Јер, како су навели, „потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе и сл.) довело је до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом и то се никако не може оправдати стручним мотивима… Све то је озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило поверење и грађана и здравствених радника у исти. Из тог разлога желимо да се оштро оградимо од републичког Кризног штаба за борбу против ковида 19.“

Проглас су, до овог уторка по подне, потписала 2.723 доктора медицине различитих специјалности.

Власт каже да је далеко више њихових колега који проглас нису потписали, и то је тачно.

Тачно је, међутим, и да су на списку само они који су се усудили да тамо ставе своје име и презиме.

Медицинским радницима сад подршку пружају и социјални радници, неки уметници, адвокати… због чега овај протест, иако му то вероватно није била почетна намера, престаје да буде само стручни. А ако није стручни, онда је политички.

Подједнако је очигледно и да се овом прогласу радују противници актуелне власти, уосталом, Кризни штаб чији се рад сад оспорава и саставила је, као и свуда у свету, актуелна власт по свом укусу. А на минулим изборима она је учврстила своју апсолутну власт, а са њоме иде и апсолутна одговорност.

ТОК ЕПИДЕМИЈЕ Управо због тога власт и нема права да на критике потписника прогласа, ма чиме оне биле мотивисане, одговори тако што ће их лаконски одбацити као политичке или недовољно репрезентативне, само зато што је тако у могућности. Такав одговор није знак да је власт у праву него да је осиона.

Тим пре што чињеница јесте да болест, којој још нема лека, дивља без довољно контроле. И да је подивљала након што је над њом проглашена победа.

Зашто нам се то догодило, и колико је за то, и зашто, заслужан Кризни штаб?

Аутор овог осврта и сам је пре око месец и по дана био заражен ковидом 19. На личном примеру уверио се да је систем функционисао на сасвим задовољавајући и јасно организован начин; од ковид амбуланте, преко тестирања до транспорта на рендген плућа, иначе, све без било какве везе или специјалног третмана. Садашњи проблем који је несумњив, са исувише смртних исхода, настао је када је систем постао преоптерећен превеликим бројем заражених.

А превелики број људи заразио се зато што смо се пребрзо вратили релативно нормалном начину живота. То се у овако ненормалној ситуацији и показало погубним.

Ако је Кризни штаб задужен за увођење антиепидемиолошких мера и њихово попуштање, онда он мора да буде одговоран и за садашњу ситуацију. Или је кривица на ономе ко је Кризни штаб натерао да поступи супротно ономе што је епидемиолошка ситуација налагала.

Очигледно је – све и ако су после битке сви генерали – да оне рестриктивне мере, без обзира на лупање у шерпе и лонце, нису смеле да буду укинуте овако нагло. Зашто је то учињено? Зато што је владало уверење да је најгоре иза нас и да ће вирус с топлим временом ослабити и лагано нестати; зато што је потреба економског опстанка наложила нормализацију живота; зато што су се ближили избори и ситуација је морала да делује као да је нормална а не ванредна.

Ако је за утеху, а свакако је важно за разумевање ширег контекста, по свему овоме нисмо јединствен случај. Ено, чак и из Немачке овог уторка стиже вест да је председник Института за заразне болести „Роберт Кох“ Лотар Вилер изјавио да је забринут због епидемиолошке ситуације у Немачкој.

Тек, све ово не значи да не би било и те како лековито када бисмо из овог случаја успели да извучемо некакве поуке. Али за то је пре свега потребна воља за суочавањем са сопственим грешкама и погрешним проценама уместо рефлексног одбацивања сваке критике.         

3 коментара

  1. Ljudi je li iko u Srbiji normalan uvedite policijski čas kod nas NKT je zabranio javna okupljanja a vi uvedite opet ponavljam policijski čas! Ne pišem ovo slučajno

  2. Ne razumem gospodina Vrzica, koga veoma cenim. Zadovoljan je organizacijom lecenja i tretmana i sve je u redu, ali je “vlast osiona i mora da bude odgovorna, kao i krizni stab” zato sto su bili IZBORI itd,itd i mora da uvazi apele protiv kriznog staba i sve sto je napisao je stvarno konfuzno. Ko je , ustvari, odgovoran za Covid 19?
    Vlast, krizni stab, pojedinci ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *